N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Woord Arbeiders kregen te horen dat ze aan ‘mobiele watertanks’ werkten, schrijft Hans Steketee. ‘Tank’ is altijd een vitaal homoniem gebleven.
Het had weinig gescheeld of het Westen had geen ‘tanks’ maar ‘landschepen’ naar Oekraïne gestuurd’. Landship was de naam die de Britten in het begin van de Eerste Wereldoorlog verzonnen voor een groot, nog te bouwen voertuig, dat met veel soldaten het niemandsland kon oversteken naar de loopgraven van de vijand. De Britse landmacht had al over zoiets nagedacht, maar liet het erbij. Toen nam Winston Churchill, chef van de marine, het initiatief, mogelijk aangestoken door een sf-verhaal van H.G. Wells uit 1903 over ‘pantserschepen te land’ (The Land Ironclads).
Churchills Landships Committee, opgericht in februari 1915, stelde zijn ambitie al snel bij: het was beter om een kleiner, gepantserd voertuig te maken, dat met een snelheid van 4 mijl (6 km) per uur een loopgraaf van 2,5 meter kon oversteken zonder erin weg te zakken, en dit te bewapenen met mitrailleurs en een licht kanon.
Het werd, ten slotte, een voertuig op twee rupsbanden die rond de flanken liepen, en met een ruitvormig zijaanzicht. Van de achtkoppige bemanning waren er vier nodig om de benzinemotor en de transmissie te bedienen. Het enige dat nog een beetje aan een oorlogsschip deed denken was de mitrailleur die aan weerszijden van de romp uit een soort geschutskoepeltje stak.
‘Gepantserde tractor’ leek even in zwang te komen als naam, maar de arbeiders die de eerste exemplaren in elkaar zetten, kregen in verband met de geheimhouding te horen dat ze werkten aan ‘mobiele watertanks’. En dat bleef hangen. In februari 1916 maakte de Tank Mark I zijn debuut op de slagvelden van de Somme. Waarbij het psychologische effect aanvankelijk groter was dan het militaire, door motorpech, het onbegaanbare terrein en de kwetsbaarheid voor directe granaattreffers. Het duurde tot 1918 voor de Britten (en Fransen) het ‘tankwapen’ echt effectief inzetten, in combinatie met artillerie en luchtaanvallen en met infanterie in hun spoor. Ongeveer wat Oekraïne zich nu voorstelt van zijn westerse Leopard-, Chieftain- en Abrams-tanks.
Da Vinci
Duitsland bouwde pas aan het eind van WO I zijn eerste Sturmpanzerwagen, en spreekt van ‘Panzer’ terwijl de Fransen ‘char’ zeggen, waarin je nog iets kunt horen van de ‘strijdwagen’ die Leonardo da Vinci al tekende.
Tank is altijd een vitaal homoniem gebleven. Naast militaire betekenis, ook in samenstellingen (‘tankaanval’, ‘anti-tank’, ‘tankversperring’), is de andere ‘tank’ – die gassen en vloeistoffen van mest tot melk kan bevatten, of zelfs niets, zoals de ‘vacuümtank’ – alomtegenwoordig, ook in afleidingen. Denk: ‘benzine tanken’, ‘tanktoerisme’ en denk ook ‘denktank’, waarin slimme mensen hersenwaaien. Maar ‘tankvuur’ en ‘tankwasser’ hebben twee betekenissen.
En tot slot de ‘tanktop’, het mouwloze T-shirt met smalle schouderbandjes dat ook wel ‘muscle shirt’ of, nederiger, ‘kamizooltje’ heet – dat is de bovenste helft van een ‘tank suit’ en dat is weer een zwemkostuum uit het begin van de twintigste eeuw, toen een ‘swimming tank’ nog lang geen militair amfibievoertuig was.
President Trump belooft ruim baan te geven aan Amerikaanse bedrijven die kunstmatige intelligentie (AI) ontwikkelen. Daarmee wil hij ervoor zorgen dat de Verenigde Staten verzekerd blijven van „wereldwijde dominantie” op het gebied van AI.
Milieuregels mogen dat streven niet in de weg staan, en andere regulering evenmin, zei de president woensdagavond bij de presentatie van zijn ‘AI-actieplan’, uitgewerkt in drie presidentiële decreten. „Amerika moet weer een land zijn waar mensen die innoveren beloond worden met een groen licht, niet met bureaucratisch gedoe”, aldus Trump. Het „winnen van de AI-race” is volgens Trump een zaak van nationale veiligheid.
