De verveling op school blijkt van alle tijden

Gymnastiek op OSG Hugo de Groot in Rotterdam, 2015.


Foto Carel van Hees / collectie Rijksmuseum
School Een fototentoonstelling laat zien hoe in 150 jaar brave leerlingen evolueerden tot leerlingen met een mening die overigens zelf bepalen hoe ze erbij zitten. En de klassenfoto ging nooit verloren.

Fotograaf Dirk Kome deed op de middelbare school „van alles dat niet de bedoeling was” – een bordenwissergevecht houden, binnen door de school fietsen, te laat komen of eruit gestuurd worden. „Dus ik zat geregeld bij de conciërge.” Het is een tijd waar hij graag aan terugdenkt: „Lol trappen, grenzen opzoeken, je onzekerheid verbergen”.

Hij is nu 47 en heeft altijd contact gehouden met een aantal leraren van zijn basisschool in Rockanje en zijn middelbare school in Brielle. „Eén of twee keer per jaar ging ik bij de conciërge op bezoek om herinneringen op te halen.” Toen zijn middelbare school werd afgebroken, is hij naar binnen gegaan „om de bel eruit te slopen”. In zijn atelier hangen nog meer relikwieën uit zijn schooltijd. Hij kreeg ook eens allerlei materiaal uit het biologielokaal, zoals potten met dieren op sterk water.

Het leven op en rond school fascineert hem. Zijn schooltijd is ook de periode waarin hij fotografie ontdekte. Later, als hij al lang van school af is, zal hij nog geregeld het onderwijs fotograferen, in 2003/2004 heeft hij op zijn oude middelbare school een jaar lang een eindexamenklas gefotografeerd.

Toen hij in 2018 de directeur van Kunstmuseum Den Haag, waar het Fotomuseum onder valt, vertelde over zijn idee voor een tentoonstelling over 150 jaar fotografie op school, zei die al snel: dat is herkenbaar voor iedereen, dat moeten we doen.

Al sinds 2004 verzamelde Dirk Kome beelden van het leven op school, na het gesprek in 2018 begon hij actief foto’s te zoeken in archieven. Hij raadpleegde onder andere het Nationaal Archief, het Nationaal Museum van Wereldculturen, het Nederlands Fotomuseum, het Rijksmuseum, stadsarchieven, universiteitsarchieven, regionale archieven en het Zuiderzeemuseum. En toen had hij ruim 2.500 beelden. Samen met curator Iris Sikking maakte hij de selectie van 150 foto’s die sinds 8 april te zien in het Fotomuseum onder de titel School – verliefd, verveeld, verslapen.

Klassenfoto Brielle, 1916. Foto collectie Dirk Kome

De oudste foto is uit 1865, de jongste van het afgelopen jaar. Als je alle beelden bekijkt, zie je opvallende ontwikkelingen. Door de jaren heen verandert de positie van de leerkracht in de klas: van vooraan bij het schoolbord – als ‘de baas van de klas’ – naar iemand die ook midden en achter in de klas werkt. De leerkracht komt fysiek dichter bij de leerlingen, hij komt naar hun tafel om te helpen of iets uit te leggen.

De verhouding tussen leerkracht en kind verandert ook: honderd jaar geleden zaten leerlingen in de schoolbanken alleen maar te luisteren, op een gegeven moment zie je dat er ruimte komt voor discussie in de klas. Scholieren schromen niet om hun mening te geven. Op een foto uit 2003 zie je een docent, leunend tegen een tafeltje, met de armen over elkaar, en twee middelbareschoolmeiden die vlak voor hem staan en het duidelijk niet met hem eens zijn.

Docent Nederlands Willemse in discussie met Laura en Gaby, Maerlant College, Brielle Foto Dirk Kome

De leerlingen eigenen zich het klaslokaal steeds meer toe. „In de beelden zie je dat er steeds meer gerommel komt in de klas”, zegt Kome. Ze bepalen zelf hoe ze erbij zitten: netjes rechtop, of moe en verveeld, het hoofd steunend op een arm, muziek luisterend, of gedraaid op de stoel kletsend met de buurvrouw, append, of keurig aan een opdracht werkend.

Toch is volgens hem veel van het onderwijs op een bepaalde manier ook hetzelfde gebleven. Hij benadrukt dat hij geen wetenschapper is maar conclusies trekt door te kijken. „De les blijft het belangrijkste onderdeel van een dag op school. En thema’s zoals vriendschappen, verliefdheden, de pikorde bij het kiezen van partners tijdens gym of wie de populaire kinderen zijn – dat zijn elementen van alle tijden en zullen waarschijnlijk ook altijd blijven.”

