Demissionair kabinet maakt meer geld vrij voor asielopvang

Foto Hollandse Hoogte/ANP

Demissionair minister Dilan Yesilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid, VVD) trekt volgend jaar méér geld uit voor asiel, wat op de Nationale Politie na de grootste kostenpost van het departement is. Tot 2026 komt er ruim 4 miljard euro bij (waarvan dit jaar al ruim 1,1 miljard euro) – dit bedrag is gebaseerd op de aanname dat dit jaar 67.000 nieuwe asielzoekers en nareizende familieleden van statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) zich in Nederland melden.

Een deel van de gestegen asielkosten wordt gedekt door het ministerie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Uit IND-cijfers blijkt dat in de eerste helft van dit jaar nog geen 15.000 nieuwe asielzoekers naar Nederland zijn gekomen. Dat is vergelijkbaar met dezelfde periode in 2022. Uitbreiding van de opvangcapaciteit van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers – 41.000 vaste bedden – is afhankelijk van de vraag of de Tweede en Eerste Kamer akkoord zullen gaan met de spreidingswet, die een eerlijkere verspreiding van asielzoekers over alle gemeenten moet regelen. Op dit moment verblijven ruim 30.000 asielzoekers in reguliere asiellocaties.

De immigratiedienst betaalt dit jaar voor het laatst bestuurlijke dwangsommen in asielzaken: 55 miljoen euro. Dat is boete die de IND moet betalen als er niet binnen de wettelijke termijn op een asielaanvraag wordt beslist. Het afschaffen van de rechterlijke dwangsom is teruggedraaid door een uitspraak van de Raad van State, die oordeelde dat afschaffing in strijd is met Europese regelgeving.

De grootste strijd die demissionair minister Yesilgöz voert is die tegen de georganiseerde misdaad. Dit jaar kwam er al 14 miljoen euro extra bij voor het stelsel ‘Beveiligen van personen’. Vanaf volgend jaar wordt dat structureel boven de 100 miljoen euro. Het verhogen van de verkeersboetes met 10 procent gaat ondanks protest van het OM gewoon door. Yesilgöz denkt hiermee ruim 48 miljoen euro extra inkomsten voor de staatskas te kunnen genereren in 2024, oplopend tot ruim 287 miljoen extra in 2028.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Het kabinet moet blijven werken aan kansengelijkheid en bestaanszekerheid, zegt de koning