De Nederlandse boekenmarkt is vorig jaar licht gegroeid

De Nederlandse boekenmarkt is het afgelopen jaar heel licht gegroeid, met iets meer verkochte boeken en een iets hogere omzet dan een jaar eerder. Dat maakte de Stichting CPNB donderdagochtend bekend in haar jaarlijkse rapportage van boekenverkoopcijfers. In 2023 zijn er 43 miljoen boeken verkocht, enkele tienduizenden meer dan in 2022. De totale omzet in de boekenbranche bedroeg 685 miljoen euro in 2023, een groei van 3 procent ten opzichte van een jaar eerder.

De omzetgroei is te danken aan de verkoop van Engelstalige boeken en e-books, want het aantal verkochte Nederlandstalige papieren boeken daalde met 0,3 procent. Van Engelstalige boeken groeit het marktaandeel al jaren, al ging dat in 2023 niet met zo’n grote sprong als het jaar ervoor: destijds groeide de omzet van anderstalige boeken met 19 procent, afgelopen jaar steeg het aantal verkochte Engelstalige boeken licht, met 2 procent. Eén op de vijf verkochte boeken is niet-Nederlandstalig, net als in 2022. Bijna een kwart (23 procent) van de omzet in de boekenbranche werd afgelopen jaar behaald op buitenlandse boeken. Daarbij valt op dat vooral jeugdboeken populair zijn in het Engels, dankzij het young adult-genre dat door sociale media populair is onder tieners en twintigers en ook in boekhandels steeds meer ruimte krijgt.

Ook e-books doen het relatief goed, met een omzetstijging van 13 procent naar 32 miljoen euro (dat was 28 miljoen in 2022) – al blijft het aandeel van elektronische boeken gering, op een totale marktomzet van 685 miljoen euro. Eén op de tien verkochte boeken is een e-book, en een e-book kost ongeveer de helft van een papieren boek. Verkoop via online boekwinkels was afgelopen jaar, net als in 2022, goed voor de helft van de omzet van de boekenbranche.

Internationaal afwijkend

De lichte groei van de Nederlandse boekenmarkt, nu voor het vierde jaar op rij, is internationaal afwijkend, aldus de Stichting CPNB. In Frankrijk, Engeland, Duitsland en ook de Verenigde Staten dalen het aantal verkochte boeken en de omzet van de boekenmarkt juist. „De vraag is echter of de omzetstijging opweegt tegen de stevige kostenstijgingen waar ook het boekenvak mee te maken heeft”, aldus CPNB-directeur Eveline Aendekerk in een persbericht. Kostenstijgingen noopten vele uitgeverijen al tot het gebruik van goedkoper papier en onder meer uitgeverijen Atlas Contact, De Bezige Bij en Park Uitgevers moesten het personeelsbestand inkrimpen.

Dat zijn uitgevers die het van Nederlandstalige titels moeten hebben: sinds 2019 is het aantal verkochte Nederlandstalige fictieboeken met 17 procent gedaald, het aantal non-fictieboeken daalde met 22 procent. Later op donderdag maakt de CPNB bekend welke boeken in 2023 het best verkochten.