Demonstranten willen einde aan bescherming van ‘levensgevaarlijke’ wolf. ‘Stel dat er een Bengaalse tijger ontsnapt. Wat doen we dan?’

Trekkers toeteren. Megafoons versterken boze stemmen op een boerenkar. Ongeveer tweehonderd boeren en burgers trotseren woensdag de kou voor het provinciehuis in Arnhem en laten blijken dat ze „klaar” zijn met de wolf. Ze snakken naar maatregelen. „Moeten we wachten tot de wolf een kind opeet?” vraag boer Jaap van de Heg uit Barneveld zich af. Eensgezind zijn actievoerders in hun afschuw van „zelfbenoemde wolvendeskundigen” die „nog nooit een opengereten schaap hebben gezien” en hun weerzin tegen stedelingen die menen dat de wolven ruimte moeten krijgen en dat plattelanders zich moeten aanpassen.

„Nederland is te klein voor dit roofdier”, stelt de Drentse boer Jos Ubels, bestuurslid van actiegroep Farmers Defence Force, wiens dieren ook „tot vier keer toe” aangevallen zijn door wolven. De politiek doet naar zijn mening onvoldoende. „De wolf is de prijs die wij moeten betalen voor het groene imago van politici”, roept hij. „Schrap de wolf van de lijst van beschermde dieren.”

De wolf is een heel intelligent dier, maar juist daarom levensgevaarlijk.

Jolanda van de Pol
bezorgde bewoner

Ook anderen doen hun verhaal. Acht jaar geleden kwam de „droom” uit van Jolanda van de Pol uit het buurtschap Huinen van een „heerlijk buitenleven met onze honden en schapen”. De droom „verandert langzamerhand in een nachtmerrie”, vertelt ze. „De ooien en lammeren zitten veilig binnen, maar het geblèr klinkt ver en kan wolven aantrekken. Zijn wij nog veilig op ons eigen erf?” Ook om haar honden maakt ze zich zorgen. „Wandelen in de bossen durven we niet meer na meerdere confrontaties tussen honden en wolven. Het voelt alsof we onze vrijheid en gevoel van veiligheid kwijt zijn.”

Het relaas van Jolanda van de Pol is een van de vele op de Markt in Arnhem, voor een mistige Eusebiuskerk. Verhalen over boeren die van hun partners niet meer op de fiets naar hun landerijen mogen rijden. Kinderen die door hun ouders per auto naar school worden gebracht, uit angst voor confrontaties met een roedel wolven. „Mensen zijn bang”, zegt BBB-senator Eric Kemperman, lid van Provinciale Staten in Gelderland, en initiatiefnemer van een spoeddebat in Arnhem. „Laatst stond een man in mijn dorp met nota bene zijn blindengeleidehond tegenover een wolf.” De angst zit diep, ook bij Jolanda van de Pol. „Ik hou mijn hart vast voor de komende jaren, waarin het aantal wolven enorm zal toenemen en ze steeds brutaler worden. De wolf is een heel intelligent dier, maar juist daarom levensgevaarlijk.”

De boerenorganisaties Agractie, LTO Noord en Farmers Defence Force vragen aandacht voor de impact van de wolf op het platteland. Ze zijn het niet eens met het beleid tegen de wolf van de provincie.
Foto Sem van der Wal
De boerenorganisaties Agractie, LTO Noord en Farmers Defence Force vragen aandacht voor de impact van de wolf op het platteland. Ze zijn het niet eens met het beleid tegen de wolf van de provincie.
Foto Sem van der Wal
De boerenorganisaties Agractie, LTO Noord en Farmers Defence Force vragen aandacht voor de impact van de wolf op het platteland. Ze zijn het niet eens met het beleid tegen de wolf van de provincie.
Foto Sem van der Wal
De boerenorganisaties Agractie, LTO Noord en Farmers Defence Force vragen aandacht voor de impact van de wolf op het platteland. Ze zijn het niet eens met het beleid tegen de wolf van de provincie.
Foto Sem van der Wal

Bengaalse tijger

Gelderland telt acht van de elf bekende roedels wolven in Nederland, en mag zich volgens sommigen dan wel verheugen in de terugkeer van een eerder verdwenen dier, maar ervaart er ook de schaduwkanten van. Deze nadelen krijgen in Gelderland langzamerhand de meeste aandacht. In het spoeddebat dient BBB samen met SGP een motie in onder de titel ‘De maat is vol, weg met de wolf’ die zowaar met een ruime meerderheid in de Staten wordt aangenomen.