Al op de eerste dag van zijn tweede ambtstermijn brak Trump met het AI-beleid van zijn voorganger Joe Biden. Trump schrapte toen Bidens decreet uit 2023, dat juist streefde naar een evenwicht tussen het stimuleren van verdere ontwikkeling van AI aan de ene kant, en zorg voor de veiligheid van samenleving en gebruikers aan de andere kant.
Met drie decreten die Trump woensdag tekende wil hij de Amerikaanse AI-industrie, die hem financieel gesteund heeft in zijn verkiezingscampagne en daarna, vooral een impuls geven in de concurrentie met China. Tegelijk bevestigde hij ermee dat hij een radicaal andere benadering heeft dan de Europese Unie, die juist heeft ingezet op regulering van AI.
‘Amerikaanse waarden’
Trump wil dat „Amerikaanse waarden” en de vrijheid van meningsuiting centraal staan bij AI-modellen, die vrij moeten zijn van ideologische vooringenomenheid. Hij waarschuwde dat de overheid geen contracten meer zal sluiten met bedrijven die AI-chatbots ontwikkelen die in zijn ogen „woke, marxistische waanzin” verspreiden. Het actieplan verwijst in dit verband onder meer naar informatie over klimaatverandering, misinformatie en diversiteitsbeleid – prioriteiten onder Biden, maar bij de Republikeinen favoriete mikpunten van kritiek.
Trump waarschuwde dat de overheid geen contracten meer zal sluiten met bedrijven die AI-chatbots ontwikkelen die in zijn ogen „woke, marxistische waanzin” verspreiden
Volgens Republikeinen lijden de technologiebedrijven en sociale media aan linkse bevooroordeeldheid. Vaak genoemd wordt het voorbeeld dat een door AI-gedreven beeldgenerator van Google, die in 2024 gevraagd werd de stichters van de Verenigde Staten te tonen – en toen beeld produceerde van zwarte, Aziatische en inheems Amerikaanse mannen.
Google paste zijn model snel aan, maar voor Republikeinen bleef de ‘zwarte George Washington’ een bewijs van woke en links ideologische bevooroordeeldheid van Big Tech. Dat Grok, de AI-chatbot van xAI van Elon Musk zich nog onlangs antisemitisch uitte en zichzelf met Hitler vergeleek, maakte onder Republikeinen aanzienlijk minder ongerustheid los. Vaak hangt wat een chatbot voor antwoorden geeft, vooral af van wat voor soort vragen de gebruiker stelt, en hoe sturend die zijn.
Zware wissel op infrastructuur
Voor de AI-bedrijven komt het actieplan, dat nauw aansluit bij hun wensen, als geroepen. Op grote schaal zijn ze bezig grote datacenters voor de training van hun AI te bouwen. Die kunnen door hun grote energie- en watergebruik een zware wissel trekken op de lokale infrastructuur. Maar met het actieplan van Trump zal het voor de bedrijven makkelijker worden om verzet tegen de datacenters het hoofd te bieden.
Ook welkom voor de AI-bedrijven was de suggestie van Trump dat auteursrechten de ontwikkeling van AI niet in de weg mogen staan. Kunstenaars, schrijvers, uitgevers en nieuwsbedrijven hebben in tientallen rechtszaken bezwaar gemaakt tegen het feit dat AI-bedrijven hun auteursrechtelijk beschermde werk massaal en zonder overleg of vergoeding gebruikt hebben voor de training van hun modellen.
Trump zei woensdag dat hij helderheid wil scheppen in dit dossier: Chinese AI-bedrijven hoeven zich in eigen land immers ook geen zorgen te maken over auteursrechten. „We moeten AI toestaan dat reservoir van kennis te gebruiken, zonder zich te hoeven begeven in de complexiteit van contractonderhandelingen.”
De milieuvergunning van varkensboer Pieter Haenen in Sevenum wordt ingetrokken. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders van de Noord-Limburgse gemeente Horst aan de Maas dinsdag besloten. Met het besluit zet de gemeente een reeks bizarre gebeurtenissen op het gemeentehuis recht, die voor de buurt aanleiding waren om vals spel te vermoeden.
Het college voert als argument voor de intrekking aan dat de stallen van Haenen aan de Kleefsedijk 9 niet aan de eisen voldoen, en dat er al vijf jaar geen varkens meer worden gehouden.
Lees ook
Het raadsel van Horst: is boer Haenen twintig jaar geleden een megavarkensstal beloofd?
