De tol van de roem was hoog voor Liam Payne

Het succes kwam al vroeg, als tiener. En eenmaal in een van de populairste boybands ter wereld viel er nooit meer aan de aandacht te ontkomen. Ondanks zijn solocarrière bleef Liam Payne altijd eenvijfde lid van het Britse popfenomeen One Direction en lagen zijn looks en gedrag altijd onder een vergrootglas, en hij kon er slecht mee omgaan. In zijn grootste hit ‘Strip That Down’ (2017) zong hij: „You know I used to be in 1D, (Now I’m out free. People want me for one thing, (That’s not me).”

Woensdag is de vroegere One Direction-zanger Liam Payne (31) in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires overleden door een val van zijn hotelbalkon op de derde verdieping. Even daarvoor had de politie al klachten binnen over overlast van een agressieve man die mogelijk onder invloed zijn hotelkamer vernielde. De politie onderzoekt of het om een ongeval of om zelfmoord gaat. De zanger was eerder deze maand naar Argentinië gekomen om het concert van collega Niall Horan bij te wonen. Fans, nu massaal rouwend bij het hotel, hoopten dat dit een mogelijke opening was tot een reünie van de boyband One Direction.

Hij was een van de vijf frisse gezichtjes bij de Britse versie van The X-Factor in 2010 die droomden van succes in de popmuziek. Zanger Liam Payne uit het Britse Wolverhampton auditeerde tweemaal voor de grote commerciële talentenshow op televisie. Eerst op zijn veertiende, vervolgens op zijn zestiende. Toen maakte zijn zelfbewuste uitvoering van Michael Bublé’s versie van ‘Cry Me a River’ veel indruk op de jury. Payne werd uiteindelijk lid van een boyband, een gouden greep van jurylid Simon Cowell die lang daarna pochte hoe hij de groep „in tien minuten bedacht”.

Vijf knappe posterboys

De finale wonnen ze niet, de tv-talenten werden tweede. Maar de populariteit van het Britse One Direction met vijf knappe posterboys tussen 16 en 19 jaar – Harry Styles, Louis Tomlinson, Zayn Malik, Liam Payne en Niall Horan – was niet te stoppen. Het zoete radiohitje ‘What Makes You Beautiful’ was nog maar het begin van een tsunami aan hitssongs met clips die steeds weer hun persoonlijkheden uitlichtten.

One Direction groeide wereldwijd uit tot de opvolger van populaire bands als het Britse Take That, Boyzone en de Amerikaanse groep The Backstreet Boys. Al hadden zij als boyband géén gechoreografeerde danspasjes.

Binnen het vijftal gold Liam Payne een beetje als de zachte. Hij was de diplomaat, de verbinder. Maar eerlijk gezegd was hij ook een beetje de saaiste, voor wie misschien nét even wat minder werd gegild. Met hun liedjes en video’s, maar ook hun eigen apps en films viel One Direction wereldwijd massahysterie ten deel en eigenlijk kon Payne daar slecht mee om gaan, bekende hij later.

Met elk jaar een nieuw album schoof ‘1D’ langzaam op van mierzoetes tienerpop naar meer poppy rockcovers. Ze verkochten wereldwijd zo’n 70 miljoen albums. Na het opstappen van zanger Zayn Malik (een incident tussen Liam en Zayn zou aanleiding zijn geweest) maakte de band als kwartet nog één album Made in the A.M. In 2015 viel de band uiteen.

Liam Payne bij de BRIT Awards 2019 in Londen.
Foto Tolga AKMEN / AFP)

Wisselend succes

De soloprojecten daarna waren wisselend van succes. Groeide Harry Styles tot grootse, toonzettend artiest, met Niall Horan als stabiele tweede, voor Payne was het solo lastig. Zoekende naar zijn stijl voelde hij zich aangetrokken tot dance, later legde hij zich toch vooral toe op songwriting. Bij One Direction vormde hij al een schrijfduo met Louis Tomlinson.

Zijn soloalbum LP1 (2019) werd matig ontvangen, met op het hitliedje ‘Polaroid’ na, veel eenzijdige clubtracks met hem als een soort slicke versierder. Het was een album met veel te weinig persoonlijkheid, oordeelde de muziekpers, hoewel hij grote namen zoals latinster J Balvin en Rita Ora had weten te strikken. Wat Payne ook niet hielp, was het late moment: drie jaar na het uiteenvallen van One Direction – al bleven oude fans ook hem trouw volgen.

Mentale problemen en een drankverslaving – drinkend uit verveling tijdens tournees – zaten Payne dan al een tijd in weg. Steeds vaker kwam hij in het nieuws. Zijn carrière kreeg een droef verloop: negatieve dingen roepend over zijn oude bandleden (waar hij na een kortstondig afkicken dan weer spijt van had), ruzies met zijn huidige verloofde en zijn worsteling met het vaderschap, hij had een zoontje van zeven met Girls Aloud-zangeres Cheryl Cole.

In zijn recentste single ‘Teardrops’ toonde Payne zich van zijn kwetsbare kant. Liefhebben viel hem moeilijk als gebroken man, zong hij.

Praten over zelfdoding kan gratis, anoniem en 24/7 bij de landelijke hulplijn 113 Zelfmoordpreventie. Telefoon: 0800-0113. Of chat op www.113.nl.