De ontketende Trump roept in eigen kring weerstand op

Terwijl Donald Trump in de winderige tuin van het Witte Huis zijn menukaart met importheffingen presenteerde, borrelde in de Senaat het eerste Republikeinse verzet. Vier partijgenoten stemden woensdagavond voor een poging van de Democratische oppositie om de eerder afgekondigde tarieven tegen buurland Canada ongedaan te maken. Dankzij het kwartet verklaarde een meerderheid van 51 senatoren de noodtoestand ongeldig die Trump voor zijn handelsoorlog heeft uitgeroepen.

Het zal de Trumpiaanse stoomwals over de vrijhandel niet vertragen. De president kan de resolutie moeiteloos naast zich neerleggen zolang het – nog loyalere – Huis van Afgevaardigden er niet mee instemt. Maar het is de eerste keer sinds Trump weer aan de macht is dat zijn partijgenoten in het Congres íéts van weerstand bieden. Tot nu toe lieten ze de president kritiekloos inhakken op zaken die voor veel Republikeinen heilig waren: internationale bondgenootschappen, de rechtsstaat, beveiliging van staatsgeheime informatie en economische stabiliteit. Ze stemmen in met al zijn controversiële kabinetsbenoemingen en laten hem per decreet regeren.

De vier senatoren kiezen bewust Trumps handelsbeleid om zich tegen af te zetten. Zij willen niet aan hun kiezers verbloemen dat de importheffingen hun staten (Alaska, Kentucky en Maine) een economische klap zullen toebrengen. In tegenstelling tot fractiegenoten kunnen de senatoren Lisa Murkowski, Mitch McConnell, Rand Paul en Susan Collins zich de woede van Trump en zijn achterban permitteren, omdat ze een eigen kiezersbasis hebben of hun pensioen naderen.

„Amerikanen weten dat tarieven belastingen zijn”, schreef de libertaire Paul woensdag over de nieuwe heffingen. De andere drie hielden zich stil.

Kosten van levensonderhoud

Trump toont zich in zijn tweede termijn bereid enorme risico’s te nemen. Het lijkt hem niet meer uit te maken hoe hij er in peilingen voorstaat. Wat zijn beleid met de beurzen doet. Dat de werkloosheid toeneemt en het consumentenvertrouwen afbladdert. En zelfs of de Amerikaanse economie in een recessie belandt. „Het kan me niks schelen als (automakers) hun prijzen verhogen”, zei hij zaterdag in een interview. Een uitspraak die Democraten kunnen bewaren voor hun spotjes in komende politieke campagnes, sneerde een commentaar van The Wall Street Journal.

Beurshandelaren op de vloer van de New York Stock Exchange na Trumps afkondiging van invoerheffingen.

Foto Justin Lane/EPA

Veel kiezers stemden op Trump in de hoop dat hij de inflatie zou beteugelen en de kosten van levensonderhoud zou drukken. Zelfs als Trumps gok zich uitbetaalt en de handelstarieven bedrijven dwingen hun productie naar de Verenigde Staten te verplaatsen, wordt dat voorafgegaan door veel onzekerheid en economische pijn. Die gedroomde fabrieken staan er nooit voordat er in november 2026 cruciale verkiezingen zijn.

Deze week mochten kiezers in twee zwaar Republikeinsgezinde districten in Florida en in swing state Wisconsin al naar de stembus. De Republikeinen behielden twee zetels in het Huis van Afgevaardigden, maar scoorden er beduidend slechter dan in november. Een door Democraten gesteunde rechter won eenvoudig een zetel in het Hooggerechtshof van Wisconsin, ondanks dat ‘first buddy’ Elon Musk met ruim 20 miljoen dollar campagne tegen haar voerde. Het is een eerste indicatie dat de steun voor Trump onder Amerikanen – in ieder geval bij diegenen die geneigd zijn op te komen dagen bij tussenverkiezingen – is afgenomen.

De door de Democraten gesteunde kandidaatrechter Susan Crawford viert haar overwinning in Wisconsin op 1 april.

Foto Vincent Alban/Reuters

Derde termijn

Trump speculeert over een ongrondwettelijke derde termijn, maar hij kan zelf niet herkozen worden en dus niet direct door kiezers worden afgerekend. Volgens bronnen van The New York Times hebben zijn beperkte succes in zijn eerste termijn, zijn vier jaar ballingschap en het schot in zijn oor hem „juridisch, electoraal en psychologisch ontketend”. Hij heeft bewindspersonen uitgekozen, zoals minister van Financiën Scott Bessent en minister van Handel Howard Lutnik, die hard met hem meewerken om het tijdperk van globalisering tot een einde te brengen.

Toch is Trump niet immuun voor de publieke opinie. Hij wil de geschiedenis in gaan als een geweldige president, niet als de slachter van de Amerikaanse economie. Hij heeft nog drie jaar en negen maanden om dat voor elkaar te krijgen. De vraag is of zijn partijgenoten dezelfde roekeloosheid behouden, of dat als over een jaar de economische schade aanzienlijk blijkt, ze afstand durven nemen.