Als Oprah Winfrey haar handen aftrekt van Weight Watchers. En als minstens één op de acht Amerikanen afslankmedicijnen gebruikt. Als overal gratis fitnessapps zijn te vinden. Wat blijft er dan nog over van Weight Watchers?
Het zat er al even aan te komen, maar deze week heeft het gezondheids- en wellnessbedrijf uitstel van betaling aangevraagd. Het hoopt daarmee 1,2 miljard dollar aan schulden af te schudden en in korte tijd met nieuwe investeerders een doorstart te maken.
Je kunt Oprah wel zo ongeveer de belichaming noemen van de veranderende afslankindustrie en van de neergang van Weight Watchers, officieel WW International. Haar hele carrière deelde de Amerikaanse sterpresentator de worsteling met haar gewicht met haar publiek. In 2015 kocht ze tien procent van de aandelen van WW en trad ze toe tot de raad van bestuur. Volgens eigen zeggen verloor ze meer dan 19 kilo met Weight Watchers. Ze was de ideale ambassadeur. En tegelijk een enorm bedrijfsrisico, maar wie kon dat zien aankomen?
Oprah, de belichaming van Weight Watchers, vertrok en verkocht haar aandelen
Oprah was een van de eerste celebrity’s die ervoor uitkwamen dat ze medicijnen gebruiken om af te vallen of op gewicht te blijven. Na negen jaar, in 2024, kondigde Oprah haar vertrek bij Weight Watchers aan en verkocht ze een groot deel van haar aandelen, om vrij te kunnen praten over haar ervaringen met Ozempic. En om de nationale obsessie met afvallen aan de kaak te stellen. Daar had ze tenslotte zelf ook aan bijgedragen, bijvoorbeeld toen ze in 1988 met een bolderkar vol vet (30 kilo) voor de camera kwam.
Bij Oprah’s afscheid van WW vorig jaar maart reageerden beleggers meteen door aandelen te verkopen. Maar de neergang was al eerder ingezet. Vanaf juni 2021, toen duidelijk werd hoeveel abonnees WW aan het verliezen was, maakte de koers al een duikvlucht. Begrepen klanten niet meer waar Weight Watchers voor stond? Waren mensen klaar met de strakke eetschema’s en het puntentellen? Of luisterden ze liever naar fitnesstrackers en influencers dan naar een (volgens WW) wetenschappelijk onderbouwd verhaal?
Fitfluencers
Steeds minder mensen waren bereid te betalen voor een duur abonnement op een programma dat zelf als disclaimer heeft dat het geen ‘quick fix’ biedt. Waarom zou je ook, als je ook fitfluencers kunt volgen die wasbordjes voor iedereen beloven, als je maar hard genoeg traint. Een ander deel van de potentiële klanten voelde zich juist meer thuis bij de groeiende body positivity-beweging die uitdraagt: stop met diëten, elk gewicht is oké. Voor het bedrijf dat groot werd met gewichtsverlies was het bijna ondoenlijk om in dit speelveld een weg te vinden.
Al deze veranderingen kwamen boven op de concurrentie waar Weight Watchers al voor de eeuwwisseling mee te maken kreeg. Producenten van dieetvoeding zoals SlimFast bijvoorbeeld, en telkens nieuwe dieetgoeroes, van Michel Montignac tot Kris – ‘Voedselzandloper’ – Verburgh.
Weight Watchers zag het gedrag van mensen met een hoger gewicht veranderen, en zag bij artsen en diëtisten de aandacht toenemen voor een gezonde leefstijl bóven een lager gewicht. Weight Watchers veranderde in 2018 zijn naam in WW, Wellbeing that Works. Weg van focus op de weegschaal. Ook kijken naar slaap, beweging en stress.
Maar de wereld veranderde sneller dan WW International kon bijbenen. Beleggers hadden inmiddels hun ogen al een poosje gericht op een nieuwe belofte. Met Ozempic, in eerste instantie door Novo Nordisk ontwikkeld als diabetesmedicijn, zagen gebruikers de kilo’s eraf vliegen.
Lees ook
Lees ook: Weight Watchers lijdt onder succes Ozempic
Sinds de introductie in 2018 komen er steeds meer zogenoemde GLP-medicijnen bij, het ene nog effectiever dan het andere. Waarom nog investeren in een bedrijf dat zijn klanten verliest aan de makers van deze ‘wondermiddelen’? De koersen van farmaceuten als Novo Nordisk en Eli Lilly zijn de afgelopen jaren bijna het spiegelbeeld van die van Weight Watchers. Vorig jaar sloot WW International af met een verlies van 364 miljoen dollar (334 miljoen euro), op een omzet van 786 miljoen dollar.