Eye-opener

Natuurlijk waren er ook beelden die hem verrasten. Op een zwart-witfoto uit 1963 zien we voor een Amsterdamse school een lange rij meiden die deelnemen aan een staking, aan de Reijnier Vinkeleskade. Wat was hier aan de hand, wilde Kome weten. „Ik zocht naar krantenberichten bij deze foto en toen las ik dat onderwijswethouder Koets van deze meisjesschool een gemengde school wilde maken. Ik heb altijd gedacht dat jonge vrouwen in die tijd streefden naar vooruitgang, maar dat was dus lang niet altijd zo. Een eye-opener.”

Kinderen in Nibbixwoud krijgen les in een café, door ruzie over de kosten van een lokaal, 1958. Foto Wim van Rossem / Collectie Nationaal Archief

Zo heeft hij met speurwerk ook het verhaal gevonden bij een foto uit 1958 van een groep kinderen die twee aan twee een lokale kroeg binnenlopen. „Deze kinderen hebben twee jaar lang les gehad in een café omdat er op school ruzie was over wie het nieuwe klaslokaal moest betalen.” Aan de hand van de naam van de kroeg ontdekte hij dat het een café in Nibbixwoud was. „Toen heb ik de historische vereniging van Nibbixwoud gemaild en kreeg vrijwel meteen antwoord. Voor mijn projecten benader ik vaker historische verenigingen. Dat zijn enthousiaste mensen met ongelofelijk veel kennis.”

Grotere klassen

Bij het inrichten zorgde hij ervoor dat de foto’s door elkaar hangen, geordend zoals hij het mooi vindt. „Ik wilde niet een deel met het praktijkonderwijs bij elkaar en een deel met het theoretisch onderwijs. Of alle vwo-beelden bij elkaar en alle havo ergens anders. Of lagere school versus middelbare. Het gaat om hoe de leerling naar school gaan beleeft. Of je nou op de metselschool zat of naar het gymnasium ging: het was voor iedereen de ene dag spannend of stom en de andere leuk. We hebben elkaar allemaal nodig: in de samenleving zijn huisartsen en loodgieters even belangrijk.”

Hildegardisschool, Rotterdam, 1978. Foto Robert de Hartogh / collectie Nederlands Fotomuseum

Leerlingen in de keuken van de Industrie- en Huishoudschool, Zwolle (1906). Fotograaf onbekend / collectie: Nationaal Archief, CCO, Fotocollectie Nederlandse Heidemaatschappij

Eén muur van 2 bij 7 meter is gereserveerd voor een grote collectie klassenfoto’s. Wat opvalt is dat de kinderen voor deze jaarlijkse foto nog steeds hetzelfde zijn opgesteld. Heel even is de schoolbankjesopstelling in zwang, zegt hij. „Maar verder is het drie of vier rijen kinderen boven elkaar.” Wat je aan de collectie wel kunt afleiden is dat er in de jaren tachtig onder Lubbers flinke bezuinigingen zijn geweest. „De klassen worden in die jaren een stuk groter, tot wel 35 leerlingen.” In krantenarchieven las hij berichten over die tijd. „Er waren veel protestacties. De minister van Onderwijs had destijds beveiliging en reed in een auto met gepantserde ruiten. Het land was echt niet blij met hem.”

Als hij naar de muur met de klassenfoto’s kijkt, zegt hij: „Weet je wat heel grappig is? Ik merk dat mensen die deze foto’s zien heel snel hun eigen jaar eruit halen. Je werpt een blik op kleding en kapsels en dan weet je het.”

Klassenfoto Rockanje, 1986 Foto collectie Dirk Kome

College De Meer, Amsterdam, 2004. Foto Justin Jin / collectie: Rijksmuseum

De asielschool in het Groningse Onnen. Kinderen uit het nabij gelegen azc zitten hier op deze opnieuw geopende dorpsschool, maar ook kinderen met verblijfsvergunning uit de regio. De allerlaatste schooldag wordt afgesloten met lekker eten en een lach en en traan. Foto Kees van de Veen

Thuis op school. Julia (8 jaar) steekt haar vinger in de lucht om de vraag van haar juf te beantwoorden. Door de coronamaatregelen mag ze tijdelijk niet naar school. Ze communiceert via de laptop met haar juffrouw en klasgenootjes, die zich allemaal op steenworp afstand van elkaar bevinden. Foto Dieuwertje Bravenboer