De BMW XM is een bloedsnelle kruising tussen Rico Verhoeven en Gretha Thunberg

De auto is de uitkomst van een strijd tussen twee machten, rede en markt. De rede is het constructieve intellect, de markt het circus waar de dikke wielen altijd winnen van een slim idee. Wat als het volk een redeloos product vraagt, vergiftigd door de trivialisering van het aanbod?

Dan wint de suv, die binnen twee decennia uit zijn doodzieke krachten groeide. Eerst als crossover voor de betere standen, daarna als onbetaalbare elitetank voor vloggers en honkballers. Door de transformaties van Range Rovers en Mercedes G-klasses van werkpaarden tot rapperbakken zagen fabrikanten in hoe buitensporig schaamteloosheid loonde. In 1998 beet Mercedes het spits af met de ML, kort na de eeuwwisseling gevolgd door BMW en Porsche met de X5 en de Cayenne. Gaandeweg maakte de elitepauper alles stuk wat merken aan gezond verstand en eergevoelens koesterden. Dan liet een socialite een Jaguar roze wrappen door een prutser. Dat zag er niet uit. Het volk keek er de fabrikant op aan. Die dacht: oké, dan gaan we zelf maar extreem, houden we de verloedering tenminste toonbaar.

Zo gingen merken grens na grens over. Het escaleerde toen Bentley, Lamborghini en Rolls-Royce óók de suv omhelsden. In het miljonairssegment veegden hun tonnen kostende Godzilla’s de eerste generatie suv’s in één klap van de baan. Dan kan een verliezende partij twee dingen doen. Zelfdestructief de patsermarkt negeren, of terugslaan met gelijke middelen. BMW koos voor het laatste. Op de foto’s ziet u wat de tegenaanval bracht: de XM.

Afbeelding met meerdere focuspunten die samen een verhaal vormenZoom in voor alle details van de BMW XMKlik op de punten voor uitleg over de detailsFoto Merlijn Doomernik

Je moet hem naast de eerste fullsize suv van BMW zetten om te zien welke vergrovingsroute BMW heeft afgelegd om Neymar en Depay aan Bentley te ontfutselen. De X5 die in 2001 belachelijk pathetisch leek, blijkt naast de nieuweling bescheiden en discreet. Het ontwerpdepartement creëerde een sinister projectiel met bewust afschrikkende werking. De testauto is van top tot teen pikzwart. Koplampen noch achterlichten zijn bij een geparkeerde XM zichtbaar. Het Batmobile-idee: Batman staat ’s nachts onzichtbaar op het kwaad te wachten tot het komt. Dan gaan de lichten aan, de achtcilinder start, de led-lijn rond de grille onthult zijn identiteit.

Monster

Hij is bewust afstotelijk gemaakt. De uitstulpingen met de uitlaatpijpen steken als abcessen uit de achterbumper, het huidoppervlak lijkt met messteken bewerkt. Een freaky BMW mensen, groot als een midsize dino uit Jurassic Park, bijna drie ton schoon aan de haak. Dit willen schatrijke millennials, een uit hun gamewereld ontsnapte Transformer. Dit is het monster waarop iedereen uit angst wil schieten, hun onoverwinnelijke pitbull. Hoor dat grommen, berg je maar.

Binnen is het een shishalounge. Gamestoelen met verlicht XM-logo, lichtgevend plafond, bekerhouders met verwarm- en koelfunctie. Het decoratieve traliewerkje bovenop het dashboard herinnert aan een Klingonzwaard uit Star Trek. Een rookmachine had me niet verrast. Alle infantiele prikkels zijn met bewonderenswaardige strategische intelligentie samengebald in één auto. De XM is een schitterend geschenk voor het reptielenbrein.

Foto Merlijn Doomernik
Foto Merlijn Doomernik

Na een week rijden merk je hoe fataal een lauwe, filerijke Hollandse polderdouche is voor de impact van de auto. De BMW-rijder zal in de XM ironische conclusies trekken. Wacht even, ik zie dezelfde beeldschermen als in de mijne, bij 100 is hij net zo stil; waarom zou ik hier drie keer zoveel voor neertellen als voor mijn hybride 3-serie van zestig mille? Heeft hij gelijk in en toch niet. Deze auto gaat niet over de realiteit. Hij speelt met illusies. Hij is de Klingonkrijger met het gouden hart, bloedsnelle kruising tussen Rico Verhoeven en Greta Thunberg. De boordcomputer geeft een verbruiksgemiddelde van 1 op 14 aan, dankzij de extra elektromotor en een elektrische actieradius van meer dan 80 kilometer. Voor zoveel massa is het een verbluffende prestatie. Dat verbruik zal bij de kopers niet hard oplopen, want denk maar niet dat voetballers met hun XM gaan raggen. Die pakken naar Camp Nou gewoon de fatbike. Hun vrouwen brengen er de kinderen mee naar school in de elektromodus. Van Riad tot Barcelona zal deze auto vooral indruk maken in de file, waar we hem tenminste goed kunnen bekijken. Het gros van de XM’s zal nauwelijks kilometers maken en geen gram CO2 uitstoten. En dat voor minimaal 177.000 euro. Bizar? Wij creëerden de voetbalmarkt, deze komedie is ook onze schuld. Geniet ervan, net als ik. Elke perverse prikkel is een leermoment. Hier staat de nieuwe wereld van de nieuwe mens.