De Chinese schaakwereld heeft nu zijn eigen ‘buttpluggate’

Dat hij heeft valsgespeeld kon niet worden bewezen, maar dat hij zich ontlastte in het bad van de hotelkamer waar hij, met veel drank, zijn overwinning vierde, was voor de Chinese Xiangqi Vereniging ook voldoende aanleiding om Yan Chenglong (48) zijn titel en zijn prijzengeld af te pakken.

Yan had zich eerder op de avond in Lingshui, op het tropische eiland Hainan in het uiterste zuiden van China, laten kronen tot xiangqi-koning, de winnaar van een amateurtoernooi in de populaire Aziatische variant op schaken. Yan, uit de provincie Henan, won volgens de Chinese partijkrant Global Times met zijn eindzege 100.000 yuan (ongeveer 12.600 euro).

Na afloop van het toernooi, dat op 17 december werd gehouden, trok Yan zich met vrienden terug op zijn hotelkamer, waar hij veel zou hebben gedronken. De volgende ochtend trof hotelpersoneel ontlasting aan in zijn badkuip.

Kringspier-morse

Op Chinese sociale media gaf dat laatste detail voeding aan speculaties dat Yan zijn overwinning te danken zou hebben gehad aan valsspelen. Hij zou gebruik hebben gemaakt van een apparaatje in zijn anus, dat middels trillingen speltips van een schaakcomputer zou hebben doorgegeven, zo luidden de geruchten.

Bezoekers van het Chinese platform Weibo smullen van de affaire. Een gebruiker werkte een soort morsesignalen uit, waarmee Yan zijn schaakcomputer zou kunnen aansturen door zijn kringspier ritmisch te bewegen. In andere berichten worden anatomische details besproken.

Yan zelf weet de vervuiling in de badkuip aan diarree, veroorzaakt door overmatig drankgebruik. Hij ontkende te hebben valsgespeeld. Hij zei al veertig jaar op hoog niveau xiangqi te spelen, en won sinds zijn tienerjaren al verschillende toernooien.

Ook de Chinese Xiangqi Vereniging zegt geen bewijs te hebben gevonden dat Yan onsportief zou zijn geweest. Wel heeft hij volgens de organisatie hoteleigendommen vernield, de openbare orde verstoord en de reputatie van de sport beschadigd. Hij moet daarom zijn titel en zijn prijzengeld inleveren, en is een jaar geschorst, besloot de vereniging maandag.

Dinsdag hield de Chinese Xiangqi Vereniging bovendien een seminar waarin het bestuur, externe deskundigen en spelers van teams uit de nationale competitie zich bogen over de „discipline” in de sport, en afspraken om nadere studie te doen naar het misbruik van kunstmatige intelligentie om vals te spelen bij wedstrijden. Of het incident met Yan de aanleiding voor de bijeenkomst vormde, is onduidelijk.


Lees ook
Carlsen en Niemann begraven strijdbijl in valsspeelrel die de schaakwereld in zijn greep hield

Hans Niemann zegt blij te zijn dat hij Carlsen weer aan het schaakbord zal treffen in plaats van in de rechtszaal.

Carlsen vs. Niemann

De westerse schaakwereld was afgelopen jaar in de ban van een vergelijkbare affaire. De Noorse schaakgrootmeester Magnus Carlsen en de website chess.com beschuldigden toen de Amerikaan Hans Niemann van valsspelen. Ook daarbij speelden onbewezen maar op internet gretig gedeelde theorieën over trillende „anale kralen” een rol.

Niemann spande daarop een smaadzaak aan en eiste een vergoeding van 100 miljoen dollar voor geleden reputatieschade. Een rechter wees die eis af, waarop Niemann en Carlsen de zaak bijlegden.