De KNVB wil voortaan futsallen in plaats van zaalvoetballen

‘Pap, ik ga futsallen”. Als het aan de KNVB ligt zeggen kinderen die in de sporthal een balletje gaan trappen dat voortaan. Vorige maand voerde de voetbalbond een officiële naamswijziging door. Gezaalvoetbald wordt er niet langer, de Eredivisie Zaalvoetbal heet voortaan de Eredivisie Futsal.

De KNVB wil de sport met de nieuwe naam – een samentrekking van het Spaanse fútbol en sala – een „professionelere uitstraling” bezorgen. Ook hoopt de bond er jong talent mee aan te trekken en moet de naam meer promotionele mogelijkheden bieden.

De naamswijziging ging haast onopgemerkt voorbij, maar internationaal werd ooit een heuse stammenstrijd uitgevochten over de naam van de sport, die zijn oorsprong vindt in Uruguay.

De uit Zuid-Amerika afkomstige wereldfutsalbond en de machtige wereldvoetbalbond FIFA soebatten over de naam fútbol, omdat de futsalbond aanvankelijk fútbol sala als naam gebruikte. Nadat de futsalbond de naam futsal in 1985 registreerde, ging ook de FIFA die naam gebruiken.

Het hernoemen van een sportdiscipline komt vaker voor. Meestal ligt er een standaardisering van de spelregels aan ten grondslag. Lacrosse kreeg zijn naam nadat Franse missionarissen het vrije, spirituele spel in de 17de eeuw van de oorspronkelijke bewoners van Quebec overnamen. ‘La crosse’, omdat de missionarissen het speeltuig op het bisschopskruis vonden lijken. American football kwam ook vanuit Europa naar Noord-Amerika, als een combinatie van rugby en voetbal, in de VS ‘soccer’ geheten, dat via ‘association football’ ( voetbal gespeeld volgens de regels van de voetbal-associatie) en diens afkorting ‘soc.’ aan z’n naam kwam. Organisaties werden opgezet en namen uitgevent.

Ook clubnamen worden geregeld in een nieuw jasje gestoken, meestal vanwege sponsordeals. In Hongarije onderging voetbalclub Fehervár FC tal van naamswijzigingen, meest recent met de toevoeging MOL, naar de olie- en gasmultinational. De clubs van Red Bull zijn bekendere voorbeelden. Toen de sportdrankenfabrikant voetbalclubs begon op te kopen, kregen die er niet alleen investeringen, maar ook een nieuwe naam bij: RB Leipzig, FC Red Bull Salzburg en New York Red Bulls. In Duitsland heet de club officieel RasenBallsport Leipzig, omdat sponsornamen daar niet zijn toegestaan.

Een sportnaam rebranden is waarschijnlijk duurzamer dan het hernoemen van een club. Als de bonden een besluit nemen, volgen de spelers. Maar sponsoren kunnen vertrekken. Toen MOL vorig jaar stopte met de financiering, sneuvelde het voorvoegsel, en moest de club verder als Fehérvár FC. Veel fans spreken van ‘Vidi’, naar de vorige sponsor, elektronicaproducent Videoton.

Hoe moeilijk het is om een (sport)naam op te leggen weten breakers als geen ander. Door media worden beoefenaren van de nieuwe Olympische sport breaking hardnekkig breakdancers genoemd. Of de naam futsal in Nederland ingeburgerd raakt, ligt dus niet alleen aan de ruim 300.000 beoefenaars – velen gebruikten de naam futsal al – maar vooral ook aan de communicatie naar buiten. Oranje-aanvoerder Oualid Saadouni geeft in het persbericht ieder geval het goede voorbeeld. Hij werd „verliefd op futsal”, “vanwege de snelheid en intensiteit” en omdat je alle facetten van „het spelletje” moet beheersen.


Lees ook
Breaking is een serieuze sport geworden

Breaking is een serieuze sport geworden. Beknot dat de creatieve vrijheid?

Lees ook
Jeugd- en pleintjesvoetballers zijn de hoop van Nederlands futsal

Afgelopen zondag oefenden de nationale zaalvoetbalteams van <strong>Nederland en België </strong>tegen elkaar in de sporthal de Hoornse Vaart in Alkmaar. Op de foto boven: Oranje-international <strong>Jordany Martinus</strong> vuurt op het Belgische doel.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/02/de-knvb-wil-voortaan-futsallen-in-plaats-van-zaalvoetballen-1.jpg”><br />
</a> <dmt-util-bar article=