De Haringvlietbrug is dicht, monsterfiles dreigden. Een pontje biedt soelaas

Reportage

Haringvliet De Haringvlietbrug was onveilig, de klep moest vervangen. Omrijden kost uren in de file – reizigers zijn blij met de tijdelijke pont.

Twee gratis ponten zetten (brom-)fietsers, voetgangers en landbouwverkeer over het Haringvliet. Ze varen pal langs de brug zodat de extra reisafstand zo kort mogelijk is.
Twee gratis ponten zetten (brom-)fietsers, voetgangers en landbouwverkeer over het Haringvliet. Ze varen pal langs de brug zodat de extra reisafstand zo kort mogelijk is. Foto Walter Herfst

Hij heeft de pont gemist. „Ik moest nog tanken”, zegt Joey Jansen (23) uit Willemstad (N-Brabant). Zittend op een scooter wacht hij tot de pont terugkeert van de overkant van het Haringvliet. Sinds ruim twee weken vaart er een pontje voor voetgangers, fietsers en bromfietsers, ter hoogte van de voor alle verkeer gesloten Haringvlietbrug, tussen Brabant en Zuid-Holland. Wie per se met de auto het brede water wil oversteken, moet een kleine dertig kilometer omrijden naar de oostelijker gelegen Moerdijkbrug.

„Dat heb ik de eerste week geprobeerd”, zegt Joey Jansen. „Maar dat was niet te doen door de files. Ik was ruim twee uur onderweg.” Hij werkt in een scooterwinkel in Klaaswaal. „Met de auto ben ik er in een kwartiertje. Met deze pont in een half uur.”

Met het pontje of omrijden


Vijftienhonderd passagiers

Dagelijks maken vijftienhonderd tot tweeduizend mensen er gebruik van. De meeste reizigers zijn op deze doordeweekse ochtend tevreden over het alternatieve vervoer. „Ideaal”, zegt Milou Hotting (32) uit Oude-Tonge zelfs. Ze werkt als herenmodeadviseur aan de overkant, bij een grote kledingwinkel in Zuid-Beijerland. Normaliter reist ze met de auto. „Vijfentwintig minuutjes.” Nu is dat het dubbele. „Maar als ik zou omrijden, zou ik er dik twee uur over doen. En nu wacht aan de overkant een busje van mijn werkgever.” Op het dek staat ook Martine Trip (26), die woont in het Brabantse Standdaarbuiten en werkt in het Zuid-Hollandse Westmaas. „Ik vind dit een ideale oplossing”, zegt ze. Gewoonlijk duurt haar reis met de auto een half uur. Nu reist ze vijf kwartier, met een snelle fiets, naar de proefboerderij van Wageningen Research. „Ik ben wat later thuis, maar dan heb ik wel lekker gefietst.”

De oversteek duurt ongeveer zeven minuten en biedt uitstekend zicht op de werkzaamheden aan de Haringvlietbrug. Die is acht weken gesloten voor alle verkeer. Het beweegbare deel van de brug, de klep, wordt vervangen. De afgelopen twee jaar golden op de brug al maatregelen, zoals verlaging van de snelheidslimiet en versmalling van de rijbanen. De maatregelen werden ingesteld nadat bij inspecties was gebleken dat de brug niet veilig was; klemmen van de rijplaten trillen los door de 66.000 voertuigen die er dagelijks rijden.

De reizigers zijn blij met de pont. Sommige forensen nemen nu de fiets of de scooter in plaats van de auto.
Foto Walter Herfst

Ondanks gemopper bleven monsterfiles uit. „We zijn er genadig van afgekomen”, zegt wethouder Harry van Waveren (Lokalen Hoeksche Waard) in Hoeksche Waard. Meer ellende verwacht hij begin augustus, wanneer de Heinenoordtunnel naar Rotterdam voor renovatie wordt gesloten. „We spreken nu al over zwarte maandag 21 augustus: dan beginnen de scholen en is de tunnel nog dicht.”

Lees ook dit interview met Michèle Blom van Rijkswaterstaat: ‘Wees zuinig op de infrastructuur die we nu hebben. Die is zoveel waard’

De effecten van de sluiting van de Haringvlietbrug zie je op de snelwegen van en naar de Moerdijkbrug bij Dordrecht, en de kleinere wegen in de buurt. De dagelijkse files daar worden wel minder hevig. Kennelijk hebben automobilisten hun reisgedrag aangepast. De meeste overlast van sluipverkeer ervaren de Brabantse dorpen Zevenbergschen Hoek en Moerdijk.

Automobilisten die een file op de snelweg zien opdoemen, kunnen het niet laten via provinciale en lokale wegen naar de brug te rijden, aangemoedigd door hun navigatiesystemen. Tot irritatie van bewoners. De gemeente is zo vriendelijk geweest een adviesroute voor omrijders aan te geven. Wie een andere route kiest, stuit op betonnen blokkades en riskeert een boete.

Wethouder Danny Dingemans (VVD) van de gemeente Moerdijk staat bij een van deze blokkades en legt de kwestie geduldig uit. „Zodra het begint vast te lopen, gaat het verkeer het onderliggend wegennet gebruiken.” Hij erkent dat de afsluiting van de woonkernen „geen waterdichte oplossing” is. „We moeten accepteren dat dit acht weken ellende oplevert.” Wie het centrum van Zevenbergschen Hoek in wil rijden, moet een „aantoonbare bestemming” hebben. Ook „huftergedrag” wordt aangepakt. „Als automobilisten over fietspaden rijden of toezichthouders onheus bejegenen, grijpen we fors in.” Maar er is onvoldoende toezicht, en dus staat er af en toe een file in Zevenbergschen Hoek, pal voor het huis van gepensioneerd automonteur Fons Gielis. „Ze staan in de file en rijden dan vol gas een zijstraatje in, achter mijn huis, waar ze me van de sokken rijden.”

De Haringvlietbrug is nog ruim vijf weken in reparatie.
Foto Walter Herfst

‘Maak een extra rijstrook’

Dat het fileleed de afgelopen jaren op de Haringvlietbrug beperkt bleef, kwam doordat er wel voldoende rijstroken waren. Wethouder Van Waveren van Hoeksche Waard heeft een oplossing: „Laat automobilisten op de wegen waar nu files staan minder hard rijden maar leg er een rijstrook bij. Dan blijft het stromen.” Rijkswaterstaat zegt de suggestie „uiteraard” te hebben onderzocht. „Een rijstrook toevoegen zou ten koste gaan van de vluchtstrook en dat is niet veilig.”

Op de pont naast de Haringvlietbrug reizen veruit de meeste passagiers ’s ochtends van Brabant naar Zuid-Holland. Een uitzondering is Mireille Krooswijk (27). Zij woont in Strijen en werkt in een winkel in Willemstad. Ze vindt de pont „een super goede oplossing”. Normaal gesproken rijdt ze met de auto in twintig minuten naar haar werk. Nu doet ze er met een elektrische crossfiets en de pont vijftig minuten over. „Beter dan omrijden. Dat heb ik de eerste week gedaan. Dat was verschrikkelijk. Ach, ik werk drie dagen per week en dit is maar voor even.”

Nog ruim vijf weken.