Afgelopen dinsdag publiceerde NRC over de controverse rond de komst van de megavarkensstal aan de Kleefsedijk in Sevenum. De buurt, verenigd in de ‘werkgroep Kleefsedijk’, streed bijna twintig jaar tegen de bouw van de stal door boer Haenen.
Rol provincie
De gemeente wilde de stal niet, maar de provincie bleef zich inzetten voor de plannen. De boer liet zich in zijn procedures bijstaan door een oud-gedeputeerde van de provincie, de CDA’er Ger Driessen, en een oud-wethouder van de gemeente, de CDA’er Leon Litjens, die beiden optraden als zijn adviseur. De gang van zaken deed de buurt vermoeden dat de boer ooit een stal was toegezegd toen hij grond moest verkopen voor de komst van een groot logistiek-industrieel terrein, Greenport.
Gebeurtenissen in 2021 versterkten het wantrouwen in de lokale overheid bij omwonenden. In dat jaar nam de gemeente een besluit over een verzoek tot het intrekken van de milieuvergunning van de boer. De gemeente verwisselde in een officiële publicatie een huisnummer, en nam een tegenovergesteld besluit dat niet bekend werd gemaakt. Pas jaren later kwam de buurt erachter dat de boer nog steeds een geldige vergunning had. De gemeente kon niet reconstrueren wie er verantwoordelijk was voor de vreemde gebeurtenissen.
Door de verwisseling en de publicatie van het verkeerde besluit kon de boer zijn plannen voortzetten. Vorig jaar diende Haenen een nieuwe aanvraag in voor de bouw van een stal.
De gemeente moet nog een besluit nemen over die aanvraag. Wethouder Robert Martens (ruimtelijke ordening, D66) laat aan de telefoon weten dat Haenen, nu hij zijn vergunning kwijt is, een aanvraag moet doen voor een “compleet nieuwe inrichting”, waar zwaardere eisen aan zijn verbonden.
Nu Gaza aan de rand staat van massale hongersnood, maar Israël de voedselhulp blijft tegenhouden aan de grens, groeit de frustratie in de diplomatieke wereld. „We zijn van het ene verachtelijke dieptepunt in het andere gevallen en de geschiedenis zal hier niet lichtvaardig over oordelen. Over wat we hebben gedaan, en vooral over wat we niet hebben gedaan”, schreef Jaco Beerends, Nederlands diplomaat in Ramallah, vorige week op LinkedIn.
In EU-verband is er wel gesproken over maatregelen tegen Israël. Deze week tekenden 21 EU-lidstaten en negen andere landen een open brief waarin ze zich uitspreken tegen „de druppelsgewijze toegang van hulp en het onmenselijke doden van burgers”. Eerder onderzocht de Europese Commissie, op voorstel van de Nederlandse buitenlandminister Caspar Veldkamp (NSC), of Israël met de oorlog in Gaza de voorwaarden van het EU-associatieverdrag schendt. Toch leidde dat niet tot concrete actie. De Europese buitenlandchef Kaja Kallas gebruikte de uitkomst van het onderzoek als drukmiddel op Israël om meer hulp toe te laten, maar ook dat mocht tot dusver niet baten.
Hoewel Kallas dinsdag in een fel bericht op X schreef dat „alle opties op tafel blijven liggen als Israël zijn beloften niet nakomt”, bestaat er weinig hoop dat de EU op korte termijn stappen zal ondernemen. Voor veel maatregelen is unanimiteit of een grote meerderheid vereist, maar die ontbreekt omdat een kleine groep Europese landen, aangevoerd door Duitsland, actie tegen Israël blijft blokkeren.
Houden de mogelijkheden daarmee op? Hoewel de EU als blok en belangrijkste handelspartner de grootste invloed op Israël zou kunnen uitoefenen, kunnen lidstaten ook afzonderlijk druk opvoeren, zegt advocaat en sanctierechtspecialist Heleen over de Linden. Ook minister Veldkamp zei meermaals nationale maatregelen tegen Israël te overwegen. Maar wat kunnen Nederland en andere lidstaten zelfstandig doen? NRC zet de mogelijkheden op een rij.
