De introverte revolutie van dateprogramma ‘The Boyfriend’

Nederland is verknocht aan kneuterige, langzame en no-nonsense realityseries als B&B Vol Liefde, maar datingshows op internationale streamingdiensten kunnen daar bijna niet verder vanaf staan. Meestal worden daar extraverte, schaarsgeklede persoonlijkheden bij elkaar gebracht met schreeuwerige televisie als gevolg. Het rustige Japanse The Boyfriend op Netflix valt daarom extra op tussen die drukke internationale datingshows. Daarnaast is het ook de allereerste romantische realityshow uit Japan die gaat over mensen die op hetzelfde geslacht vallen.

Acht bi- en homoseksuele mannen tussen de 20 en 40 jaar wonen tijdelijk in hetzelfde huis en werken samen in een kleine koffietruck. De een zoekt zo een vriendschap, terwijl de ander hoopt op een relatie met een gelijkgestemde. De 34-jarige ontwerper Taeheon is voor zijn familie nog niet uit de kast en ziet het programma vooral als een kans om te laten zien wie hij is.

Om de voornamelijk introverte mannen te leren makkelijker contact te leggen, wijst de productie dagelijks een deelnemer aan om vanuit de truck koffie en koekjes te verkopen. Diegene kiest wie hij meeneemt door een naambordje om te draaien. Maar ook bij de door de programmamakers geplande dates hoeven de deelnemers elkaar niet letterlijk uit te vragen. De deelnemers stoppen een briefje met hun eigen naam en die van een andere deelnemer in een pot en wanneer twee deelnemers elkaars naam hebben opgeschreven, gaan ze bijvoorbeeld samen naar de dierentuin.

Deelnemers Gensei en Ryota in de koffietruck.
Beeld Takeshi Shinto/Netflix

Acceptatie

Met de mooi gefilmde serie hopen de makers op een bredere acceptatie van lhbtq+’ers in Japan. Om de onwetendheid over homoseksualiteit en het ‘vreemde’ ervan weg te nemen, wordt voornamelijk het doodnormale karakter van de mannen benadrukt. 29-jarige IT-medewerker Alan vertelt tijdens een barbecue dat hij verandering van de buitenwereld wil bewerkstelligen door zichzelf te zijn: „Als ik ’s ochtends wakker word, zie ik mezelf als iemand die wereld rondom me kan beïnvloeden. Ik kies ervoor te geloven dat de wereld waarin ik leef vol liefde is.”

The Boyfriend blijft daarbij luchtig en verrassend kuis. Seks bestaat enkel als een knipoog. „Ik hou van grote billen!”, roept Alan na zijn betoog. „Ze worden groter als je er wat in steekt.” Maar de vriendschap tussen de mannen blijkt minstens zo belangrijk als de mogelijke liefde. Door met gelijken op te trekken, leren de deelnemers over de verschillende manieren om openlijk een jonge queer man in Japan te zijn.

De deelnemers kunnen er ook elk moment voor kiezen naar huis te gaan. Zoals 36-jarige gogoboy (danser in een gayclub) Usak, die vertrekt nadat hij een huisgenoot vertelde gevoelens voor hem te hebben. Hoewel die gevoelens niet wederzijds bleken, heeft de verlegen Usak zijn doel voor het programma, namelijk zijn gevoelens voor een andere jongen te durven verwoorden, wel bereikt. Met iedereen in tranen benadrukt hij hoe uniek The Boyfriend is: „Ik denk dat er dingen zijn die we alleen kunt zeggen omdat we hier zijn. Ik hoop dat jullie deze kans zullen koesteren.”

De serie krijgt extra dynamiek door de vijf aanwezige commentatoren, waaronder dragqueen Durian Lollobrigida die de collega’s die niet uit de lhbtq+-gemeenschap komen tekst en uitleg geeft over de gebruiken binnen de gemeenschap. Na een gesprek over hoe lastig het is om uit de kast te komen, legt Lollobrigida uit: „Onze seksualiteit gaat niet noodzakelijk over seks, maar over onze identiteit. Je vertelt iemand wie je bent, en als ze je zo aanvaarden, kan dat zelfbevestiging geven.”

Wel trapt The Boyfriend in dezelfde val waarin bijvoorbeeld het Nederlandse Prince Charming op Videoland ook tuimelt. De mannen zijn stuk voor stuk behoorlijk gespierd. Maar het is misschien niet realistisch om te verwachten dat één seizoen álle barrières doorbreekt. Zeker omdat er ook hoge kijkcijfers gehaald moeten worden in de hoop op een vervolg.