De man die bagger-bedrijf Van Oord, tevens groot in werkzaamheden voor de gas- en olie-industrie, fors deed groeien in windmolens, moet nu de Amsterdamse luchthaven Schiphol gaan verduurzamen.
Pieter van Oord, sinds 2008 bestuursvoorzitter van het Rotterdamse familiebedrijf Van Oord, is vanaf 1 juni de opvolger van interim-topman Ruud Sondag. Dat heeft Schiphol zondag bekendgemaakt.
Van Oord (62) studeerde economie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij werkt sinds 1994 bij het meer dan 150 jaar oude familiebedrijf. Daar bekleedde hij onder meer functies in het Verenigd Koninkrijk en Dubai. In de Golfstaat bouwde de maritieme aannemer onder meer Palm Jumeirah, een kunstmatig eiland in de vorm van een palmboom. In 2008 volgde hij zijn oom Koos van Oord op als bestuursvoorzitter.
„Een familiebedrijf betekent dat je je onderneming managet voor de volgende generatie, niet voor kwartaal- of jaarcijfers, en probeert om het gezonder door te geven dan dat je het zelf erfde”, zei Pieter van Oord vijf jaar geleden tegen het Rotterdamse vakblad Onze Haven. Van Oord was net gelauwerd tot havenman van het jaar. „Dat geldt ook voor de samenleving: ik ben vader van vier kinderen, ik wil de wereld voor hen beter achterlaten dan dat ik ’m aantrof.” Pieter van Oord is getrouwd; in zijn vrije tijd doet hij aan wielrennen en schaatsen.
Essentieel onderwerp
Van Oords streven naar duurzaamheid, stelde de raad van commissarissen van Schiphol zondag in een persverklaring, is een belangrijke reden om hem aan te stellen als de nieuwe president-directeur van de Amsterdamse luchthaven. „Voor Pieter is duurzaamheid een essentieel onderwerp”, aldus president-commissaris Jaap Winter van Royal Schiphol Group. „Dat sluit aan bij de ambities van Schiphol om versneld te verduurzamen en de belasting voor de omgeving en het klimaat te verminderen.”
Net als in de maritieme sector zal Van Oord ook in de luchtvaart merken dat vergroening vaak traag gaat. „Transitie is een proces, het is niet een knop die je even omzet. Alsof je morgen ineens helemaal duurzaam kunt zijn”, stelde hij geduldig in een publicatie van werkgeversorganisatie VNO-NCW in 2022.
In het interview zei Van Oord ook dat hij zich zorgen maakt over de arbeidsmarkt. Nederland kent bijna geen werkloosheid, aldus Van Oord, en de energietransitie is zeer arbeidsintensief. Daarvoor zijn veel technisch geschoolde mensen nodig, maar die zijn moeilijk te vinden.
Van Oord (omzet 2022: 2 miljard euro; 5.200 medewerkers) is een van de grootste maritieme bouwers van de wereld. In 2021 leed het bedrijf een verlies van 62 miljoen euro, maar vorig jaar boekte het bedrijf weer winst, 60 miljoen euro. Dat kwam onder meer door sterke groei in ‘offshore wind’. Pieter van Oord is de vierde generatie in de leiding van het in 1868 opgerichte bedrijf. Volgens zakenblad Quote behoort de familie Van Oord met een geschat vermogen van 1,6 miljard euro tot de rijkste families van Nederland. Het grootste deel van het bedrijf is in handen van de tachtig aandeelhouders van de familieholding MerweOord. Pieter van Oord wordt opgevolgd door zijn neef Govert van Oord, de vijfde generatie binnen het bedrijf.
President-commissaris Winter van Schiphol zegt verder over Van Oord: „Hij is een ervaren leider die teams kan bouwen en het vertrouwen in Schiphol bij de eigen medewerkers en de buitenwereld kan versterken.”
Lees ook
Twee tegenslagen maken einde aan de krimpplannen voor Schiphol
Dat is een opdracht met grote onzekerheden. Van Oord moet de beloftes inlossen die zijn voorganger Ruud Sondag heeft gedaan. Die slaagde erin de chaos op Schiphol van de vorige zomer te beteugelen, iets wat ‘veelvlieger’ Pieter van Oord ook aan het hart ging, zei hij maandag tegen De Telegraaf.
Nog niet helemaal gelukt
Maar Sondag beloofde meer: minder nachtvluchten, een verbond op privévluchten, geen zware lawaaiige toestellen meer in Amsterdam en betere arbeidsomstandigheden voor onder anderen bagagemedewerkers. En dat is nog niet helemaal gelukt. Het kabinet meldde twee weken geleden dat het de krimp van Schiphol noodgedwongen opschort, na druk uit Brussel en Washington.
Tussen droom en daad, tussen de beloftes van Schiphol en betere woon- en werkomstandigheden voor omwonenden en werknemers, staan praktische bezwaren en (Europese en nationale) wetten in de weg.
Zo doet de Europese Commissie komend voorjaar uitspraak over de Europese procedure die het kabinet moet volgen voor de krimp van Schiphol.
Zo moet de Hoge Raad uitspraak doen in de zaak van de luchtvaartsector tegen die krimpplannen.
En zo vervolgt de Haagse rechtbank binnenkort de juridische procedure van de omwonendenstichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder. Aan Van Oord, die aantreedt op 1 juni 2024, de taak Schiphol naar meer juridische zekerheid te leiden.
De nieuwe president-directeur heeft ook de opdracht om de relatie met de luchtvaartmaatschappijen, zijn grootste klanten, te verbeteren. Onder interim-bestuurder Sondag is die band bekoeld geraakt; Schiphol was genoodzaakt de havengelden die luchtvaartmaatschappijen betalen voor diensten op Schiphol te verhogen. Daar zijn de maatschappijen tegen in beroep gegaan bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven. De uitspraak wordt nog dit jaar verwacht.
Tot slot kent Schiphol veel achterstallig onderhoud. Wie door de bagagekelders loopt ziet dat meteen. Maar de luchthaven moet ook bovengronds vele miljoenen euro’s steken in vernieuwing van de oudste pieren. Verder moet de A-pier worden afgemaakt na veel problemen bij de bouw. Schiphol nam in 2021 afscheid van bouwcombinatie Ballast-Nedam en TAV; BAM gaat nu de A-pier afbouwen.
Pieter van Oord kan tevreden zijn: dat moet de duurzaamste pier van de luchthaven worden.