De kunst van het gouden moment

Het perfecte plaatje schieten komt in de natuurfotografie vaak aan op de juiste timing. Dieren doen niet aan poseren, dus de fotograaf moet precies het goede moment kiezen om af te drukken. Bijzondere momenten, interessante composities, bestaan vaak maar een fractie van een seconde.

In de internationale competitie Wildlife Photographer of the Year, die georganiseerd wordt door het Natural History Museum in Londen beloonde de publieksjury in de ronde van 2024 vooral dit soort foto’s. Er waren dit jaar bijna 50.000 inzendingen uit 95 landen om uit te kiezen. Om het niet al te moeilijk te maken was er door een vakjury al een voorselectie van zo’n honderd foto’s gemaakt waarop het publiek kon stemmen.

De Britse amateurfotograaf Nima Sarikhani voer al drie dagen door de dikke mist aan boord van een expeditieschip nabij Spitsbergen, in de hoop ijsberen te kunnen zien en fotograferen. Toen het schip in een gebied terecht kwam waar nog wat zeeijs ronddreef, zag Sarikhani twee ijsbeermannetjes rondlopen, een jonge en een oude. Net voor middernacht klom het jonge mannetje op een kleine ijsberg en groef daar met zijn stevige klauwen een ijsbed in uit. Het dier ging er prinsheerlijk liggen slapen. Sarikhani’s foto van dat moment werd verkozen tot de beste.

Nog meer timing kwam er kijken bij de foto die de Duits-Roemeense fotograaf Daniel Dencescu maakte van een spreeuwenzwerm in de buitenwijken van Rome. De zwerm van zwarte vogels die de wolkenloze winterlucht versierde met een dans van grillige vormen, leek plotseling heel even een kolossale vogel in de lucht te tekenen. Dencescu drukte af, precies op het juiste moment.

Foto Daniel Dencescu

De Israëlische fotograaf Tzahi Finkelstein had ook geluk met een toevallige samenloop van omstandigheden. Terwijl hij bij een meertje vogels fotografeerde vanuit een schuilhut op de Vlakte van Jizreël in Israël, vloog er een grote libelle voorbij die hij volgde met zijn blik. De bandgrondlibel landde pardoes op de neus van een Balkanbeekschildpad die in het ondiepe water rondscharrelde. Maar in plaats van dat de schildpad meteen toehapte bleef het dier minutenlang geïntrigeerd toekijken naar het insect op zijn neus.

Foto Tzahi Finkelstein