BBB-initiatiefnemer Kemperman: „Te vaak wordt het narratief van de natuurbescherming gevolgd. Stel dat er op dit moment een Bengaalse tijger uit een dierenpark ontsnapt en door het centrum van een stad loopt. Wat gaan we dan doen? Het handboek natuurbescherming erbij pakken om te zien wat er allemaal niet kan omdat het een zwaar beschermde diersoort is? Of ingrijpen? Wolven zijn niet meer schuw. Ze lopen over straten en pleinen, benaderen mensen, springen over hekken, bedreigen huisdieren, en grijpen vee.”

Wij gaan de wolf beheren, zodra de regelgeving is aangepast

Harold Zoet
BBB-gedeputeerde

Bij incidenten durven burgemeesters vaak niet te handelen omdat natuurbeschermingsregels dit verbieden, klaagt Kemperman. De vraag is of ze daar verkeerd aan doen. Het zijn, zo blijkt in het spoeddebat, toch echt de Europese en de landelijke politiek die bepalen of een wolf mag worden verjaagd of zelfs afgeschoten mag worden. „Wij gaan de wolf beheren”, stelt BBB-gedeputeerde Harold Zoet meermaals ferm. Om daar eveneens meermaals aan te moeten toevoegen: „Zodra de regelgeving is aangepast.”

‘Probleemwolven’

De status van de wolf zal binnen enkele maanden in de Europese Unie definitief verlaagd worden van ‘strikt beschermd’ naar ‘beschermd’, wat meer repressie mogelijk zal maken. En staatssecretaris Jean Rummenie (Landbouw en Natuur, BBB) lijkt te popelen om „probleemwolven” te kunnen elimineren als ze mens en vee blijvend bedreigen. Gedeputeerde Zoet belooft hard in te grijpen zodra dat juridisch mogelijk zal worden. „Ons beheerplan ligt klaar.”

De motie roept op onderzoek te doen naar de effectiviteit van „wolfwerende rasters”, want die is volgens velen niet groot; wolven springen er overheen – en die rasters hinderen ook „overige fauna”. Ook moet een „deskundig team” permanent inzetbaar zijn om burgemeesters bij te staan in geval van een calamiteit. Tenslotte moet gewerkt worden aan een „passende werkbare oplossing” voor „overlast veroorzakende wolven” zodra de „wettelijke kaders veranderen”. Maar dat alles doet BBB-gedeputeerde Zoet eigenlijk al, zodat er weinig verandert. „U heeft veel mensen blij gemaakt met een dode mus”, houdt PvdA-fractievoorzitter Jan Daenen de andere partijen voor. Ook de ChristenUnie heeft niet voor de motie gestemd. „De gedeputeerde heeft geen aanmoediging nodig voor dit beleid. Het debat en deze motie versterken alleen de onrust in de samenleving.”

Vermoeden van stroperij

Hoe dan ook; tegenover al het antiwolvengeweld steekt het enthousiasme over de terugkeer van de wolf iel af. Er wordt woensdag ook een motie ingediend die oproept om de handhaving te versterken op stroperij, want uit onderzoek van de Volkskrant is gebleken dat een kwart van de geregistreerde wolven in Nederland min of meer zoek is, en dus wellicht illegaal is afgeschoten. De motie haalde het niet. En gedeputeerde Zoet twijfelt er sterk aan of de wolven daadwerkelijk stiekem zijn afgeschoten.

Ook de organisatie die namens de twaalf provincies natuurbeleid uitvoert, Bij12, zou dat hebben ontkend. Klopt dat? „We houden niet bij waar de wolven die ooit in Nederland zijn waargenomen zich nu bevinden”, reageert per mail een woordvoerder. „Wij ontkennen niet dat er wolven zijn verdwenen; we hebben hier simpelweg geen informatie over, en kunnen stroperij dus ook niet uitsluiten.”


Lees ook

Duivelse tegenstander of mythische beschermer? Ook als cultureel symbool is de wolf weer terug

Frans Snijders, Zittende wolf in een rotslandschap, ca. 1650.