Een arts controleert de ondervoede Jana Ayad, in een ziekenhuis in Deir al-Balah. Foto Mohammed Salem/Reuters
1. Wapenembargo
De meest voor de hand liggende, en wellicht meest impactvolle maatregel is het instellen van een wapenembargo, zegt Over de Linden. Europese lidstaten gaan zelf over de wapens die ze kopen en verkopen aan Israël. Binnen Nederland is daar al een aantal keer commotie over geweest: zo leverde Nederland onderdelen voor F-35’s, tot de rechter dat verbood. De staat ging tegen die beslissing in cassatie, de uitspraak daarvan wordt later dit jaar verwacht. Deze week was er een ontwikkeling in de discussie rondom de motie-Piri, waarin GroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri opriep tot een „tijdelijk, volledig wapenexportverbod”. Dat leidde tot ophef, omdat ze onderdelen voor het Israëlische luchtafweersysteem niet wilde uitzonderen. Deze week bleek dat Nederland helemaal geen onderdelen levert voor de Iron Dome, maar slechts als doorvoerland fungeerde.
„Buitenlandminister Veldkamp kan wapenexport met een ministeriële regeling stopzetten. Er is een vergunning nodig voor wapenexport, die kan hij verbieden”, zegt Over de Linden. Volgens de sanctie-deskundige is het bij zo’n exportverbod belangrijk om in de gaten te houden of de bedrijven die deze wapens maken geen andere routes vinden om hun producten alsnog te verkopen. „En er moet een end-user verklaring komen, zodat andere landen niet in Nederland wapens kunnen kopen om vervolgens door te verkopen aan Israël.”
Veldkamp zou dus kunnen beslissen de wapenverkoop aan Israël aan banden te leggen. Hetzelfde geldt voor de uitvoer van dual-use goederen: producten zoals computersystemen en halfgeleiders, die zowel een civiele als militaire functie kunnen hebben. De vraag is of hij dat ook gaat doen. Daarbij speelt mogelijk mee dat Veldkamp de wapenimport uit Israël niet in gevaar wil brengen. De wapens die Nederland invoert zijn belangrijk voor de modernisering van de Nederlandse krijgsmacht, zoals de twintig PULS-artilleriesystemen.
Lees ook
Nederland blijft Israël F-35-onderdelen leveren ondanks waarschuwing schending oorlogsrecht
2. Economische sancties
Het is voor Europese lidstaten lastig om als afzonderlijk land economische sancties op te leggen: handelsafspraken worden op EU-niveau gemaakt. Individuele lidstaten mogen volgens EU-verdragen goederen en diensten alleen in uitzonderlijke gevallen verbieden als die het publiek belang schaden.
Daarbij komt een praktisch bezwaar, zegt Over de Linden: „Losse maatregelen zijn haast niet te handhaven in onze douane-unie, met een gezamenlijke buitengrens.” Producten die voor Nederland bestemd zijn kunnen aan Nederlandse regels worden getoetst als ze de EU binnenkomen, maar inkopers die in Nederland verboden producten kopen in andere Europese landen zijn moeilijk tegen te houden.
Toch is daar wel een oplossing voor te bedenken. Zo stemt Ierland dit najaar over een wetsvoorstel van de regering dat handel verbiedt in goederen die zijn geproduceerd in illegale Israëlische nederzettingen in Palestijns gebied. Om het risico te ondervangen dat producten uit bezette gebieden via andere EU-landen Ierland toch binnen zouden komen, voorziet het wetsvoorstel in tweeledige handhaving, zegt Conor O’Neill – woordvoerder van de nationale campagne rondom het wetsvoorstel.
„Niet alleen de invoer van producten uit illegale nederzettingen naar Ierland wordt verboden, ook de verkoop ervan in supermarkten. Douane-ambtenaren krijgen de bevoegdheid om die goederen in beslag te nemen uit een supermarktschap.” Dat laatste is volgens O’Neill al mogelijk bij andere producten die niet mogen worden verkocht in Ierland, zoals namaak-voetbalshirts en vuurwerk.
Voor de juridische onderbouwing van het invoerverbod verwijst de Ierse regering naar een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof vorig jaar. Dat stelt dat landen verplicht zijn zich te onthouden van handelsbetrekkingen met Israël als die de aanwezigheid van het land in de bezette Palestijnse gebieden „zou kunnen verankeren”. Om die uitspraak na te leven, stelt de regering dat ze mogen afwijken van gemeenschappelijk Europees handelsbeleid.
In Nederland worden bedrijven formeel al jaren „ontmoedigd” om economische relaties te onderhouden met Israëlische bedrijven die opereren in nederzettingen in bezet gebied, maar in de praktijk bleek dat ontmoedigingsbeleid vaak mild. Veldkamp kondigde deze maand aan het beleid beter onder de aandacht te brengen, onder andere op de website van de Nederlandse ambassade in Tel Aviv.
