Deelscooterbedrijf Bird poogt te redden wat er te redden valt

In september 2017 opgericht. In mei 2018 al 1 miljard dollar waard. De Amerikaanse scooterverhuurder Bird bereikte het snelst ooit de status van ‘unicorn’.

Ruim vijf jaar later is er van die status niets meer over. Woensdag vroeg Bird uitstel van betaling aan in de Verenigde Staten via een zogenoemde Chapter 11-procedure. Interim-topman Michael Washinushi blijft aan om de „financiële herstructurering” te leiden. Met hulp van een extra 25 miljoen dollar van investeerders probeert Bird, actief in 350 steden, nog te redden wat er te redden valt.

De werkzaamheden van Bird in Europa gaan voorlopig door. Bird, dat naast scooters ook elektrische steps verhuurt, was in Nederland onder meer actief in Amersfoort en Groningen. Op dit moment is er in Nederland geen scooter of fiets van Bird meer te huur.

In Nederland heeft Bird in Amsterdam, op het Rokin, wel zijn internationale hoofdkantoor gevestigd, waar echter al een jaar niemand meer werkt, zo blijkt uit navraag. Onduidelijk is hoeveel mensen er werkzaam zijn en of zij hun baan houden. Het bedrijf was donderdag niet bereikbaar voor verder commentaar.

In het Amsterdamse kantoor van Bird werkte al een jaar niemand meer

Grote investeringen

Waar ging het mis bij Bird? In 2018 profiteerde het bedrijf van het succes van verhuurder Airbnb en taxi-app Uber, op dat moment de grootste start-up ter wereld. Investeerders stapten massaal in bedrijven die de ‘deeleconomie’ vertegenwoordigden, het verhuren van producten voor algemeen gebruik. In het geval van Bird vergde dit grote investeringen. Het bedrijf schafte zelf scooters en fietsen aan en nam de reparatie daarvan voor eigen rekening.


Lees ook
Elektrische deelscooter moet stad van auto’s verlossen

<strong>Elektrische deelscooters</strong> in Rotterdam. De gemeente laat maximaal 2.000 deelscooters toe. In mei wordt dat aantal bereikt.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/12/deelscooterbedrijf-bird-poogt-te-redden-wat-er-te-redden-valt.jpg”><br />
</a> </p>
<p>Bird-oprichter Travis VanderZanden, een voormalig werknemer van taxi-apps Uber en Lyft, was in 2017 een van de eerste ondernemers die kansen zag met deelscooters. Het bedrijf plaatste in zo’n 350 steden rekken vol scooters en fietsen, die gebruikers tegen betaling tijdelijk konden gebruiken. Talloze andere start-ups volgden het concept, met namen als Tier, Lime, Dott, Felyx, Check, Wheels en Go Sharing. </p>
<p>Bird haalde ruim een half miljard dollar aan financiering op bij bekende Silicon Valley-investeerders als Sequoia Capital en Accel. Op zijn hoogtepunt in 2019 was het bedrijf 2,5 miljard dollar waard. In 2021 ging Bird naar de beurs. </p>
<h2 class=Bergafwaarts

Daarna ging het snel bergafwaarts met Bird, dat in 2022 op een omzet van 245 miljoen dollar een verlies van 359 miljoen dollar leidde. Bird bleek de kosten te hebben onderschat en kon de laatste jaren steeds moeilijker aan goedkope financiering komen. De pandemie raakte het bedrijf hard. Bird moest tijdens de lockdowns zijn activiteiten in de VS en Europa noodgedwongen stilleggen en ontsloeg 30 procent van het personeel.


Lees ook
Amsterdam zet vol in op deelauto’s, deelscooters, deelbakfietsen

<strong>Een van de</strong> <strong>770 deelscooters </strong> die in Amsterdam rondrijden. Het moeten er volgens de Nota Deelvervoer 1200 worden.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/12/deelscooterbedrijf-bird-poogt-te-redden-wat-er-te-redden-valt-1.jpg”><br />
</a> </p>
<p>Daar kwam nog bij dat steden, ook in Nederland, kampten met overlast door een wildgroei aan deelfietsen en -scooters. Zo klaagden buurtbewoners in Amersfoort over wildparkeren, in brand gestoken scooters of deelfietsen die in de sloot werden gegooid. </p>
<p>Ook andere aanbieders van deelvervoer hebben het moeilijk en zoeken naarstig naar manieren om winstgevend te worden. Het Italiaans-Amerikaanse Micromobility.com, dat <a rel=nog even in beeld was om het failliete fietsenmerk VanMoof te kopen, verloor deze week zijn Amerikaanse beursnotering. Het Nederlandse GoSharing trok zich eerder dit jaar terug uit tientallen gemeenten. En het Duitse Tier ontsloeg vorige maand 140 werknemers, bijna een kwart van het personeelsbestand.

Topman VanderZanden maakte de grootste problemen van zijn bedrijf niet meer mee. Hij verliet Bird in juni dit jaar om onduidelijke redenen. De oprichter meldde bij zijn vertrek „te gaan werken aan een aantal nieuwe ideeën”.



Leeslijst