De bloemenkraam mag niet meer de hele nacht op de Grote Markt staan- en dat leidt tot onvrede

Vijf dagen in de week gaat Leendert Bolt (55) vroeg in de ochtend naar de bloemenveiling in Eelde. Wanneer hij bij zijn bloemenkraam op de Grote Markt in Groningen komt, hoeft hij alleen de nieuwe aanwinst neer te zetten. Zo doet hij het al zijn hele leven. Al die tijd bleef de kraam ’s nachts staan.

Maar dat mag niet meer. Sinds juli moet Bolt eigenlijk iets doen waar hij geen zin in heeft. Elke avond voor 22.00 uur moet hij zijn kraam – een witte aanhangwagen met een grote klep – opruimen en wegrijden, om die in de ochtend vanaf 05.00 uur weer op te bouwen. Het moet van de gemeente, maar Bolt doet het niet.

Sinds de Grote Markt opnieuw is ingericht – in juni werd de afronding daarvan groot gevierd – mag de kraam van Bolt niet blijven staan. Ook de ijskraam naast Bolt moet ’s nachts vertrekken, net als de viskraam iets verderop op de Vismarkt. Eigenlijk wilde de gemeente Groningen dat alle vaste kramen in het centrum ’s nachts weg zijn. Maar de brief die de gemeente daarover vlak voor Kerstmis vorig jaar aan de ondernemers schreef, viel zo slecht dat de plannen gewijzigd zijn. Nu moeten alleen de kramen rondom de Grote Markt, de Nieuwe Markt, de Vismarkt en de Ossenmarkt ‘s nachts vertrekken. De vaste bloemenkraam op het Hereplein, ongeveer een kilometer van die van Bolt, mag in ieder geval de komende twee jaar blijven staan. Dat vindt Bolt fijn voor zijn collega, maar helemaal eerlijk voelt het niet. „Dit kost me anderhalf uur extra per dag. Ik werk al 60 uur in de week. Daar zit ik niet op te wachten.”

Zijn kraam ’s avonds weghalen, heeft hij nog niet gedaan. „Er is ook nog niemand geweest om te controleren, ik heb er niets over gehoord. Maar ik zal vast een waarschuwing of een boete krijgen en dan moet ik wel.”

Marktkramen, zoals hier op de Vismarkt, moeten van de gemeente Groningen tussen 22 uur ‘s avonds en 5 uur ’s nachts weg.
Foto Siese Veenstra

De gemeente wil dat de kramen op de marktkramen in het centrum ’s nachts weg zijn, vanwege het „aanzienlijke aantal standplaatsen, het veiligheidsrisico op uitgaansavonden, de schoonmaak van de pleinen, de warenmarkt en het aantal evenementen en demonstraties”, schreef burgemeester Koen Schuiling in juli aan de gemeenteraad na vragen van meerdere oppositiepartijen. „Zonder mobiliteitseis zouden de kramen blijven staan als ze niet worden gebruikt. Dit betekent dat de kramen niet alleen ’s nachts blijven staan, maar ook tijdens vakanties, vrije dagen en bijvoorbeeld in periodes van ziekte. Dit vinden wij onwenselijk.”

Wat kan er nou gebeuren in die paar uur dat mijn kraam er niet mag staan?

Leendert Bolt
bloemenverkoper

250 euro aan benzine per week

Visverkoper Bert Zwier (61) haalt zijn kraam op de Vismarkt vanwege de nieuwe regels elke avond weg. Als het geen marktdag is staat hij al om 09.00 uur op de Vismarkt om de kraam weer neer te zetten. Op donderdag en vrijdag huurt hij daarvoor iemand in, zodat hij zelf naar de visafslag kan om verse vis te kopen. Het kost hem niet alleen extra uren, hij heeft ook berekend dat hij per week zo’n 250 euro extra kwijt is aan benzine om de kraam steeds van zijn huis in Peize naar de markt in Groningen te rijden. „Tel dat voor een jaar op. Daar word ik niet vrolijk van”, zegt Zwier.

Hij heeft moeite met de argumenten van de gemeente. „Dit plein is zo groot. In de nacht staat het niemand in de weg. Wie heeft nou last van een kraam die hier al 41 jaar – zolang doe ik dat al – staat.”

Ook bloemenverkoper Bolt begrijpt de argumenten niet. „Demonstraties, evenementen, die zijn er toch niet ’s nachts? Wat kan er nou gebeuren in die paar uur dat mijn kraam er niet mag staan? Als ik nou echt in de weg stond, midden op de markt bijvoorbeeld, dan begreep ik het nog wel. Nu niet. De oliebollenkraam staat er vanaf oktober en die mag wel blijven staan.”

Bert Zwier in zijn viskraam aan de Vismarkt. „Wie heeft nou last van een kraam die hier al 41 jaar staat?”
Foto Siese Veenstra
Ook de ijskraam mag niet meer ’s nachts blijven staan.
Foto Siese Veenstra
Leendert Bolt staat al zijn hele werkzame leven in zijn bloemenkraam aan de Grote Markt.
Foto Siese Veenstra

Compromis

De marktkoopmannen krijgen veel bijval van inwoners van de stad. Van zijn vaste klanten had Bolt dat wel verwacht, maar zelfs mensen die hij niet kent spreken hem aan. Twee vrouwen kwamen langs om te zeggen dat ze een petitie gingen beginnen om de kramen ook ’s nachts in het centrum te behouden. „Marktkraampjes horen bij een levendige stad. Wij Groningers willen onze kraampjes”, licht Annette Kuipers, die de online petitie is begonnen, toe. „Uren per dag afbreken en opbouwen is belachelijk. Kleine ondernemers moeten op handen worden gedragen, met genoeg tijd om te kunnen slapen.” De petitie is inmiddels meer dan 1.900 keer ondertekend.

Of de gemeente daar wat mee gaat doen, vindt een woordvoerder door de zomervakantie en de afwezigheid van de betreffende wethouder lastig te zeggen. „In ons beeld is er een zorgvuldig proces geweest. Dit is al vijf jaar geleden afgesproken. De oppositiepartijen die nu vragen stellen, hebben daar ook mee ingestemd. Wat we nu doen, is al een compromis. Na de commotie over de brief die we vorig jaar hebben gestuurd, hebben we al aanpassingen gemaakt. Meer kramen mogen nu blijven staan.”

Vishandelaar Zwier wil na de vakantie met de gemeente praten, in de hoop dat het helpt. Maar hij heeft er weinig vertrouwen in. „We weten al ruim twee jaar van dit plan, maar ik heb de problemen ook al twee jaar lang aangegeven en dat heeft niet geholpen.”

Ook Bolt heeft zich bij de situatie neergelegd; hij wacht een waarschuwing of boete bij nader inzien niet af. Toen hij op vakantie ging, heeft hij zijn kraam weggehaald. Als hij straks na twee weken terug is, gaat hij zijn kraam toch maar elke avond verplaatsen en elke ochtend terugbrengen voor hij om 06.00 uur naar de bloemenveiling gaat.