De onvermijdelijke val van Sun Kook ‘Bill’ Hwang kwam deze week dan toch echt

De onvermijdelijke val lag eigenlijk al besloten in de hoogmoed van de naam: Archegos betekent in het Oud-Grieks prins, of opperbevelhebber. Het beleggingsfonds ging in 2021 ten onder en sleepte Wall Street mee in die val. Deze week werd de Zuid-Koreaanse oprichter Sun Kook ‘Bill’ Hwang (60) schuldig bevonden aan onder meer fraude en marktmanipulatie.

Wie is Bill Hwang?

Hwang is een zakenman met tientallen jaren ervaring. In 2001 richtte hij hedgefonds Tiger Asia Management op, waarmee hij handelde in aandelen. Het bedrijf moest in 2012 stoppen door onder meer malversaties. Hwang bleek schuldig aan handel met voorkennis in Chinese aandelen en ging een schikking van 44 miljoen dollar aan in de VS. Hij viel in ongenade op Wall Street maar probeerde het vanaf 2013 nogmaals, met een tot Argechos omgedoopt familiefonds. Aanvankelijk waren banken huiverig, maar nadat de Japanse zakenbank Nomura weer zaken ging doen met Hwang, gingen onder meer Credit Suisse, Goldman Sachs en Morgan Stanley ook overstag. Hij investeerde via hen vooral in zogeheten equity swaps.

Wat zijn equity swaps?

Nou, heeft u even? Het is een ingewikkeld financieel product maar in het kort komt het erop neer dat een partij via een bank belegt zonder de aandelen daadwerkelijk te bezitten. Dat werkt zo: de bank houdt de aandelen in beheer maar de koerswinst is voor de belegger. Die betaalt daarvoor een fors risicopercentage aan rente. Stel dat iemand voor 100 miljoen euro in aandelen investeert en die stijgen 10 procent in waarde. De koerswinst is dan 10 procent van 100 miljoen, oftewel 10 miljoen euro. Als de bank een rentepercentage van 7 procent hanteert, krijgt die dus 7 miljoen euro. Die wordt weggestreept tegen de 10 miljoen die de investeerder krijgt. In dit geval is de winst voor Hwang onder de streep dus 3 miljoen euro. Als je je bedenkt dat Archegos voor ruim 2.920 miljard dollar aan equity swaps had uitstaan, kon de winst in potentie heel hoog zijn.

Waar ging het mis?

Er bestaat geen winst zonder verlies. Op het moment dat de aandelen in waarde dalen, moet de belegger nog steeds het afgesproken rentepercentage betalen, maar ook de verliezen compenseren. In het voorbeeld hierboven is dat bij een koersdaling van 10 procent dus 10 miljoen euro plus 7 miljoen euro aan rente. En daar gaf Hwang niet thuis. Toen een van de aandelen waarin hij via deze constructie belegde, ViacomCBS, fors in waarde daalde, wendde de bank zich tot Archegos om de verliezen af te dekken. Bij een portefeuille van 2.920 miljard dollar zijn dat megabedragen. Archegos kon het geld echter niet opbrengen. Banken gingen in allerijl het onderpand, de aandelen, verkopen om toch nog iets van hun geld terug te krijgen. Wie dat als eerste deed, wist de schade nog enigszins te beperken, maar bijvoorbeeld CreditSuisse leed miljardenverliezen op de deal.

Wat voor straf wacht Hwang?

Hwang en een medebestuurder zijn onder meer schuldig bevonden aan fraude en marktmanipultie. Ze logen over hun kapitaalpositie om er zelf rijk mee te worden. Hij kan hiervoor tot twintig jaar gevangenisstraf krijgen. Of dat gebeurt, zal binnenkort blijken.