Delen van Pakistan bedolven onder recordhoeveelheid smog

Een dikke witte wolk hangt sinds begin november over Pakistan en India. Niet een normale wolk, maar smog die zelfs vanuit de ruimte te zien is, zo valt op te maken uit beelden van de NASA. De regio heeft vaker last van schadelijke luchtvervuiling en het najaar staat er bekend als het ‘luchtvervuilingsseizoen’, maar in Pakistan worden sinds het begin van deze maand records gemeten. Scholen en andere openbare gebouwen zijn daarom al meer dan een week gesloten.

In Multan, een Pakistaanse stad met miljoenen inwoners, werd door de internationale Air Quality Index Scale (AQI) een luchtvervuilingsniveau van boven de tweeduizend gemeten – niet eerder hadden bewoners volgens persbureau AFP zo veel luchtvervuiling gezien. Volgens de AQI is alles boven de driehonderd gevaarlijk.

Ook in Lahore, de tweede stad in Pakistan, worden mensen geteisterd door de vervuilde lucht. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldde begin november dat daar de luchtvervuiling veertig keer zo hoog was als veilig wordt geacht. „De smog van dit jaar is veel meer dan in voorgaande jaren en de hoeveelheid patiënten die onder de gevolgen lijden ook”, zei een dokter in Pakistan, Qurat ul Ain, tegen AFP.

Volgens data van de Punjab provincie en de Zwitserse groep IQAir werd het hoogste niveau ooit in Lahore gemeten: 1.900, begin november. Dit schrijft onder andere Al Jazeera. Inmiddels heeft de Indiase hoofdstad, New Delhi, Lahore ingehaald als de stad met de hoogste luchtvervuiling ter wereld. Daar ging het over metingen van boven de duizend.

Groene lockdown en kunstmatige regen

Om de gezondheidsschade te beperken, geldt in Lahore, een stad die veertien miljoen inwoners telt, een ‘groene lockdown’. Scholen blijven gesloten tot 17 november in de Punjabprovincie, waarin Lahore ligt. „Kinderen zijn de hele tijd aan het hoesten, ze hebben constant allergieën. Op scholen zagen we dat kinderen ziek werden”, zei Rafia Iqbal, een 38-jarige basisschoollerares tegen AFP.

Ook toegang tot dierentuinen, speeltuinen, museums en parken is verboden tot in elk geval zondag. „We kunnen niet bewegen, we kunnen niet naar buiten, we kunnen niets doen”, zei Muhummad Safdar, Rafia Iqbal’s man.

Deze lockdowns zijn niet ongebruikelijk. Zo sloot de hoofdstad van India New Dehli vorig jaar alle scholen vanwege de smog. Nationale media in India melden dat de de Indiase oppositiepartij BJP op woensdag aan de regering van New Dehli heeft gevraagd om alle scholen te sluiten, maar daar blijven de gebouwen vooralsnog open.

De Indiase overheid zei begin november graag gebruik te willen maken van kunstmatige regen om de luchtvervuiling tegen te gaan, een plan dat vorig jaar ook al op tafel lag, aldus persbureau Reuters. Volgens Pakistaanse media, waaronder Pakistan Today, heeft de overheid van Punjab besloten om op een proefbasis te starten met kunstmatige regen, mits er voldoende wolken zijn in het gebied.

Smog-samenwerking?

In de regio keldert de luchtkwaliteit in het najaar en winter. Dat komt deels door het weer, want door de koude lucht blijft de smog meer hangen. Andere oorzaken zijn de forse uitstoot van verkeer, kolenstook en boeren die hun vorige oogst verbanden, ook al is dit laatste illegaal in zowel India als Pakistan.

Volgens Pakistaanse autoriteiten komt de luchtkwaliteit in Lahore, een stad dicht bij de grens met India, door wind die de lucht van het buurland de stad inblaast. „We lijden in Lahore door de oostelijke wind vanuit India”, zei de Pakistaanse Punjab-minister van klimaat, Raja Jahangir Anwar, tegen CNN begin november. „We geven niemand de schuld, het is een natuurlijk fenomeen”, aldus Anwar.

De minister riep op tot samenwerking, een bijzonder geluid, want Pakistan en India hebben een complexe relatie. „We hebben klimaatdiplomatie nodig als regionale en mondiale kwestie”, zei Anwar. Volgens de minister is samenwerking belangrijk want „de wind weet niet dat er een grens in het midden is.” Tegen Al Jazeera zei Anwar eerder al: „Als dit Pakistan en India dichter bij elkaar kan brengen, waarom zouden we deze kans verspillen?”


Lees ook

Extreme smog zorgt in New Delhi voor gierende hoestbuien, maar nog niet voor een beter milieubeleid

New Delhi ligt onder een dikke laag smog.


Lees ook

Gelovigen willen baden in de heilige rivier, maar de Yamuna schuimt van het gif

Het giftige schuim op de Yamuna ontstaat vooral bij een lage waterstand, als er te weinig water is om de chemicaliën te verdunnen.Foto Siddharth Behl