De Correspondent klaagt OM aan voor afluisteren journalisten

Journalistiek platform De Correspondent spant een rechtszaak aan tegen het Openbaar Ministerie vanwege het afluisteren van drie van zijn journalisten. Dat maakte De Correspondent woensdagavond bekend. Het platform hoopt daarmee meer duidelijkheid te krijgen over de bescherming van journalisten tegenover opsporingsinstanties. Ook wil het dat alle informatie over het gesprek wordt vernietigd.

Op 20 oktober 2023 meldde De Correspondent dat een achtergrondgesprek met drie bronnen was afgeluisterd door het OM of een van hun opsporingsdiensten, met microfoons die van tevoren in een vergaderruimte in een horecagelegenheid waren geplaatst. Drie journalisten van De Correspondent voerden het gesprek met Sywert van Lienden en zijn twee zakenpartners. Het OM wist volgens De Correspondent dat bij het gesprek een journalist aanwezig zou zijn. Het platform deed destijds onderzoek naar de mondkapjescrisis. De overheid heeft het mondkapjesbedrijf van Van Lienden en zijn zakenpartners aangeklaagd.

De Correspondent noemt dit „een zeer ernstige inbreuk op de bronbescherming van de journalist”. „Het is voor (onderzoeks)journalistiek werk essentieel dat journalisten de vertrouwelijkheid van gesprekken met bronnen kunnen garanderen”, schrijft hoofdredacteur Rob Wijnberg op de website. „Ook als deze bronnen als verdachten staan aangemerkt bij het OM. Bronbescherming en brongeheim zijn dan ook fundamentele (Europese) rechten en basisvoorwaarden voor de persvrijheid in een democratische samenleving.”