De koning van de Nederlandse afhaalpizza’s zwaait af

Wie is Philippe Vorst?

Begin jaren negentig schrijft Vorst als student economie een scriptie over de vraag: hoe zet je een pizzaketen op in Nederland? Het van oorsprong Amerikaanse Domino’s is sinds 1989 in Nederland actief, maar een echt grote keten ontbreekt nog. Als zijn broer Max Vorst na een reis naar de VS dan ook nog enthousiast vertelt over de pizzapunten die je daar middenin de stad kunt bestellen, gaan ze op zoek naar een pand om hun idee vorm te geven. Het wordt een zaak aan het Spui in Amsterdam. Daar opent in 1993 de eerste New York Pizza. Kort daarna begint Vorst ook een groothandel in ingrediënten. „Ik moest zelf pizzadeeg maken, omdat er geen leverancier voor te vinden was. Dat gold ook voor de pizzasaus”, zei hij ooit in een interview. „Dus kocht ik een container vol met tomatensaus waarmee ik een deel van mijn zaak bevoorraadde. De rest zette ik door naar andere pizzeria’s in Nederland.”

Inmiddels verkoopt dat bedrijf jaarlijks 85 miljoen deegbollen aan bedrijven in twintig landen. Vanaf 1996 komt er ook een bezorgdienst bij, begin deze eeuw volgt de mogelijkheid om online te bestellen. Anno 2024 is het bedrijf in meerdere Europese landen actief.

Waarom stopt Vorst?

„Ik had dit nog wel tien jaar kunnen doen, maar ik wil nog één keer iets anders”, zei Vorst deze week tegen het Financieele Dagblad. Of hij net als zijn achterneef Lodewijk Asscher richting de politiek gaat, is nog niet bekend. Hij heeft nog geen directe plannen. Vorst draagt de leiding over aan Debbie Klein. Zij was eerder directeur van retailbedrijf Homefashion Group (Leen Bakker, Kwantum). Helemaal vertrekken doet Vorst niet: hij neemt plaats in de raad van commissarissen van het overkoepelende The European Pizza Company.

Hoe rijk word je van zo’n pizzaketen?

New York Pizza heeft rond de 325 filialen , waarvan ruim 300 in Nederland. In 2023 behaalde New York Pizza een omzet van 220 miljoen euro. Uitspraken over zijn vermogen heeft Vorst in al die jaren nooit gedaan. Maar als in 2021 de Noorse investeringsmaatschappij Orkla 75 procent van zijn bedrijf koopt, levert dat de ondernemer een som geld op zo dik als de bodem van een Amerikaanse pizza. Orkla taxeert de waarde van de keten als geheel op 145 miljoen euro. Het komt er dus op neer dat Orkla 109 miljoen euro betaalt aan de aandeelhouders.

Voor welke uitdaging staat zijn opvolger?

Hoewel Vorst afgelopen jaren uitbreidde in Duitsland, is het bedrijf daar wat aan het terugkrabbelen. Het aantal vestigingen zal, na een reorganisatie, eind dit jaar zijn teruggelopen van 85 naar 25. Vorst wijt het in het FD aan „overmoed”. „In Duitsland zijn de lonen nog veel harder omhooggegaan dan hier. Bovendien maakten consumenten pas op de plaats met eten bestellen.”

Aan Klein nu de opdracht om te besluiten of ze in Duitsland wil blijven en hoe de groei daar weer moet worden aangejaagd. Voor Nederland ziet Vorst nog rek tot ongeveer vierhonderd vestigingen.