De tandarts gratis voor iedereen: ‘grove maatregel’ of ‘fantastisch nieuws’?

Ze had al eens een patiënt die na een controle niet meer terugkwam, heel lang met kiespijn door bleef lopen, steeds meer medicatie nam en uiteindelijk met een maagbloeding in het ziekenhuis belandde. Of vorige week nog, een man die nooit bij de tandarts kwam en nu vijftien tanden en kiezen moest laten trekken.

Voor tandarts Didi Landman, die naast haar werk in haar praktijk één dag in de week gratis daklozen in Rotterdam helpt, zijn dit soort verhalen dagelijkse kost: „Een kies trekken kost 49 euro. Maar veel mensen kunnen dat niet betalen.” Ze behandelt niet alleen daklozen, een paar honderd per jaar, maar ook asielzoekers of anderen die gewoonweg te weinig geld hebben – dat wordt onder meer betaald uit een stichting die ze heeft opgezet.

„Er is sprake van eersterangs- en tweederangsburgers, waarbij een gaaf gebit als statussymbool het resultaat is”, concludeerde emeritus hoogleraar sociale tandheelkunde Geert van der Heijden eerder dit jaar na zijn onderzoek Ongewenste mijding van de mondzorg. In dat onderzoek, gedaan in opdracht van het ministerie van VWS, werd gesproken over „mondzorgarmoede”. 20 procent van de volwassenen bezoekt geen tandarts, 80 procent daarvan zijn arme en sociaal-maatschappelijk kwetsbare mensen, met een stapeling aan problemen.

Maar er lijkt licht aan het eind van de tunnel. Ruim twee derde van de Tweede Kamer wil de tandarts voor volwassenen in het basispakket laten opnemen. Een deel van de partijen (onder meer PVV, ChristenUnie, Volt) pleiten in hun verkiezingsprogramma’s voor het gratis maken van controles, het vullen van gaatjes en preventieve behandelingen als tandsteen verwijderen.


Lees ook
Steeds meer tandartsen voeren een patiëntenstop in: ‘Mensen kunnen nergens terecht’

Tandarts <strong>Nicole van Kooij</strong> (rechts) aan het werk. Haar praktijk De Elementen in Zeewolde zit helemaal vol. „Soms krijgen we hele sollicitatiebrieven: ‘Ik heb een goed gebit, heb je echt geen plek?’”” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/12/de-tandarts-gratis-voor-iedereen-ac280c298grove-maatregelac280c299-of-ac280c298fantastisch-nieuwsac280c299.jpg”><br />
</a> </p>
<h2 class=‘Daklozentandarts’

Andere partijen (GroenLinks-PvdA, NSC) willen vooralsnog alleen een gratis jaarlijkse controle. Bij bijna alle partijen gaat het om basale mondzorg – al wil de SP ook ingewikkelde en dure ingrepen als wortelkanaalbehandelingen gratis maken. „Fantastisch nieuws”, noemt de Rotterdamse ‘daklozentandarts’ Didi Landman alle politieke aandacht. „Ik knok hier al jaren voor.”

Vóór de grote verandering van het zorgstelsel in 2006, met onder andere de komst van een verplichte basisverzekering, hadden alleen ziekenfonds-verzekerden recht op een tandartsvergoeding. Vanaf de jaren negentig werd dat afgebouwd, sinds 2006 zit de tandarts helemaal niet meer in het pakket. Volwassenen – kinderen tot achttien jaar zijn wel gratis – moeten of een aanvullende tandartsverzekering afsluiten of de tandarts zelf betalen.

Hoeveel mondzorg in het basispakket precies gaat kosten, is niet duidelijk – dat hangt onder meer af van wat precies wordt vergoed en hoeveel mensen daarvan gebruikmaken. Verschillende onderzoeken schatten de kosten tussen de 1,2 en 1,9 miljard euro per jaar, demissionair minister Kuipers (Zorg, D66) noemde een bedrag van zo’n 1,45 miljard.

Kuipers toonde zich eerder in Kamerdebatten en -brieven niet enthousiast over het idee. Het zorgt volgens hem voor een verhoging van de zorgpremie met zo’n 15 euro per jaar. Ook vormt het eigen risico (van 385 euro) volgens Kuipers dan alsnog een drempel voor veel mensen.

Verder is het hebben van weinig geld niet de enige reden om de tandarts te mijden. Soms zijn mensen bang voor de tandarts, schamen ze zich voor hun gebit, vrezen ze een veel duurdere behandeling nodig te hebben, of interesseert het ze gewoon weinig – dan komen ze pas langs als ze pijnklachten krijgen. Ook in de ziekenfondsperiode gingen volgens minister Kuipers een miljoen mensen niet naar de tandarts. Emeritus hoogleraar Van der Heijden: „Ik huiver om gelijk te zeggen: doe maar in het basispakket. Het is waarschijnlijk alleen een papieren oplossing.”

Trouwe bezoekers

Mondzorg in het basispakket „is een vrij grove maatregel met grote financiële gevolgen”, zei Kuipers in juni van dit jaar tegen de Tweede Kamer. Overigens, als wel iedereen naar de tandarts gaat, is er een ander probleem: het grote tekort aan tandartsen. Veel praktijken hebben nu al een wachtlijst.

Zelf voelt Kuipers meer voor preventie (kinderen zoveel mogelijk stimuleren naar de tandarts te gaan) en ‘mondzorg op maat’, waarbij mensen met lagere inkomens via gemeentelijke regelingen of een gemeentepolis – een collectieve zorgverzekering voor mensen met lage inkomens – een vergoeding kunnen krijgen. Zo denkt beroepsorganisatie van tandartsen KNMT er ook over. Mondzorg in het basispakket is „niet zo’n goed idee”, schreef KNMT-voorzitter Hans de Vries onlangs op de KNMT-website. Hij stelt dat er altijd al een groep is die geen tandarts bezoekt. „De KNMT heeft niet de indruk dat dit aantal stijgt. Zo’n 80 procent van de mensen bezoekt de tandarts trouw.” Wel bepleit de KNMT het gratis maken van de mondzorg tot en met 25 jaar oud, omdat dan pas de hersenen zijn volgroeid en mensen de gevolgen kunnen overzien van slecht gebitsonderhoud.

Geert van der Heijden, die in september afscheid nam als hoogleraar, pleit ervoor eerst een kostenbatenanalyse te maken naar mondzorg in het basispakket: „Wat kost het precies en wat levert het op aan gezondheidswinst en lagere sociaal-maatschappelijke uitgaven? Ik verwacht dat dit gunstig zal uitpakken.”


Lees ook
Steeds meer tandartsen voeren een patiëntenstop in: ‘Mensen kunnen nergens terecht’

Tandarts <strong>Nicole van Kooij</strong> (rechts) aan het werk. Haar praktijk De Elementen in Zeewolde zit helemaal vol. „Soms krijgen we hele sollicitatiebrieven: ‘Ik heb een goed gebit, heb je echt geen plek?’”” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/12/de-tandarts-gratis-voor-iedereen-ac280c298grove-maatregelac280c299-of-ac280c298fantastisch-nieuwsac280c299.jpg”><br />
</a> <dmt-util-bar article=

Leeslijst