De perfecte schuilplaats voor gewone burgers

O ja, de Chinezen kwamen. Aan het straatbeeld zie je het nog niet echt af. Maar een handvol Chinese merken forceerde kleine dijkdoorbraakjes met steun van ambitieuze dealerorganisaties en de nationale subsidiepot voor particulier gekochte EV’s. Eerst MG met de ZS en de uitstekende, gunstig geprijsde 4. Daarna kwam BYD met de geprezen Atto 3 en nu met de kleinere Dolphin. Die zou, als prijs voor stekkerauto’s doorslaggevend is, weleens succesvol kunnen worden.

Hij is niet de eerste grotere elektrische hatchback voor onder de 30.000 euro. De Renault Zoe ging hem voor, maar die steeg intussen fors in prijs, zodat BYD in die klasse nu even het rijk alleen heeft. En alle vier Dolphin-modellen komen bij particuliere aankoop in aanmerking voor 2.950 euro staatssubsidie. Nu de verlaging van dat subsidiebedrag in 2024 van de baan is, heb je na aftrek van de staatsbonus ook volgend jaar voor 27.000 euro het goedkoopste model Active met 95 pk en 45 kWh-batterij, goed voor een opgegeven actieradius van 340 kilometer. Beter neem je voor 3.000 euro meer, min 2.950 dus voor dertig mille, de Dolphin Boost met hetzelfde batterijpakket maar inclusief driefasenlader en 177 pk. Snelladen doet geen van de Dolphins snel, van 60 kW voor de basisversie tot 88 voor het ‘Design’ genaamde topmodel, maar het volstaat zolang je niet dagelijks grote afstanden aflegt. De Dolphin doet zo op papier wat de Chinezen moeten doen om de Europese auto-industrie een harde en misschien noodzakelijke les te leren: veel waar voor zijn geld bieden zonder zorgelijke offers aan comfort en veiligheid. Te lang hebben Europese fabrikanten voor veel geld design- en premiumcultusjes uitgevent. Ze moeten nuttige, betaalbare producten bouwen en wel snel. Citroën heeft de klok horen luiden. Dat komt dit jaar met de ë-C3, een sobere EV voor minder dan 25.000 euro. Maar de Dolphin is er sneller en voor niet veel meer.

Afbeelding met meerdere focuspunten die samen een verhaal vormenZoom in voor alle details van de BYD Dolphin ComfortKlik op de punten voor uitleg over de detailsFoto Merlijn Doomernik

De testauto is een Comfort, de op een na duurste Dolphin met dezelfde 204 pk elektromotor als de Atto 3 en een voor zijn grootte forse 60 kWh-batterij, waarmee hij volgens BYD 427 kilometer op één lading moet kunnen rijden. Dat lukt. Met een herfstverbruik van tussen de 14 en 15 kWh per 100 kilometer verslaat hij de fabrieksopgave en behoort hij tot de betere in zijn klasse.

Het is geen auto voor liefhebbers. De Dolphin is een surrealistisch braaf modelletje, veel suffer dan de Atto 3 met zijn exuberante dashboard en klinkende nep-gitaarsnaren in de deurpanelen. De poging tot speelsheid met de driekleurige wieldoppen heeft de geforceerde vrolijkheid van cliniclowns op de intensive care. De neus heeft wel iets karakteristieks met de bescheiden rechthoekige koplampen, de rest is anonieme fusion uit de grote designblender, met een grillig led-borduurwerkje in de achterlichten en op de flanken dwarse strepen die de ontwerpers van de inspiratiebronnen Kia en Hyundai nog aan een designtaal durfden toe te schrijven. Anderzijds: wees blij. De Dolphin is de perfecte schuilplaats voor gewone burgers.

Foto Merlijn Doomernik
Leuke naam voor een auto uit het land dat de Oeigoerse droomwereld iets minder serieus neemt.
Foto Merlijn Doomernik
De bijna rechthoekige koplampen geven de neus iets van een miniatuur-Range Rover.

Warren Buffett

BYD maakt batterijen sinds 1995 en auto’s sinds 2003. In Europa nam aanvankelijk geen mens de toko serieus, het was China maar. Minder etnocentrische trendwatchers zagen technologisch potentieel en tastten toe. In 2005 stapte megabelegger Warren Buffett in, die de gok niet heeft betreurd. BYD heeft nu 600.000 man personeel, zoveel als Volkswagen. Zelfs Tesla koopt er batterijen in. De BYD-modellen zijn uitgerust met bovengemiddeld brand- en crashbestendige batterijpakketten uit de eigen keuken die van halfgeleiders tot motoren alles zelf bakt.

Deze auto wordt geen pretje voor de concurrentie. Schakel wel eerst alle assistentiesystemen uit. Ze bezorgen de Dolphin weliswaar de hoogste score in de Euro NCAP-crashtest, de agressieve stuurcorrecties en rem-ingrepen gaan voor ongelukken zorgen. Verder maakt hij een verbluffend degelijke indruk. Hij is op de beperkte kofferruimte na groter dan hij lijkt, meer Golf dan Polo. Achterin kunnen volwassenen behoorlijk zitten. Het is stil aan boord en de Comfort stuurt en trekt als de beste met het vermogen waarvoor Volkswagen minstens zevenduizend euro meer vraagt. De goedkoopste VW ID.3 kost na aftrek van de aankoopbonus 39.740 euro, zonder de actieradiusbevorderende warmtepomp van 1.070 euro; de Dolphin Comfort na subsidie-aftrek 32.540, inclusief warmtepomp. Dan heb je een auto met van elektrisch verstelbare voorstoelen tot adaptieve cruise control bijna alles wat het burgerhart begeert. Stijl is toch dood. Eerst de wereld redden.

Foto Merlijn Doomernik
De Comfort heeft tweekleurige wielen. Drie kleuren kan ook. Niet doen.
Foto Merlijn Doomernik
Modern en relatief begrijpelijk multimediasysteem met Spotify aan boord – alleen aanmelden lukte niet.