Deel oppositie koppelt hulpgeld Palestijnen aan snijden in ontwikkelingshulp

De Nederlandse steun aan VN-organisatie UNRWA, de belangrijkste noodhulporganisatie voor Palestijnen, is wisselgeld om de begroting voor het ministerie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp (BHO) door de Eerste Kamer te krijgen. Dat bevestigen ingewijden aan NRC. Achter de schermen probeert de coalitie de senaatszetels van SGP en JA21 binnen te halen door een amendement van deze twee partijen aan te nemen waarin de 19 miljoen euro aan UNRWA-steun wordt gestopt.

Met deze manoeuvre tekent zich een wankele senaatsmeerderheid over rechts af, al is die nog niet rond. Over twee weken moet de Eerste Kamer stemmen over de begroting.

De begroting van minister Reinette Klever (PVV) is de derde begroting die dreigt te stranden omdat het kabinet geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft geregeld. Het Belastingplan 2025 werd gered door D66, CDA, ChristenUnie en SGP, in ruil voor toezeggingen van minister van Financiën Eelco Heinen (VVD) dat hij de omstreden btw-verhoging op sport, cultuur en media zou proberen te voorkomen. Diezelfde partijen plus JA21, tezamen het ‘monsterverbond’ genoemd, onderhandelen ook al dagen met de coalitie over de onderwijsbegroting.

Ingrijpend snijden

Dat sommige begrotingen op weerstand zouden stuiten, was al maanden duidelijk. In de Tweede Kamer is de coalitie verzekerd van een meerderheid, maar in de Eerste Kamer niet. Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp Klever is van plan, conform het coalitieakkoord, om ingrijpend te snijden in haar begroting van momenteel 3,5 miljard euro. Komend jaar moet er 300 miljoen euro bezuinigd worden, 500 miljoen in 2026 en uiteindelijk moet er jaarlijks 2,4 miljard (van de 7,2 miljard euro) af.


Lees ook

Kabinet wil snoeien in ontwikkelingshulp: ‘Als iets wordt wegbezuinigd, is de kans heel klein dat het terugkomt’

In een vluchtelingenkamp in  Kenia wordt lesgegeven.

Om in de Eerste Kamer aan een meerderheid te komen, koerst de coalitie aan op een akkoord met SGP en JA21. SGP-leider Chris Stoffer en JA21-leider Joost Eerdmans dienden op 28 november in de Tweede Kamer een amendement in op de begroting om de steun aan UNRWA, die 19 miljoen euro bedraagt, stop te zetten. Volgens de twee partijen is UNRWA ongeschikt om hulp te verlenen aan de Palestijnen vanwege „herhaalde neutraliteitsschendingen”, vermeende banden met Hamas en Hezbollah en „antisemitisme in UNRWA-lesmethoden”. Volgens internationale organisaties en VN-coördinator voor humanitaire hulp aan Gaza Sigrid Kaag, is er geen alternatief voor UNRWA om noodhulp te verlenen aan de Gazaanse bevolking.

Het amendement van Stoffer en Eerdmans werd ontraden door minister Klever en er werd niet over gestemd. Nu ligt het schrappen van de UNRWA-gelden toch weer op tafel. SGP-leider Stoffer diende woensdag een voorstel in om de steun geleidelijker te schrappen. En minister Klever zal, zo melden bronnen, ditmaal niet negatief oordelen over het amendement.

Onzeker pad

Het afschaffen van steun aan UNRWA is al langer een wens van PVV-leider Geert Wilders, en ook de VVD en BBB zijn kritisch op de organisatie. NSC-Kamerlid Isa Kahraman wil niet reageren op vragen van NRC over deze kwestie.

De coalitie bewandelt een onzeker pad, want met JA21 en SGP is er nog geen meerderheid. Ook Forum voor Democratie zou moeten instemmen, evenals 50Plus of OPNL, een samenwerkingsverband van regionale partijen.

De Nederlandse steun aan UNRWA is al eerder stopgezet. In januari beschuldigde Israël de hulporganisatie ervan nauw betrokken te zijn geweest bij de aanslagen op 7 oktober door Hamas. Nederland en andere westerse landen trokken hun bijdrage aan UNRWA toen massaal in. Uiteindelijk kwam Israël niet met harde bewijzen voor die beschuldiging, en in september kondigde minister Klever aan de steun toch door te zetten, al verlaagde ze de bijdrage van 22 naar 19 miljoen euro. In totaal heeft UNRWA een budget van ongeveer anderhalf miljard euro.


Lees ook

Minister kort op hulporganisaties: ‘Kan best een tandje minder’

Reinette Klever, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp voorafgaand aan de wekelijke ministerraad op het Catshuis in Den Haag.