De wortel of de stok? Hoe krijg je bedrijven zover dat ze meer voor het klimaat gaan doen?

Subsidie of regels?

Wat kun je als overheid doen om bedrijven duurzamer te maken? Moet je ze verleiden met subsidies? Of moet je juist streng zijn: normeren en dreigen met boetes?

Ik sprak erover met Henk Volberda, hoogleraar strategie en innovatie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde met zijn collega’s pas de nieuwe editie van de Nederlandse Innovatie Monitor. Daaruit bleek dat Nederlandse bedrijven dit jaar minder ambitieus werden op klimaatgebied.

Wat nu? Volgens Volberda leidt met name het stellen van duidelijke regels door de overheid tot het formuleren en monitoren van duurzaamheidsdoelen bij bedrijven. „Het lijkt erop dat je met regelgeving bedrijven ambitieuzer maakt dan met subsidies.”

Strenge regels werken beter

Is er meer onderzoek op dit gebied? Het Planbureau voor de Leefomgeving en Tilburg University analyseerden duurzame innovatie in de wereldwijde auto-industrie. Ook zij concludeerden: regels leiden tot meer vernieuwing dan subsidies.

Subsidies leiden wel tot de ontwikkeling van technische innovaties, maar niet noodzakelijk tot de toepassing ervan. Strenge regels doen beide en – ook fijn – ze kosten de overheid niets.

Goed om te weten: belasting op uitstoot bleek in dit onderzoek minder effectief dan het stellen van een strenge norm voor de maximum uitstoot van nieuwe auto’s. En de vrees dat bedrijven wegvluchten voor regels bleek ongegrond. Autobedrijven richten zich juist op regio’s met strenge normen, omdat daar geld kan worden verdiend met innovatie.

Overheid ‘pampert’ bedrijven

Goed. Strenge regels werken. Maar zijn ze ook nodig? Een wereldwijde enquête onder bestuurders en toezichthouders van grote bedrijven, uitgevoerd door onder meer business school Insead, liet eerder dit jaar zien dat bedrijven duurzaamheid nog nauwelijks een plek geven in hun langetermijnplannen. Ook zien de meeste topmanagers geen financiële risico’s of interessante kansen op het gebied van duurzaamheid op de korte termijn. De onderzoekers constateren dat bedrijven vooral in actie komen onder druk van wettelijke eisen of als hun reputatie onder vuur ligt. Tja, daar word je niet blij van.

In september van dit jaar stelde de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid dat de overheid gevestigde bedrijven ‘pampert’ als het gaat om duurzaamheid. De overheid zou veel meer moeten doen om de innovatiekracht van bedrijven in te zetten bij het aanpakken van het klimaatprobleem.

Hoop is geen strategie

Wat is de conclusie? Wat moet er gebeuren? Wat moet bijvoorbeeld een nieuw kabinet doen? Volberda: „Als we de klimaatafspraken willen nakomen, moet je dat niet alleen via mooie doelen en vrijwilligheid proberen, maar ook met wetgeving doen. En sluit dan aan bij de Europese regels. Dan krijg je namelijk ook niet dat geklaag over ongelijkheid en bereid je bedrijven juist voor op nieuwe Europese wetgeving.”

Hopen dat bedrijven en consumenten de komende jaren uit zichzelf een duurzame economie zullen creëren, is geen serieuze strategie. De Stern Review, een invloedrijk Brits overheidsrapport over klimaat en economie uit 2006, noemde destijds klimaatverandering al „het grootste marktfalen ooit”.