De techneut die geen minister van lopende zaken wilde zijn

Pas net een paar maanden in dienst als minister en dan als enig nog aanwezig lid van het kabinet de zaken van alle dertien overige collega’s waarnemen. Het overkwam Erwin Nypels (D66) de eerste week van augustus 1982 als gevolg van het ministeriële vakantierooster. Alle ministeriële stukken die getekend moesten worden, kwamen op zijn bureau.

Als dat maar goed gaat, grapten ambtenaren en collega’s van Nypels toen ze hoorden over de tijdelijke alleenheerschappij waarover hij kwam te beschikken. Zijn onmetelijke dadendrang was immers algemeen bekend. Niet voor niets had Nypels na zijn benoeming tot interim-minister van Volkshuisvesting in het tussenkabinet-Van Agt laten weten zich niet te beschouwen als ‘minister van lopende zaken’. Ambtenaren werden volop aan het werk gezet om een toekomstvisie voor de volkshuisvesting neer te schrijven, ook al was een nieuw kabinet in aantocht.

Het was de afgelopen zondag op 91-jarige leeftijd overleden Erwin Nypels ten voeten uit. Als hij ergens voor ging, dan ging hij er ook voor de volle 100 procent voor. „Succesvol initiatief-wetgever, hardnekkig zich inspannend voor daken boven hoofden en pensioenen na het werk”, zei Tweede Kamervoorzitter Dolman toen Nypels in 1989 afscheid nam van het Binnenhof.

Eigenlijk was hij een soort Pieter Omtzigt avant la lettre. Ook Nypels wilde elk detail weten en ging onverdroten door met vragen stellen waar anderen al lang waren afgehaakt. „De fluwelen drilboor”, heette hij bij ambtenaren op het ministerie van Volkshuisvesting.


Lees ook

Weg met de oude politiek, 50 jaar later

Pensioenbreuk

Belangstelling voor pensioenen, ook zo’n overeenkomst met Pieter Omtzigt. Nypels was in de jaren tachtig de man achter de initiatiefwet die een eind moest maken aan de beruchte pensioenbreuk die ervoor zorgde dat verandering van baan of het verlies van werk tot een verslechtering van pensioenaanspraken zou leiden.

Nypels was een prima wetgever, maar niet de man van het grote flamboyante politieke verhaal, zoals Hans van Mierlo

Ook daarna bleef hij zich inzetten voor gepensioneerden. Zo voerde hij een jarenlange strijd om het medezeggenschapsrecht van gepensioneerden in pensioenfondsbesturen geregeld te krijgen. Iets wat uiteindelijk in 2013 lukte, niet nadat een mede op zijn ideeën gebaseerde initiatiefwet fors was aangepast. „Het was sollen met een bevolkingsgroep”, concludeerde Nypels op zijn eigen speciale website, waar hij alle ontwikkelingen nauwgezet bijhield.

Nypels had iets van een techneut, een prima wetgever, maar was niet de man van het grote flamboyante politieke verhaal zoals iemand als Hans van Mierlo. Die kon het allemaal mooi en beeldend vertellen terwijl Nypels, van oorsprong bedrijfseconoom bij de PTT, meer van de uitvoering was. Met de politiek was hij in de jaren zestig in aanraking gekomen als voorzitter van de JOVD, de aan de VVD verwante liberale jongerenbeweging. Omdat het niet lukte de VVD in een meer liberale richting te bewegen, sloot hij zich aan bij de initiatiefgroep van 36 mensen waar eind 1966 in Amsterdam de partij Democraten 66 zou voortkomen.

Bij de vervroegde Tweede Kamerverkiezingen van 1967 dacht Nypels op een onverkiesbare zesde plaats van de kandidatenlijst te staan, maar het succes van de nieuwe partij was volgens de toenmalige begrippen zo groot, dat hij direct verkozen werd.

Nypels was een groot voorstander van het eigen sociaalliberale geluid. Hij botste dan ook met Van Mierlo over diens streven om begin jaren zeventig samen met de PvdA in een progressieve volkspartij op te gaan. Van dat plan is overigens als gevolg van tegenwerking van de PvdA nooit iets terechtgekomen.

Trouw

Toen D66 midden jaren zeventig op sterven na dood was, heeft Nypels nog pogingen ondernomen een nieuwe sociaalliberale partij op te richten, waarbij hij ook mensen van DS’70 betrok. Dit mislukte eveneens en Nypels bleef bij D66. Zijn kortstondige interim-ministerschap werd niet gecontinueerd, omdat D66 buiten het kabinet bleef. Toen hij in 1989 de Tweede Kamer verliet, werd hij enkele jaren voorzitter van de vakbond voor middelbaar en hoger personeel.

Al die jaren bleef hij zijn partij trouw. Op nagenoeg elk partijcongres was Nypels te vinden om in de wandelgangen zijn ervaringen vooral met jongeren te delen. Zijn ervaringen schreef hij enkele jaren geleden neer in een boek met een toepasselijke titel: Schildpad op het Binnenhof.


Lees ook

D66 is te elitair, vindt D66 nu zelf ook

D66-leider Rob Jetten.