De uitslag van de Gabonese verkiezingen wordt bij voorbaat betwist

Gabon De belangrijkste concurrent van de zittende Gabonese president Bongo beticht de regering van stemfraude. Vervolgens sloot de regering het internet af en voerde ze een avondklok in.
Oppositieleider Albert Ondo Ossa brengt zijn stem uit in de Gabonese hoofdstad Librevillle.
Oppositieleider Albert Ondo Ossa brengt zijn stem uit in de Gabonese hoofdstad Librevillle. Foto Gerauds Wilfried Obangome/Reuters

Terwijl Gabon zaterdag naar de stembus ging voor onder meer een nieuwe president, heeft de regering het internet afgesloten en een avondklok ingevoerd. In afwachting van de resultaten klinken twijfels over hoe eerlijk de verkiezingen zijn verlopen, schrijven internationale media. Onafhankelijke waarnemers waren niet welkom, buitenlandse journalisten ook niet.

Het gaat dit weekend tussen zittend president Ali Bongo Ondimba, sinds 2009 aan de macht, en oppositieleider Albert Ondo Ossa. Kort nadat hij had gestemd, beschuldigde Ossa de regering van stemfraude. Daarop werd het internet afgesloten „om desinformatie en oproepen tot geweld tegen te gaan”.

Diezelfde regering had kort voor de verkiezingen de kieswet hervormd. Dat zorgde al voor kritiek. Sinds juli is het niet meer mogelijk om op een presidentskandidaat en een parlementariër van verschillende partijen te kiezen. Omdat Ossa een onafhankelijke kandidaat is, kan zijn achterban dus geen parlementariërs kiezen, schrijft Le Monde.

Vertraging

Gabonezen konden zaterdag vanaf 08.00 uur naar het stembureau, maar volgens persbureau Reuters waren de stemlokalen op veel plekken om 14.00 uur nog niet open. „Het is heel verdrietig”, zegt een kiezer tegen het persbureau. „Ik ga weer naar huis.”

Volgens Reporters Without Borders kregen onder meer journalisten van Le Monde en Radio France internationale geen accreditatie. „Totaal anachronistisch”, reageert de internationale organisatie.