
Drie Amerikanen zijn maandag in de Saoedische hoofdstad Riad aangekomen om met Russen te spreken over een eind aan de oorlog in Oekraïne. Samen met Steve Witkoff, die eerder als speciale gezant voor het Midden-Oosten een doorbraak bewerkstelligde bij het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas, gaan minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio en Nationaal Veiligheidsadviseur Michael Waltz in gesprek met de Russische minister van Buitenlandse Zagen Sergej Lavrov en Poetin-topadviseur Joeri Oesjakov.
Rubio is met zijn veertien jaren dienst als senator voor Florida de meest ervaren politicus. Tot en met de verkiezingen van 2016, toen hij zelf een gooi deed naar het presidentschap, was hij een doorsnee Republikeinse havik. In een portret bij zijn benoeming tot Buitenlandminister schreef NRC: „Zolang er geen Amerikaanse soldaten worden uitgezonden, is Rubio nog altijd een ‘havik’ en voor verregaande inmenging met internationale conflicten.”
In datzelfde portret werd een NBC-interview met Rubio aangehaald, waarin hij zei: „Ik zou me prettig voelen bij een deal die een einde maakt aan deze vijandelijkheden en die volgens mij gunstig is voor Oekraïne. Wat betekent dat ze hun eigen soevereiniteit houden, dat ze geen satellietstaat of marionettenstaat worden die constant gegijzeld wordt door de Russen.”
‘Vorm van terugbetaling’
Dat komt in de buurt van wat Michael Waltz zondag bij Fox News zei over de Amerikaanse uitgangspunten voor het beëindigen van de gevechten tussen Rusland en Oekraïne. In de eerste plaats moet een vredesovereenkomst een „permanent einde” aan de oorlog maken. Verder onderstreepte hij dat de Amerikanen recht hebben op een „vorm van terugbetaling” voor alle steun die de afgelopen jaren aan Oekraïne is geleverd.
Die economische blik op bondgenootschappen heeft Waltz, een voormalige commando die werd uitgezonden naar onder meer Afghanistan en het Midden-Oosten, gemeen met zijn baas president Trump en ook Keith Kellogg. Die speciale gezant voor Rusland en Oekraïne is niet in Riad, maar reist deze week door Europa. Hij zou donderdag in Kyiv de Oekraïense president Zelensky ontmoeten.
Zowel Waltz als Kellogg is verbonden aan de rechtse denktank America First Policy Institute. Ze schreven ieder een hoofdstuk in het vorig jaar verschenen boek An America First Approach to US security. Kellogg noemt Rusland daarin nauwelijks en waar hij over het conflict schrijft, doet hij dat vanuit puur economische termen: als een onevenredig hoge Amerikaanse investering ten opzichte van de Europese steun.
Waltz beschrijft in zijn hoofdstuk oorlog als een middel om een politiek doel te bereiken. En vanuit het principe van America First – ontleend aan Trumps regeringsmotto – moet dat politieke doel economisch voordeel voor de VS opleveren. Waltz voert de oorzaak van de invasie terug op de zwakte van Trumps voorganger Joe Biden. Diens chaotische terugtrekking van militairen uit Afghanistan gaf Rusland, en op de achtergrond China, het idee dat de VS kwetsbaar waren.
Met Witkoff – die niet zozeer is gestuurd omdat hij Midden-Oosten gezant is, maar eerder om zijn aandeel in de besprekingen met de Israëlische premier Netanyahu – zit ook al iemand met vooral een transactionele blik aan tafel. Witkoff is een New Yorkse vastgoedhandelaar, die als zakenman in de buurt van projectontwikkelaar Trump hoopte te komen. In een portret in NRC werden vrienden aangehaald die hem aardig en slim noemen, en zeggen dat hij „geen bloed op de vloer hoeft te zien” voordat hij een overeenkomst sluit met zijn tegenstander in onderhandelingen.
Liveblog
Oorlog in Oekraïne
Rusland stuurt buitenlandminister Lavrov en topadviseur Oesjakov naar gesprekken met VS
