De bus kwam te laat of helemaal niet. De oplossing van vervoerder Qbuzz: minder bussen

Aan het eind van een slingerende en heuvelachtige weg staat bij het strand in Noordwijk een kleine bushalte met de toepasselijke naam Parallel Boulevard. De villa’s en hotels op de weg ernaartoe hebben vrijwel allemaal „duin” in de naam: Duinzicht, Villa ter Duinen, Duinroosje, Duinlust. Het is de favoriete plek van de 93-jarige Erik. „Bij deze bushalte vertrekt mijn geliefde buslijn naar Den Haag. Die pak ik iedere week minstens een keer om mijn vriendin te zien. Ik krijg altijd vlinders in mijn buik.”

Maar de relatie staat onder druk. Waarom dan, vraagt Hermien Victor (79), die ook op de bus staat te wachten. Bij wijze van antwoord wijst Erik, die zijn achternaam als trouwe lezer van de Volkskrant niet wil geven, met zijn wandelstok naar het digitale bord waarop de bustijden worden aangegeven. „De bussen zijn te laat, of komen soms helemaal niet. Laatst moest mijn vriendin een half uur langer wachten. Zo gaat de relatie niet lang meer duren”, klaagt de Noordwijker. Net nadat de bus is gearriveerd, zegt Victor: „Sinds begin dit jaar is het busvervoer echt volstrekt waardeloos. Ik begrijp de frustratie.”

In Roemenië zijn de bussen nog beter

Dave Warmerdam
reiziger

Sinds 15 december 2024 verzorgt Qbuzz het busvervoer in de regio Zuid-Holland Noord. Dit gebied omvat onder meer de steden Leiden, Alphen aan den Rijn en Gouda. Meteen na de overname door de nieuwe vervoerder ontstonden in de regio enorme problemen met de bussen. Ze kwamen te vaak te laat, vertrokken te vroeg, vielen uit of waren onvoldoende toegankelijk voor mensen die minder goed ter been waren.

Volgens de provincie Zuid-Holland laat de vervoerder reizigers „letterlijk en figuurlijk in de kou staan”. In de eerste maand sinds de overname van de dienstverlening door Qbuzz viel 8,27 procent van de busritten in de streek uit, terwijl dat volgens afspraken tussen de vervoerder en de provincie Zuid-Holland slechts 1 procent van het totale aantal mag zijn. Daarnaast was 46 procent van de bussen te vroeg of meer dan drie minuten te laat, waar dat maximaal 25 procent mag zijn. De provincie rekende op 140 beschikbare bussen, Qbuzz had daar bij aanvang slechts 31 van beschikbaar. Voor de slechte dienstverlening legde de provincie het bedrijf op 19 maart een boete op van bijna 3,5 miljoen euro.

Het is kiezen tussen twee kwaden: gepland minder rijden of onverwachte uitval

Frederik Zevenbergen
gedeputeerde

Om ervoor te zorgen dat meer bussen op tijd arriveren, heeft Qbuzz eind april enkele maatregelen genomen. De frequentie van acht buslijnen werd aangepast. Zoals die van de snelle buslijn 23 die tussen 10.00 uur en 14.30 uur niet meer tussen Leiden en de omliggende dorpen Katwijk en Noordwijk zal rijden. Andere buslijnen rijden ofwel in de middagspits minder vaak, zoals lijn 385 van Noordwijk naar Den Haag, ofwel in de late avond minder.

Opstartproblemen

„Het is kiezen tussen twee kwaden: gepland minder rijden of onverwachte uitval”, aldus gedeputeerde Frederik Zevenbergen (Verkeer, vervoer en ov, VVD). Hij vindt dat Qbuzz de juiste optie kiest, al is het maar omdat het alternatief nog erger is: „Het liefst heb je goed werkend vervoer en hoef je de keuze nooit te maken. Nu kunnen reizigers in elk geval anticiperen. Ik verwacht wel van Qbuzz dat ze snel hun problemen oplossen en teruggaan naar de beloofde dienstregeling.”

Volgens Zevenbergen is na die slechte eerste maanden de dienstverlening sterk verbeterd. De opstartproblemen waren vooral te wijten aan personeelstekort en ontbrekende vergunningen voor oplaadpalen in Leiden, zegt hij: „Daarom moesten veel chauffeurs die in Leiden wonen, en nu nog steeds, eerst zelfstandig naar Katwijk reizen. Daar staan de oplaadstations voor bussen. Gewoonweg onhandig.” De woordvoerder van Qbuzz stelt dat de „uitvoering van de concessie inmiddels stabiel loopt” en de drukte bij de buslijnen „nauwkeurig in de gaten wordt gehouden”. Daarbij benadrukt het bedrijf dat „het vervoersaanbod gelijk is gebleven aan het aanbod van vorig jaar”.

Het onbetrouwbare openbaar vervoer in de regio zorgt ervoor dat sommige busreizigers drastische maatregelen nemen. Een Noordwijks bushokje verder zit Dave Warmerdam (20) al een kwartier langer dan gepland te wachten op zijn vriendin die bij een strandtent werkt. De in Roemenië geboren economiestudent vertelt geïrriteerd over zijn ervaringen met de Nederlandse bussen: „Ze zijn altijd te laat, of vallen uit. Heel vaak slaan ze ook haltes over. Mijn vriendin vertrekt ’s ochtends een uur eerder omdat ze verwacht dat er onderweg iets misgaat. In Roemenië zijn de bussen nog beter!”

‘Vertrouwen verloren’

De in Voorhout woonachtige Warmerdam denkt er daarom over om te verhuizen en een prijzige studentenkamer in Amsterdam te zoeken. „Ik zal op de centjes moeten gaan letten. Maar dit ben ik spuugzat.”

Ook de 21-jarige Julia van den IJssel, die naar Noordwijk gaat voor haar werk bij een kledingwinkel, is niet te spreken over het openbaar vervoer. Zodra het onderwerp ter sprake komt, rolt ze met haar ogen en zegt: „Ik kom geregeld te laat bij de winkel, ze kijken er al niet meer van op. Laatst stond ik een half uur vast in Rijnsburg nadat de bus een bushokje had aangereden. Sinds begin dit jaar is het dramatisch.”

Bij een van de platforms voor bussen bij het centraal station van Leiden zijn studenten journalistiek Jens Noppen (20) en Vera Warmenhoven (19) sceptisch over de aangepaste dienstregeling. Warmenhoven legt uit waarom: „Ik heb nu al zo lang niet kunnen vertrouwen op een overstap van vijf minuten, en zo vaak bussen helemaal uit zien vallen, dat ik het eerst moet zien en dan pas ga geloven.”

Noppen knikt instemmend. „Qbuzz heeft al het vertrouwen verloren, wat mij betreft.” Hij ziet op zijn horloge dat hij zijn aansluiting dreigt te missen. „Hopelijk haal ik hem nog”, zegt Noppen terwijl hij een sprint inzet.


Lees ook

Gratis openbaar vervoer, kan dat? ‘Je moet het zien als de brandweer, als een dienst’

Een Luxemburgse bus met passagiers. Het ov is er gratis, maar dat heeft nauwelijks geleid tot minder autogebruik. Foto Oliver Dietze/Getty Images