Al direct na het ingaan van de wapenstilstand tussen Israël en Hezbollah woensdagochtend in alle vroegte, keerden tienduizenden uitgelaten ontheemden bepakt en bezakt terug naar hun woonplaatsen in Zuid-Libanon. Op de wegen vanuit de hoofdstad Beiroet naar het zuiden kwam het tot grote opstoppingen van auto’s met koffers en matrassen op het dak, het spiegelbeeld van de uittocht uit het zuiden van een paar maanden geleden, toen de strijd snel escaleerde. Sommigen voerden ook Libanese vlaggen met zich mee en riepen dat het bestand een overwinning op Israël betekende.
Met hun terugkeer sloegen de Libanezen niet alleen het advies van het Israëlische leger in de wind, maar ook van het Libanese leger om hiermee nog even te wachten tot de terugtocht van de militairen en de Hezbollahstrijders een feit zou zijn. Beide zijden hebben na bemiddeling van de Verenigde Staten beloofd zich binnen zestig dagen terug te trekken: de Israëlische troepen terug naar eigen land, de Hezbollah-strijders tot het gebied ten noorden van de rivier de Litani. Het Libanese leger zou het daarna in de zone ten zuiden van de Litani voor het zeggen krijgen.
Publieke begrafenis
Het staakt-het-vuren werd op de meeste plaatsen goed nageleefd. Wel was er tenminste één incident in Zuid-Libanon, waarbij Israëlische militairen het vuur openden op een auto. Volgens Israël zaten daar leden van Hezbollah in die, in strijd met het akkoord, posities zouden hebben geprobeerd in te nemen in een gebied waar dat niet was toegestaan.
Hezbollah-woordvoerders kondigden verder aan dat hun groep van de rust gebruik zou maken om hun door Israël bij een bombardement gedode leider Hassan Nasrallah eindelijk een publieke begrafenis te geven. Eerder durfden ze dat niet uit vrees voor nieuwe Israëlische bombardementen. De uitvaart van de in eigen kring zeer populaire Nasrallah, die decennia aan het hoofd stond van Hezbollah, zal naar verwachting veel publiek trekken.
Lees ook
Geliefd wegens zijn verzet tegen Israël en meedogenloos voor politieke tegenstanders
Een van de redenen voor de Israëlische regering om het conflict tegen Hezbollah een paar maanden geleden flink op te voeren, was dat ze een einde wilde maken aan de beschietingen door Hezbollah van doelen in Noord-Israël zodat de circa 60.000 geëvacueerde inwoners weer veilig naar huis kunnen. Toch waren veel van die ontheemden woensdag veel terughoudender met hun terugkeer dan hun Libanese lotgenoten aan de andere kant van de grens. „Ik geloof dat het nog niet veilig is om naar onze huizen terug te keren omdat Hezbollah nog zo dicht bij ons zit”, aldus een inwoner van Kiryat Shmona tegenover het persbureau AP.
Veel ontheemden betwijfelen of de Hezbollah-strijders zich niet toch ten zuiden van de Litani zullen ingraven, vanwaar het makkelijker voor hen zou zijn om een dodelijke aanval naar het voorbeeld van die van Hamas van 7 oktober 2023 op Zuid-Israël uit te voeren. Zij menen dat Israël beter had kunnen doorvechten met Hezbollah om de beweging verder te kortwieken.
Arrestatiebevel
Het bestand biedt de Israëlische premier Benjamin Netanyahu ook kansen om zich enigszins te onttrekken aan het arrestatiebevel dat het Internationaal Strafhof in Den Haag vorige week tegen hem uitvaardigde. Frankrijk, een van de landen die bij de onderhandelingen over een bestand was betrokken en deel uitmaakt van de internationale commissie die op de correcte uitvoering van het akkoord zal toezien, liet weten nauw met Netanyahu te zullen samenwerken. Volgens het Franse ministerie vormt het arrestatiebevel daarbij geen beletsel. Vertegenwoordigers van landen die geen partij zijn bij het Strafhof, zoals Israël, genieten volgens de Franse regering immuniteit. Het ministerie hamerde verder op de „historische vriendschap die Frankrijk en Israël met elkaar verbindt”.
Volgens Franse oppositiepartijen was Frankrijk, dat vorige week na het arrestatiebevel nog zei aan zijn internationale verplichtingen te zullen voldoen, alleen zo toegeeflijk omdat het anders geen vooraanstaande rol zou krijgen bij de afwikkeling van het bestand. Gelijktijdig met de VS als voornaamste bemiddelaar, mocht president Emmanuel Macron dinsdagavond plechtig het staakt-het-vuren aankondigen.
Lees ook
Frankrijk zal Netanyahu mogelijk niet arresteren in ICC-zaak, minister spreekt van ‘bepaalde immuniteiten’