Al lang voordat zwembad de Griffioen in Grijpskerk in Groningen dinsdag om twee uur ’s middags opent, staan kinderen voor de deur te wachten tot ze naar binnen kunnen. Een jongen kijkt op zijn telefoon. „Nog vijftien seconden”, zegt hij tegen zijn vriend. „Open dat ding!”
Bij de ingang staat nog een grote haag ballonnen van een dag eerder. Een betere seizoensopening had het zwembad niet kunnen hebben, zegt toezichthouder Senne Dijkstra (19). Het is warm en de meivakantie is begonnen. De vriezer zit vol ijsjes, het gras van de zonneweide is gemaaid. Het zwembad is klaar voor de zomer.
Op een stoel in de schaduw kijkt Sofie Benedictus (72) naar haar kleindochter in het kinderzwembad. Twee van haar kleindochters haalden hier hun zwemdiploma’s. Zelf zwemt Benedictus niet, maar ze gaat graag mee. „Het is een prachtig mooi zwembad. Mijn kleindochters wonen in het dorp en hebben een abonnement. Ik mag er gewoon bij zitten, zonder entree te hoeven betalen. Dat is heel vriendelijk.”
De winkelstraat had een groenteboer, drogist en wat kleine kledingwinkels. Die zijn allemaal gesloten
Veel buitenbaden zijn afgelopen weekend geopend voor het zomerseizoen; andere baden gaan komend weekend open. Nederland heeft in totaal 1838 binnen- en buitenzwembaden, waarvan naar schatting zo’n 620 net als de Griffioen openbaar toegankelijk zijn, zo zocht het Mulier Instituut voor sportonderzoek in 2023 uit. Veel andere zwembaden horen bij campings of bungalowparken. In bijna de helft en in driekwart van de openbare zwembaden van gemeenten en stichtingen worden zwemlessen aangeboden.
Zwemlessen
Maar, voor het eerst in jaren, niet bij de Griffioen. Er is alleen schoolzwemmen voor kinderen die al een zwemdiploma hebben. „We hadden twee mensen die de zwemlessen gaven. Een van hen is daarmee gestopt en de ander is ziek”, vertelt Dijkstra. Het is niet gelukt om een vervanger te vinden.
Jaarlijks staan landelijk gemiddeld elfhonderd vacatures open, vooral voor zwemdocenten, horecapersoneel en toezichthouders. Vorig jaar lanceerde de werkgeversvereniging voor zwembaden en zwemscholen nog een campagne om personeel te werven.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data131577739-a52345.jpg|https://images.nrc.nl/Fvxmh3ShFRZ_LPJFhkhhk9VXZRA=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data131577739-a52345.jpg|https://images.nrc.nl/TwzmgXhOicvtJ-mNDPqIyraT2Vs=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data131577739-a52345.jpg)
Foto Sake Elzinga
Bij de Griffioen hebben veel jongeren uit het dorp een bijbaantje. Er zijn zo’n elf betaalde krachten. Voor de rest draait het zwembad op vrijwilligers. Zo zijn de mannen van de onderhoudsploeg, die elke dag komen voor het onderhoud van het zwembad, allemaal met pensioen. Bedrijven uit het dorp, zoals de slager en de supermarkt, sponsoren het zwembad. Bij de ingang staan op rode naamplaatjes de namen van de tientallen sponsoren. Die zijn noodzakelijk voor de Griffioen, vertelt Dijkstra. „Die houden ons voor een deel draaiende.” Daarnaast kunnen mensen geld doneren aan de stichting. Het zwembad krijgt ook subsidie van de gemeente.
Zwembaden kampen niet alleen met een personeelstekort, ze hebben ook hoge kosten, zoals voor het onderhoud van de baden en om het water te verwarmen. 64 procent van de openbare zwembaden is eigendom van gemeenten. Die moeten vanaf volgend jaar bezuinigen. Het Rijk kort volgend jaar 2,4 miljard euro op het gemeentefonds. Meerdere gemeenten overwegen nu publieke voorzieningen zoals het zwembad te sluiten. Zo wilde de gemeente Midden-Groningen, die volgend jaar 7,8 miljard euro moet bezuinigen, vorig jaar het buitenbad van zwembad de Kalkwijck in Hoogezand sluiten. Dat zou 15.000 euro per jaar schelen. De gemeenteraad hield dat tegen, waardoor het in ieder geval nog een jaar open blijft.
Zonnepanelen
Tientallen kinderen zwemmen deze dinsdagmiddag in het kinderzwembad van de Griffioen. In het grote bad ernaast trekken twee volwassenen hun baantjes. Daar hebben ze tot half drie de tijd voor. Dan gaat ook dat bad open voor vrij zwemmen. Vol enthousiasme springen kinderen van de duikplank. Zodra toezichthouder Dijkstra de glijbaan opent, staan ze in de rij voor de trap. Dijkstra, zonnebril op, fluitje om de nek, houdt het in de gaten onder het afdakje tussen de twee baden in.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data131577820-c40aaa.jpg|https://images.nrc.nl/SppKZb1gJTR6dyormjfN3VuBGGc=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data131577820-c40aaa.jpg|https://images.nrc.nl/Nc9HEVki3Amws83ZcRYwJcOCvqE=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data131577820-c40aaa.jpg)
Foto Sake Elzinga
Dat afdakje is er niet alleen zodat de toezichthouders in de schaduw hun werk kunnen doen. Het ligt ook vol met zonnepanelen. Vorig jaar heeft het zwembad, dat eigendom is van een stichting, ze aangeschaft. Het helpt om de kosten te verlagen om het bad, dat doordeweeks elke dag open is, te verwarmen. In het weekend gaat het bad alleen open als het buiten minimaal 20 graden is. Beide baden hebben ook een nieuw dek gekregen. Zo kan het zwembad, dat sinds 1969 bestaat, weer jaren mee.
Dijkstra – geboren en getogen in Grijpskerk – komt al zijn hele leven bij de Griffioen. Als kind om te zwemmen en toen hij zestien werd en zijn ouders vonden dat hij maar eens moest gaan werken, vond hij er een bijbaantje achter de kassa. Drie jaar later werkt hij er nog steeds met plezier, nu naast zijn mbo-opleiding .
Hij is blij dat Grijpskerk een zwembad heeft. In het dorp, dat zo’n 2700 inwoners heeft, ziet hij andere voorzieningen verdwijnen. „De winkelstraat had een groenteboer, drogist en wat kleine kledingwinkels. Die zijn allemaal gesloten. De winkel van de groenteboer wordt nu verbouwd om plaats te maken voor woningen. Het wordt minder. Dat is jammer om te zien.”
Op een bankje bij het grote bad zit Ilse van Straaten (37) in de zon. „Ik weet niet beter dan dat er een zwembad in de buurt zit. Dat was ook zo in het dorp waar ik ben opgegroeid en hier gelukkig ook. Ik vind het fantastisch. Het is zo leuk om alle kinderen samen buiten te zien spelen. Veel beter dan dat ze binnen zitten te gamen. Van mij mogen ze elke dag hierheen.”
Lees ook
Het openbare zwembad verdwijnt op veel plaatsen – maar niet in Almere
