Deze keizer was alleskunner én Antichrist

Nomen est omen Karel de Grote en Ivan de Verschrikkelijke kent iedereen wel, maar er zijn nog veel meer heersers met opvallende bijnamen. Bart Funnekotter stelt ze aan u voor. Deze week: een keizer die Jeruzalem veroverde met zijn talenkennis.

Frederik II Stupor Mundi1194 - 1250
Frederik II Stupor Mundi1194 – 1250 Foto publiek domein, via Wikimedia Commons

Hij werd dan misschien niet in een stal geboren, maar de latere keizer Frederik II zag het levenslicht ook op een heel bijzondere plaats. Zijn hoogzwangere moeder Constance van Sicilië was het niet gelukt tijdig thuis te komen en was op Tweede Kerstdag 1194 genoodzaakt te bevallen in het Italiaanse stadje Jesi. Ze was op dit moment veertig jaar oud en ondanks een lang huwelijk kinderloos. Om te bewijzen dat dit kind écht uit haar lichaam afkomstig was – en dus aanspraak kon maken op allerlei titels – zou ze op een marktplein gebaard hebben, zodat iedereen kon zien waar de kleine Frederik vandaan kwam.

Kleuterkoning

Na zo’n bijzonder levensbegin mag het geen verrassing heten dat het jongste telg uit het Duitse huis der Staufer al snel tot een hoog ambt geroepen werd. Zijn vader Hendrik VI en zijn moeder overleden beiden voordat hij vijf jaar oud was, waardoor Frederik reeds op kleuterleeftijd koning van Sicilië werd. Hij was toen al gekozen tot Rooms-Duits koning, maar die functie kon hij pas zestien jaar later aanvaarden.

Ambitieuze edelen hadden namelijk van de dood van Hendrik gebruik gemaakt om een gooi naar de macht te doen, met grote wanorde in Duitsland tot gevolg – er waren meerdere koningen tegelijk. De jonge Frederik slaagde er in 1212 in om het handig verlenen van gunsten de rust te herstellen en de adel aan zijn kant te krijgen.

Nadat hij zo het Duitse rijk had veiliggesteld, zocht Frederik de Italiaanse zon weer op. De paus kroonde hem in 1220 tot keizer, waarna hij opstandige moslims op Sicilië versloeg. De logische volgende stap, een kruistocht, liet echter nog even op zich wachten. Té lang, vond paus Gregorius IX, die hem in 1227 excommuniceerde en opstanden tegen hem ontketende.

Aldus aangespoord trok Frederik II een jaar later naar het Midden-Oosten, waar hij er niet met het zwaard maar met het woord voor zorgde dat christelijke pelgrims toegang kregen tot de heilige plaatsen. Het Arabisch dat hij in zijn jeugd in Palermo had geleerd, kwam goed van pas tijdens de onderhandelingen met de lokale machthebbers. (Hij sprak verder ook nog Latijn, Siciliaans, Duits, Frans en Grieks.)

De bloedeloze verovering van het Heilige Land kwam de keizer op nog meer woede van de paus te staan

In plaats van lof, kwam deze bloedeloze verovering van het Heilige Land de keizer op nog meer woede van de paus te staan. Gregorius zag in Frederik zelfs de Antichirst. Die haalde hier zijn schouders over op en leidde in de jaren dertig de ene na de andere militaire campagne in Italië en Duitsland, terwijl hij op Sicilië een modelstaat inrichtte en zich ook nog eens verdiepte in kunst en wetenschap. Deze bijzondere dadendrang en veelzijdigheid leverde hem de bijnaam Stupor Mundi (Verbazing der Wereld) op.

Zijn strijd met de kerk zou fantastische Frederik toch verliezen. Paus Innocentius IV zette hem in 1245 af, waarna tal van steden in opstand kwamen en er twee mislukte moordaanslagen op de omstreden keizer werden gepleegd. Frederik stierf uiteindelijk niet op het slagveld of door gif, maar door tyfus, een kwaal die hij tijdens zijn geliefde valkenjacht (hij schreef hét handboek over deze sport ) had opgelopen.