SmartPoints
Weight Watchers, in 1963 opgericht door Jean Nidetch, een New Yorkse die zelf tegen de kilo’s vocht, wist wat vrouwen – vooral vrouwen – nodig hadden. Nidetch begon een bedrijf rond een methode waar ze zelf in huiselijke kring veel gewicht mee was verloren: met andere vrouwen bij elkaar komen om elkaar, onder begeleiding, te stimuleren bij het afvallen.

Weight Watchers was in zekere zin de Tupperware van de afslankindustrie. De sociale kant ervan was onderdeel van het succes. Al in 1968 waren wereldwijd meer dan een miljoen mensen lid van Weight Watchers. Zoals er in elke familie nog Tupperware-bakjes zijn te vinden, zo sloot ook in elke familie zich wel iemand aan bij Weight Watchers. Wie kent er niet iemand die op een feestje kwarktaart nam in plaats van tompouce, omdat dat twee punten scheelt. Zoals Tupperware uit de tijd viel, zo hangt ook rond Weight Watchers een zweem van nostalgie.
Het systeem van SmartPoints is waar Weight Watchers beroemd mee werd: elk type voedsel krijgt punten, en Weight Watchers bepaalt op basis van je geslacht, gewicht, lengte en doel hoeveel punten je per dag ‘mag’ eten. Het werkt, zoals alle diëten werken: zolang je het volhoudt. Veel mensen, zagen ook wetenschappers, vielen met Weight Watchers meer af dan met zelfstandig afvallen.
Inkomsten haalde het bedrijf niet alleen uit abonnementen en coaching, maar ook uit weegschalen, kookboeken, magazines, snacks, chocoladerepen (met maar 2 punten), maaltijdvervangers en wat er maar te bedenken was. Gewichtsverlies was de lucratieve achterkant van de groeiende eetlust in de VS, en in de rest van de wereld. Dat zag de industrie ook. Al in de jaren negentig had de helft van de Amerikanen overgewicht. Een probleem, maar ook een business opportunity.
Niet zo gek dus dat Heinz het bedrijf in 1978 van Nidetch kocht. En ook best logisch dat investeringsmaatschappij Artal Luxembourg het in 1999 van Heinz overnam voor 735 miljoen dollar, om het in 2001 naar de beurs te brengen.
Het dubbele verdienmodel van de obesitas, wordt het weleens genoemd: eerst maken bedrijven mensen te zwaar met ongezond fabrieksvoedsel, daarna verkopen ze de middelen waarmee diezelfde mensen weer kunnen afvallen. En waar ze bij voorkeur hun leven lang aan vast zitten. Het werkte voor Weight Watchers, tot ze werden ingehaald door de farmaceuten.
Oude W’s
In 2023 kocht Weight Watchers Sequence, een bedrijf dat online doktersrecepten voorschrijft na een videoconsult. Dit na een jaar waarin WW meer dan een kwart miljard dollar verlies leed. Met die overname erkent het bedrijf dat klanten toch vooral naar Weight Watchers komen om af te vallen. Medicijnen kunnen helpen om aan een gezondere leefstijl te werken. En leden van Weight Watchers in de VS kunnen nu dus ook via WW aan medicijnen komen.

WW keerde zo publiekelijk terug naar de oude W’s, met een nieuwe aanpak. „We omarmen Weight Watchers weer”, zei directeur Sima Sistani, die in 2024 na twee jaar alweer vertrok. „Het is belangrijk om het gesprek over het belang van gewichtsverlies voor de gezondheid niet uit de weg te gaan.”
Weight Watchers ligt met de aangekondigde reorganisatie op de intensive care, maar de patiënt is nog niet overleden. Het bedrijf probeert nu binnen 45 dagen de financiën op orde te krijgen. De ingezette koers wil het bedrijf versneld doorvoeren: het uitbreiden van de telezorgactiviteiten – lees medicijnverstrekking – leverde in het eerste kwartaal van 2025 in die tak een omzetgroei van 57 procent op, volgens het bedrijf.
Het ‘holistische zorgmodel’, zoals Weight Watchers het noemt, blijft overeind zolang het bedrijf niet definitief failliet is. Er is een speciale website geopend voor leden: Weight Watchers is here tot stay. En bij de meest gestelde vragen staat een antwoord op een kennelijk prangende vraag: de reorganisatie heeft geen gevolgen voor de verkrijgbaarheid van de voorgeschreven medicijnen.
