De Oekraïense verdedigers van Avdiivka raken steeds verder in het nauw

Zolang er wegen in westelijke richting de stad uit leiden is er hoop. Dat gold maandenlang voor de Oekraïense verdedigers van het kapotgeschoten Bachmoet, een jaar later gaat hetzelfde op voor de hoeders van het industriestadje Avdiivka, iets zuidelijker in de Donbas. Ook daar is na maandenlange Russische bombardementen en honderden aanvalsgolven vrijwel niets meer van over. En door de langzame omsingeling kunnen de Oekraïense troepen bijna geen kant meer op. Bovendien beschikken ze over veel minder munitie dan de Russen.

„De situatie in Avdiivka wordt elke dag erger”, schreef een doorgaans betrouwbaar Oekraïens account met bronnen in de krijgsmacht woensdagochtend. De Russische belagers zouden dinsdag, na langdurige aanvallen onder de dekking van dichte mist, een cruciale weg hebben ingenomen tussen de stad en het omvangrijke industriecomplex in het noordwesten van Avdiivka. Op het terrein van enkele voormalige cokesfabrieken hebben veel verdedigers zich verschanst; de situatie roept herinneringen op aan de verdediging van het Azovstal-complex van Marioepol, drie maanden na de massale Russische invasie.


Lees ook
Russische troepen maken in het oosten van Oekraïne langzaam vorderingen bij hun winteroffensief

In de nacht van 30 op 31 januari werd de stad Charkiv weer doelwit van Russische kamikazedrones. Het Russische leger heeft in de Oekraïense regio’s Loehansk en Charkiv een offensief ingezet .

‘Hel op aarde’

Maar hoezeer de heroïsche verdedigers ook worden geprezen door president Volodymyr Zelensky, de nieuwsontwikkelingen die doorsijpelen uit Avdiivka zijn ronduit slecht. De Industrieweg, de belangrijke route van en naar Avdiivka, zou zijn afgesneden door Russische troepen. Kleinere wegen liggen volgens een andere bron „volledig onder vuur van de vijand”, waardoor „het binnenkomen en verlaten van de stad een loterij is”. Avdiivka is volgens hen op dit moment „de ergste hel op aarde”.

De belangrijkste vraag op dit moment lijkt vooral wanneer Avdiivka wordt opgegeven, om verdere bloedvergieten onder de Oekraïense troepen te voorkomen. Dergelijke oproepen klinken de laatste dagen steeds luider in Oekraïne. Zoals één oorlogsanalist het omschreef: „Het is de moeite waard beslissingen te nemen die in de eerste plaats het meest waardevolle zullen redden: de levens van soldaten, en Avdiivka niet in een ander ‘fort’ te veranderen met liederen en gedichten.”