Moederbedrijf van datingapp Tinder, Match Group, maakte deze week een koerssprong van ruim 11 procent. Dat gebeurde nadat bekend werd dat de activistische belegger Starboard Value een belang van bijna 7 procent neemt in Match én het bedrijf onder grote druk gaat zetten om meer winst te maken.
Dat lijkt ook nodig. Want hoewel datingapps de afgelopen tien jaar hard groeiden, is de rek er inmiddels uit. Volgens de Britse zakenkrant The Financial Times haken vooral jonge vrouwen af, omdat zij door het gebruik van de apps onder meer burn-outklachten ervaren. Ze raken oververmoeid van al die dates die nergens op uitlopen. En Gen Z, van grofweg 18 tot 27 jaar, vindt datingapps commercieel en duur, blijkt uit peilingen van onderzoeksbureaus Statista en Generation Lab. Het aantal betalende gebruikers neemt af, terwijl die voor datingapps juist de belangrijkste inkomstenbron zijn.
Het aanbod in de online datingindustrie is groot: van Happn, dat vrijgezellen die bij elkaar in de buurt zijn aan elkaar probeert te koppelen, ‘exclusieve’ apps met strenge toelatingseisen op het gebied van inkomen en uiterlijk als Inner Circle en Raya, tot apps die alleen op donderdag werken of zich specifiek richten op mensen die niet in de stad wonen.
Hoe ziet het speelveld voor datingapps er nu uit? Wie zitten er achter de in Nederland veel gebruikte apps, en hoe verdienen deze bedrijven hun geld?
TinderMet 75 miljoen gebruikers de grootste datingapp ter wereld
Het concept is simpel: je maakt een profiel met foto’s aan, stelt je voorkeuren in en begint met swipen. Tinder is onderdeel van Match Group, dat ook eigenaar is van andere datingapps, zoals Hinge.
Het verdienmodel draait grotendeels op betaalde abonnementen. De goedkoopste van de vier betaalde abonnementen is rond de 10 euro per maand. Je ziet dan onder meer geen advertenties en kan andere gebruikers onbeperkt naar rechts swipen. Bij duurdere modellen horen nog meer mogelijkheden, zoals van tevoren zien wie jou heeft ‘geliket’.
Datingapps zijn jaren goed geweest voor veel mensen. Maar voor de nieuwste generatie werkt het niet meer
Het afgelopen anderhalf jaar daalde het aantal betalende gebruikers van meer dan elf miljoen naar minder dan tien miljoen. Ex-topvrouw van Tinder Renate Nyborg zei eerder tegen NRC dat datingapps ten dode zijn opgeschreven. „Datingapps zijn jaren goed geweest voor veel mensen. Maar voor de nieuwste generatie werkt het niet meer.” Ze zag dat datingapps klachten van eenzaamheid en depressiviteit bij jongeren verergerden.
Moederbedrijf Match draaide in 2023 een omzet van 3,3 miljard dollar, een lichte groei ten opzichte van het jaar ervoor. Veruit het grootste deel van de omzet, 98 procent, is afkomstig uit betaalde abonnementen. Hoe die verdeling bij Tinder precies is, splitst het bedrijf niet uit. Maar het beeld zal niet veel verschillen, gezien Tinder goed is voor ruim twee derde van de omzet. De winst van Match is de afgelopen twee jaar verdubbeld.
Dus of het zo slecht gaat? Het aantal betalende gebruikers neemt af, maar verder blijkt niet uit de cijfers dat het bedrijf het zwaar heeft. Toch is het, gezien de dalende beurskoers de laatste jaren, wel beneden verwachting van beleggers.
Lees ook
Oud-topvrouw Tinder: ‘Voor de nieuwste generatie werken datingapps niet meer’
BumbleNa Tinder de tweede populairste app met zo’n 12,3 miljoen actieve gebruikers
Bij een match tussen een man en een vrouw zetten op Bumble vrouwen de eerste stap in het gesprek. Bij een match heeft de vrouw 24 uur om een berichtje te sturen. Doet ze dat niet, dan vervalt de match. Deze regel geldt niet bij een match tussen mensen van hetzelfde geslacht. Dan hebben beide gebruikers 24 uur om een gesprek te starten.
