N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Reportage
Enschede In het centrum van Enschede komt de gemeente het afval met elektrische bakfietsen aan huis ophalen, nadat inwoners hadden geklaagd over hun leefomgeving. „Afval is een motor voor onvrede.”
Een expat op roze, pluizige slippers duwt de deur open met haar voet, haar armen vol dozen: Zalando, Nike, Thuisbezorgd. Ze glimlacht en zegt in het Engels: „Er komt nog meer.”
Tim van der Made, afvalcollectant op een elektrische bakfiets, pakt de spullen aan en sorteert het karton vervolgens in zijn overkapte bak. Zijn collega en projectleider Rik van Esch, die mee is op deze afvalronde, ziet het verwonderd aan. „Dan woon je hier en laat je nóg alles bezorgen.” Hij wijst naar de winkels in de straat, in het centrum van Enschede.
Afval laat zien wie iemand is, zegt Van Esch. „Lui of juist niet, rijk of arm, begaan met de wereld of onverschillig.” Van der Made knikt, terwijl hij een zak restafval aanneemt van de vrouw. „Studenten gooien vaak alles bij elkaar: sigaretten en bierblikjes gemengd met oud papier.” Veel expats, zegt hij, die hier in het stadscentrum van Enschede ruimschoots zijn vertegenwoordigd en vaak maar korte tijd in Nederland wonen, snappen het idee van het scheiden van afval ook niet helemaal. Van der Made: „Of ze willen het niet snappen.”
Iedere ochtend wordt in de binnenstad een uitgebreide choreografie opgevoerd door opruimers. Nog voordat de winkelstraten volstromen, is het centrum het terrein van schoonmakers. Loodzware bladblazers drijven het vuil naar de goot, waar veegwagens de troep oppikken. Tegels worden schoongespoten. Vuilniswagens bulderen door de stille straten – die wagens zijn er nog altijd, ze halen afval op bij bedrijven.
11.200 prullenbakken
Sinds april zoeven er iedere werkdag ook elektrische bakfietsen tussendoor. Twaalf huizen per uur doen ze aan. Van der Made drukt op de bel en wacht. „Uw afval alstublieft.”
De inwoners van de binnenstad van Enschede waren steeds minder tevreden met hun leefomgeving, zegt Timo Kemerink op Schiphorst, die projectmanager centrum is bij de gemeente. „Er moest iets veranderen.” Daarnaast moet het centrum in 2024 een „zero-emissiezone” zijn, met dus drastisch minder vervoersbewegingen. De gemeente heeft daarom een nieuwe manier van afval ophalen geïntroduceerd. De meeste zware afvalwagens zijn uit het centrum verdrongen en de vuilnismensen komen op afspraak.
Tim van der Made was eerst installatiemonteur van rookmelders, nu doet hij ongeveer vijf ophaaldiensten per week. „Het is… anders”, zegt hij.
Van der Made is een baken in het leven van de slaperige student die om negen uur ’s ochtends in haar zwart-witte Adidas-pyjama de deur opendoet. „Tim is mijn vaste gezicht in de week”, zegt ze met een krakerige stem. De nieuwe werkwijze heeft iets „ouderwets”, vindt Van der Made. Alsof hij de groenteboer aan huis is in een dorp uit vervlogen tijden. „Ik ken ineens een heleboel mensen in mijn woonplaats.”
Afvalstoffenheffing
Het is enerzijds een luxe, zegt de student, dat het afval aan huis wordt opgehaald, maar het is ook onhandig. „Je moet ervoor thuisblijven.” Mensen kunnen het ophalen inplannen, maar niet op een exact tijdstip. Alleen in een blok van twee uur, ergens tussen acht uur ’s ochtends en zes uur ’s avonds – en alleen doordeweeks. Dat vindt de student wel even wennen. „Het is als wachten op een pakketje, maar dat is wachten op iets leuks. Hier wil je juist snel vanaf.” Ook uit de tussentijdse enquête blijkt dat mensen vooral ontevreden zijn over de tijdsloten.
De manier waarop afval wordt afgevoerd, verandert voortdurend. In de jaren zeventig werd in veel plaatsen de Kliko, die in Twente overigens de Otto heet, geïntroduceerd om vuilnis zoveel mogelijk aan het zicht te onttrekken. In de jaren negentig kwam de ondergrondse afvalbak, die inmiddels overal te vinden is. De lelijke grijze zakken met afval op straat, die bovendien ongedierte aantrekken, werden steeds ongewenster. Afval moest zo onzichtbaar mogelijk verdwijnen.
Het is als wachten op een pakketje, maar dat is wachten op iets leuks. Hier wil je juist snel vanaf
Student over afvalophaaldienst
Inmiddels vindt een groeiend aantal gemeenten de ondergrondse afvalcontainer, waar mensen op ieder gewenst tijdstip hun zakken in kwijt kunnen, niet onzichtbaar genoeg. Dat komt vooral door de bijplaatsingen: afval dat mensen niet in de container gooien, maar ernaast zetten, bijvoorbeeld omdat ze hun pasje zijn verloren of de bak vol zit.
In Enschede en een groeiend aantal gemeenten moeten inwoners betalen per afvalzak: 1,25 voor veertig liter. Hoe meer restafval en ander slecht herbruikbaar afval ze aanbieden, hoe hoger de afvalstoffenheffing.