Lees ook
Nederlands ‘ontmoedigingsbeleid’ voor handel met Israël: ‘Het is in feite een rookgordijn’
3. Erkenning Palestijnse staat
Het is vooral een symbolische stap, maar Europese landen zouden de Palestijnse staat kunnen erkennen, zoals Spanje, Ierland en Noorwegen vorig jaar deden. Acht andere lidstaten, waaronder Zweden en Hongarije, namen die stap jaren geleden al. De Ierse premier Simon Harris noemde de erkenning een „boodschap aan de wereld dat er praktische acties zijn die je als land kunt nemen om de mogelijkheid van een tweestatenoplossing levend te houden in een tijd waarin anderen proberen deze de vergetelheid in te bombarderen”.
De discussie over het erkennen van een Palestijnse staat speelt ook elders. Zo wordt de Britse premier Keir Starmer door een deel van zijn kabinet onder druk gezet om over te gaan op de onmiddellijke erkenning van Palestina, schreef The Guardian dinsdag. Volgens de Britse minister van Volksgezondheid Wes Streeting moet de regering die stap nemen „nu er nog Palestijnse staat bestaat om te erkennen”. Eerder deze maand deden 59 Kamerleden van Starmers Labour-partij die oproep ook in een open brief.
Die brief volgde op een oproep van de Franse president Emmanuel Macron. Frankrijk zelf heeft de Palestijnse staat nog niet erkend, maar Macron probeerde de afgelopen maanden momentum te creëren voor de gezamenlijke erkenning door een grote groep landen. Volgende week leidt Frankrijk, samen met Saoedi-Arabië, een conferentie over de tweestatenoplossing. Er wordt gespeculeerd dat Frankrijk de erkenning dan formaliseert.
Nederland erkent de Palestijnse staat niet, maar steunt de toekomstige erkenning ervan als onder deel van een Israëlisch-Palestijns vredesproces en een tweestatenoplossing.
Nederland steunt een tweestatenoplossing, en is dus voor de toekomstige erkenning van een Palestijnse staat, mits het onderdeel is van een Israëlisch-Palestijns vredesproces. Veel westerse landen delen dat standpunt.
Naast erkenning van de Palestijnse staat kunnen landen hun onvrede over de operatie van Israël in Gaza ook tonen door zich aan te sluiten bij de genocidezaak van Zuid-Afrika bij het Internationaal Gerechtshof. Dat hebben Europese landen nog niet massaal gedaan, maar België, Spanje en Ierland hebben vorige zomer wel gezegd een verzoek daartoe in te dienen.
Palestijnen dragen de in lijkwaden gewikkelde lichamen van mensen die zijn gedood bij Israëlische aanvallen. Foto Bashar Taleb/AFP
4. Inreisverboden
Een laatste optie die in Brussel achter de schermen rondgaat, is het invoeren van inreisverboden tegen specifieke personen. Slovenië was vorige week de eerste EU-lidstaat die besloot op dit punt zelf maatregelen te treffen. De extreemrechtse Israëlische ministers Itamar Ben-Gvir (Nationale Veiligheid) en Bezalel Smotrich (Financiën) zijn tot persona non grata verklaard en mogen het land niet betreden. Tanja Fajon, de Sloveense minister van Buitenlandse Zaken, zei dat Slovenië met deze stap een duidelijke boodschap wil afgeven: „Het doden van onschuldige burgers in Gaza moet stoppen.”
Over de Linden wijst erop dat het Schengenverdrag inreisverboden lastig maakt. „Je kunt op Schiphol een lijst neerleggen en mensen tegenhouden, maar via België of Duitsland kunnen ze dan toch het land binnenkomen.” Dat doet denken de Turkse minister van Familiezaken die in 2017 geen toestemming kreeg om naar Nederland te komen omdat ze hier campagne wilde voeren, maar vanuit Duitsland alsnog naar Rotterdam reisde.
De uitvoerbaarheid van een verbod is dus lastig, zeker als het om meer personen gaat. Toch is zo’n inreisverbod een belangrijk signaal, zegt Over de Linden. „Onderdeel van de Europese sancties tegen Rusland is ook dat de tegoeden van deze personen bevroren worden. Daar zouden Israëlische ondernemers ook gevoelig voor zijn, zeker als ze vennootschappen hebben op de Zuidas.” Of Nederland dat zelf kan doen, betwijfelt Over de Linden. De huidige Nederlandse wetgeving is niet ingericht om unilaterale sancties op te leggen.
Lees ook
dit commentaar van NRC: Bestuurders hebben de plicht het gevoel van machteloosheid over Gaza een stem te geven