Whitney Wolfe Herd, die de app in 2014 lanceerde en eerder ook bij Tinder werkte, noemt Bumble een „feministische datingapp”. Ze was geïnspireerd door haar eigen frustratie over daten, waarbij als norm gold dat de man de eerste stap zet.
Oprichter Whitney Wolfe Herd noemt Bumble een ‘feministische datingapp’
Net als Tinder verdient Bumble vooral aan betalende abonnees, waarvan het er zo’n 2,5 miljoen heeft. Bijvoorbeeld aan de levenslange abonnee, die eenmalig ongeveer 280 euro betaalt. Wie geen abonnement wil, kan losse ‘Spotlights’ (een functie waardoor je profiel dertig minuten lang door meer mensen wordt gezien) of ‘SuperSwipes’ (waarmee je een mogelijke match laat zien dat je écht geïnteresseerd bent) kopen.
In februari verlaagde Bumble (sinds 2021 beursgenoteerd) de omzetverwachting en maakte het bekend zo’n 350 werknemers te ontslaan, ongeveer een derde van het totaal. Eerder kondigde oprichter Wolfe Herde al aan af te treden. Sinds het beursdebuut in New York begin 2021 daalde het aandeel met ruim 87 procent.
Bumble draaide vorig jaar een verlies van 1,9 miljoen dollar, op een omzet van ruim 1 miljard. Het jaar ervoor was het verlies 114 miljoen dollar, met een omzet van 900 miljoen dollar.
GrindrVan alle beursgenoteerde datingapps de app die het best presteert
Van alle beursgenoteerde datingapps doet Grindr – voor homoseksuele en biseksuele mannen, trans- en queerpersonen – het het best. De aandelen van het bedrijf stegen in een jaar tijd met ruim 100 procent. Grindr heeft tussen de twaalf en dertien miljoen actieve gebruikers.
Net als voor Tinder en Bumble zijn betaalde abonnementen de belangrijke inkomstenbronnen. Met Grindr XTRA kun je onder meer zien wie er online is.
Grindr werd in 2009 opgericht door de Amerikaanse ondernemer Joel Simkhai. Eind 2022 ging het bedrijf naar de beurs, via een SPAC (een lege beurshuls waar je als bedrijf mee fuseert).
Gebruikers van Grindr verdwijnen niet van de app als ze een vaste partner gevonden hebben
Grindr draaide het afgelopen jaar een omzet van 259 miljoen dollar, een groei van een derde vergeleken met het jaar ervoor. Wel noteerde het daarbij een verlies van 55 miljoen dollar. Het gros van de inkomsten (ruim 86 procent) komt uit betalende gebruikers, of gebruikers die eenmalig iets kopen. De app heeft 937.000 gebruikers die er maandelijks geld voor betalen. Dat aantal is de afgelopen jaren flink toegenomen, in 2022 lag dat nog bijna een vijfde lager.
Mediawetenschapper Linda Duits zei eerder tegen het Financieele Dagblad dat apps als Grindr en Feeld hun succes danken aan het feit dat ze opener en duidelijker zijn over het doel van een match, namelijk seks. „Deze gebruikers verdwijnen niet van de app als ze een vaste partner gevonden hebben, dus leveren langer inkomsten op voor de apps. En omdat het een niche betreft, zijn mensen sowieso bereid meer te betalen. Dat zien we ook bij porno.”