Die verwoede strijd tegen zichtbaar afval komt doordat we meer waarde zijn gaan hechten aan hygiëne en een nette woonomgeving, zegt Kees Keizer, medewerker van de Rijksuniversiteit Groningen en adviseur gedrag en beleving. Hij adviseert gemeenten over vuilnis. „We hebben onderzocht dat afval op straat leidt tot nog meer afval op straat en dat mensen in slordige buurten zich slechter gaan gedragen. Afval is verstrengeld met andere regeloverschrijdingen.”
Afval op straat heeft ook veel invloed op hoe mensen zich voelen, weet Keizer. „Als mensen afval op straat zien, denken ze: blijkbaar heeft iemand lak aan mijn buurt en aan mij. Die sensatie is vergelijkbaar met wat je voelt als iemand voordringt. Het houdt de gemoederen ontzettend bezig. Afval is een motor voor onvrede.”
Waterbedeffect
„Ik ben hier helemaal niet blij mee”, zegt een man die met zijn handen vol zakjes – gft, papier, glas en restafval – de deur opendoet. „Ik werk gewoon, dus ik moet heel erg puzzelen in mijn schema om afval op te laten halen.” Het is niet zijn enige hindernis. „In dit blok hebben we kleine huizen, dus je kunt je rotzooi niet ergens wegstoppen”, zegt hij. „Ik heb veel meer last van vliegen in huis omdat mijn gft langer blijft staan.” Het voelt voor hem alsof hij ineens heel erg zijn best moet doen om van zijn vuilnis af te komen, terwijl hij het een taak voor de gemeente vindt om hem daarin te faciliteren. „Aan de andere kant was het eerst ook niet goed. Toen stonden hier wel allemaal ondergrondse bakken, maar daar stond veel rotzooi omheen.”
Misschien worden de ophaaltijden verruimd, zegt Timo Kemerink op Schiphorst van de gemeente. „Maar we willen eerst kijken of het op deze manier lukt, want als we mensen ’s avonds of in het weekend moeten laten werken, gaat het veel meer kosten.”
Hoewel er nog weinig concrete cijfers zijn, merkt collectant Tim van der Made dat mensen secuurder worden in hun afvalscheiding. „Als ik zie dat ze restafval bij het plastic hebben gedaan, wijs ik ze erop. De keer daarna zie ik dat ze netter zijn geworden.” Uit de eerste analyses blijkt ook dat afval beter wordt gescheiden – precieze cijfers ontbreken vooralsnog.
Van de 1.900 huishoudens die de binnenstad telt, hebben 1.300 zich aangemeld bij de app die je moet hebben om de afvalfiets te bestellen – 700 maken er ook echt gebruik van. Mensen zonder de app gooien hun afval waarschijnlijk weg in ondergrondse containers net buiten het centrum. Daardoor is er wel een waterbedeffect, zegt Kemerink op Schiphorst. „De druk op de randen van de stad is toegenomen.”
Stalen bloembakken
De containers, die alle Enschedeërs met een afvalpas kunnen gebruiken, raken sneller vol. En nu wordt er juist op die plekken meer afval bijgeplaatst. Dat probeert de gemeente tegen te gaan met cameratoezicht. De druk op de prullenbakjes in het centrum neemt ook toe. Kemerink op Schiphorst: „Die worden nu vaker geleegd.”
Wanneer is dit project een succes? De stad moet onder meer als schoner ervaren worden, zegt Kemerink op Schiphorst. Dat moet blijken uit verschillende enquêtes die in de loop van de proef gehouden worden. Er is nog maar weinig vergelijkingsmateriaal met andere gemeenten, omdat het nog geen wijdverspreid fenomeen is.
Afval is verstrengeld met andere regeloverschrijdingen
Kees Keizer adviseur gedrag en beleving
In het Brabantse Waalre zijn ze in 2019 na een proef van twee jaar met de afvalfiets gestopt. Daar waren de bewoners er net aan gewend geraakt, maar in de gemeenteraad werd bepaald dat het voor het aanzien van de straten niet goed was als er twee keer per week afval werd neergezet. Daar belde de collectant namelijk niet aan, maar plukte het vuilnis van straat. Bovendien moesten de bewoners daar per jaar 11 euro extra betalen voor de duurzame manier van ophalen. Sinds mei 2021 is op verschillende plekken in Amsterdam ook een proef aan de gang met het ophalen van afval met elektrische bakfietsen – daar zijn nog geen conclusies aan verbonden.
Op de plekken in Enschede waar eerst negentien ondergrondse afvalbakken waren, staan nu stalen bloembakken. „We hebben de gaten nog niet met beton volgestort, omdat we eerst willen weten of de proef definitief zal worden.” Dat wordt in april 2024 besloten.
Om een nieuw afvalsysteem tot een succes te maken, moeten burgers in ieder geval niet het gevoel hebben dat het ze door de strot wordt geduwd, zegt adviseur Kees Keizer. De tijdsgeest voor aanpassingen is gunstig, denkt hij. „Afval scheiden wordt steeds meer iets moreels: je bent niet aan het wedijveren met de gemeente, je doet het voor het milieu.”
Lees ook dit artikel: Graven in afval zonder afzender: Tiel strijdt tegen hardnekkig vuil