Deze 2,40 meter lange (dode) meerval in de Biesbosch is bijna recordhouder

‘Langer dan de boswachter”, zo omschreef RTV Dordrecht de reusachtige dode Europese meerval die deze week in de Biesbosch werd aangetroffen. Met een lengte van 2,40 meter was de vis bijna recordhouder voor de Benelux geweest – afgelopen najaar werd in de Waal een 2,46 meter lang levend exemplaar gevangen. Maar de aanwezigheid van het dier lijkt het vermoeden te bevestigen dat steeds meer meervallen hun weg naar de Biesbosch weten te vinden.

Meervallen spreken tot de verbeelding, vanwege hun lengte, hun intelligentie en hun status als toppredator: ze eten naast andere vissen ook amfibieën, watervogels en soms zelfs duiven.

Hoewel hun aantal in Nederland ook in de grote rivieren de afgelopen jaren toeneemt, is er nog weinig over de soort bekend. Daarom zijn biologen van onder meer Wageningen Marine Research in opdracht van Rijkswaterstaat en het ministerie van LNV momenteel bezig met een onderzoek naar hun jaag- en eetgedrag in de Maas, ter hoogte van de waterkrachtcentrale van Lith.

Overigens is de Europese meerval nog niet de opvallendste vis die ooit in de Biesbosch is aangetroffen. In 2020 zwom er tijdelijk een 80 centimeter lange zeeprik rond: een kaakloze vis met een ronde stofzuigerslangachtige mond vol tandjes. Met die mond zuigen zeeprikken zich vast aan vissen en parasiteren dan op hun bloed.


Lees ook

De reusachtige meerval oogt als een sprookjeswezen. Wat spookt deze roofvis uit in het ecosysteem van de Maas?

Bioloog Martijn Schiphouwer zoekt naar meervallen in de Maas in de buurt van Lith.