FeeldNaar eigen zeggen de datingapp voor ‘open-minded’ individuen
Op Feeld zijn gebruikers transparant over hun verlangens. Voordat je op date gaat, weet je precies wat je van de ander kunt verwachten en of je seksuele voorkeuren en verlangens bij elkaar passen. Je kunt bijvoorbeeld aangeven op zoek te zijn naar interacties in de vorm van ‘friends with benefits’, ‘ethische non-monogamie’, telefoonseks of bdsm. De app geeft daarnaast zo’n twintig opties voor genderoriëntatie. Van androgyn, cis-vrouw of -man, genderfluïde tot genderneutraal.
Feeld werd in 2014 opgericht in het VK door de ontwerpers Ana Kirova en Dimo Trifonov, nadat het stel zelf ging experimenteren met een open relatie. Ze merkten dat er weinig apps waren voor bijvoorbeeld stellen die een derde persoon zochten om mee te daten. Daarom ontwikkelde Trifonnov de app 3nder (uitgesproken als Thrinder). Na een aanklacht van Tinder over eigendomsrechten veranderden ze de naam in Feeld.
Het aantal uitgaven van gebruikers op Feeld steeg vorig jaar volgens onderzoekssite data.ai met 107 procent
Volgens onderzoekssite data.ai is het aantal uitgaven dat gebruikers op de app deden vorig jaar met 107 procent gestegen. Het gaat om uitgaven voor voor abonnementen of eenmalige betalingen voor zogeheten ‘Pings’, waarmee je direct in het scherm van een andere gebruiker kunt komen zonder dat die ander jou gezien heeft.
Feeld meldde in 2019 dat er via de app maandelijks ongeveer 360 duizend connecties werden gemaakt. Vorig jaar lag dat getal rond de 2 miljoen. Het bedrijf maakt niet bekend hoeveel gebruikers de app precies heeft. Met het Feeld ‘Majestic’-lidmaatschap kunnen gebruikers onder andere onbeperkt likes sturen en zien wanneer andere gebruikers voor het laatst op de app zijn geweest.
BreezeDe Nederlandse datingapp die gebruikers zo snel mogelijk samen in een café wil krijgen
Gebruikers van de Nederlandse datingapp Breeze krijgen slechts twee keer per dag maximaal twintig profielen te zien. Vanaf zeven uur ‘s ochtends en zeven uur ‘s avonds. Als je een match hebt, vul je meteen een datumprikker in. De app kiest een café in de buurt en reserveert een tafel. Je betaalt Breeze 9 euro voor het organiseren van de date. Het eerste drankje is bij de prijs inbegrepen. Voorafgaand aan de date is chatten geen optie.
Breeze heeft er geen baat bij om gebruikers lang op de app te houden, want het bedrijf verdient pas geld als gebruikers op date gaan. De app heeft partnerschappen met horecazaken, voor wie Breeze-dates voor meer klandizie zorgen en die het eerste drankje daarom van het huis geven. Afgezien van de transactiekosten is de betaling voor de date dus geheel voor Breeze zelf.
Breeze is in 2020 opgericht door zeven oud-studenten van de TU Delft. Twee van hen vonden hun partner via de app. Breeze heeft 34 medewerkers en ruim 100.000 maandelijkse gebruikers in Nederland, België, Duitsland en Londen. Vorig jaar vonden in Amsterdam 24.000 Breeze-dates plaats.
We wilden een app ontwikkelen waarbij gebruikers daadwerkelijk met elkaar op date gaan
„We wilden een app ontwikkelen waarbij gebruikers daadwerkelijk met elkaar op date gaan”, zegt mede-oprichter Marco van der Woude (29). „Doordat je vooraf geld betaalt, ga je al een zekere commitment aan en is de kans kleiner dat jij of de ander afzegt.”
Dat de populariteit van datingapps afneemt, zegt Breeze niet te merken. Het bedrijf is volgens de oprichters juist aan het groeien. Het plan is om dit jaar nog uit te breiden naar Parijs en andere steden in Engeland. De winst en omzet willen ze niet delen. Van der Woude: „Na corona willen mensen niet meer swipen op de bank, maar juist de deur uit en echt op date.”