De bikefit als wondermiddel voor pijntjes op de fiets

Bikefitter Hans Raven stelt een fiets af op amateurwielrenner Rik van Dijk.

Foto Bram Petraeus

Fietsmeting Steken in de knie of rugproblemen: ze kunnen het fietsplezier flink verpesten. Een bikefit kan klachten helpen voorkomen, door te zorgen voor een betere positie op de fiets.

Op een bovenverdieping in Harderwijk loopt het zweet over het voorhoofd van Rik van Dijk. De linkerkant van zijn lichaam is beplakt met sensoren, zijn racefiets – een zwarte Bianchi – staat in een fietstrainer. Om hem heen dartelt Hans Raven. Af en toe sleutelt hij aan het zadel van Van Dijk, dan weer kijkt hij naar een groot videoscherm met daarop de bewegingshoeken van de man op de fiets.

Van Dijk is bij Raven voor een ‘bikefit’, een sessie waarbij zijn fiets perfect wordt afgesteld op zijn lijf. Sinds dit voorjaar fietst de 31-jarige inwoner van Biddinghuizen rond met knieklachten, vermoedelijk veroorzaakt door overbelasting tijdens een trainingskamp op Mallorca. Zijn hoop is dat de pijntjes door een betere positie op de fiets verdwijnen.

De fietsmeting is in opkomst in Nederland. Niet alleen professionele wielrenners en triatleten zweren erbij, ook amateurs en recreanten die wedstrijden rijden hebben geld over voor een betere positie op de fiets. En dat mag wat kosten: wie een bikefit wil laten doen, is tussen 150 en 300 euro en een paar uur tijd kwijt. „Ik heb er vandaag vrij voor genomen”, zegt Van Dijk, die bij een fietsenmaker werkt.

Door de toenemende belangstelling bieden ook meer ondernemers fietsmetingen aan. Het aantal zelfstandige bikefitters dat bij de Kamer van Koophandel staat ingeschreven, steeg tussen 2014 en 2023 van 1 tot 54 – waaronder Raven Bikefitting. Daarnaast bieden ook veel fietsenzaken en fysiotherapeuten fietsmetingen aan.

Foto Bram Petraeus

Hoe gaat zo’n bikefit in zijn werk?

Als Van Dijk deze ochtend om negen uur arriveert, heeft hij zijn wielertenue al aan. Raven begint met het opmeten van de fiets zoals hij op dat moment staat afgesteld. Wat is de afstand tussen het zadel en de pedalen? Hoe ver zit het stuur van het zadel af? Ook meet hij de lengte van het binnenbeen van Van Dijk, die zijn lichaamslengte van 1.86 meter al heeft doorgegeven. Aan de hand van die gegevens krijgt Raven een eerste beeld van wat er moet gebeuren, legt hij uit. „De fiets is eigenlijk te klein.”

Snel opgelost, zou je zeggen. Zet het zadel wat omhoog, en Van Dijk zit waarschijnlijk al een stuk comfortabeler. Op internet zijn genoeg rekenmachientjes te vinden die je kan gebruiken om je racefiets beter af te stellen op je lijf. Maar een professionele bikefitter kijkt naar meer dan alleen de cijfers. „Als je het goed wil doen, moet je er tijd voor nemen”, zegt Raven, terwijl hij Van Dijk aan beter passende schoenen en zooltjes helpt. Een volledige fit duurt bij hem zo’n drieënhalf uur – in het algemeen trekt een bikefitter zo’n anderhalf tot twee uur uit.

Foto’s Bram Petraeus

Niet veel later ligt Van Dijk op een massagetafel. Raven vouwt zijn benen in moeilijke posities om de spieren volledig op te rekken. Zo wil hij erachter komen hoe flexibel de fietser is – informatie die straks weer van pas komt bij het afstellen van de fiets. „Korte heupbuigers en korte hamstrings”, luidt het oordeel. Ook blijken Van Dijks spieren flink gespannen te staan. „Er staat hier een echte sporter naast me, een warrior”, zegt Raven. „Maar als je zo sterk bent en veel doorzettingsvermogen hebt, kun je daarmee ook een verkeerde houding gaan overcompenseren.”

Van Dijk moet lachen om de beschrijving van Raven, maar herkent zich er wel in: „Het liefst fiets ik altijd op kop”. Vier jaar doet hij nu aan wielrennen, sinds een jaar rijdt hij ook wedstrijden bij Wielervereniging de IJsselstreek. Met die club zat hij dit voorjaar ook op Mallorca. „Daar heeft m’n knie veel te verduren gehad door de intensieve ritten. In de eerste tocht na terugkomst kreeg ik een stekende pijn, sindsdien heb ik er last van.”

Bij Raven komen vaker overbelaste renners voor een bikefit, en dat zijn lang niet altijd wedstrijdrenners. „Er komen ook mensen langs die bijvoorbeeld trainen voor een toertocht, zoals de Amstel Gold Race of de Elfstedentocht.” Ook melden fietsers zich aan als zij preventief iets aan hun houding willen doen om klachten te voorkomen. „Fietsen is een breedtesport. Ik geloof dat iedereen baat kan hebben bij een bikefit”, zegt Raven. Al moet de mooiweerfietser die een paar keer per jaar de racefiets uit de schuur pakt volgens hem wel de afweging maken: „Het kost natuurlijk wel wat. Je moet het ervoor over hebben.”

Dan is het moment gekomen om Van Dijks Bianchi onder handen te nemen. De met sensoren beplakte renner neemt plaats op de fietstrainer en trapt in een regelmatig tempo de pedalen rond. Elke keer als Raven het zadel met enkele millimeters ophoogt, veranderen de bewegingshoeken van Van Dijk, die op het scherm zijn af te lezen. Toch blijft Raven vragen naar hoe het nu voelt voor Van Dijk zelf. „De data zijn niet leidend, ik wil weten of hij zelf comfortabeler zit”, aldus Raven.

Spieren moeten vaak wennen aan een nieuwe houding

Hans Raven bikefitter

Na een halfuur geschuif en gesleutel lijkt Van Dijk een goede positie te hebben gevonden. Zijn zadel staat hoger en iets naar achter, waardoor zijn benen – en daarmee knieën – meer ruimte hebben om kracht te leveren op de pedalen. Raven benadrukt dat het om een individuele oplossing gaat: „Je moet niet denken dat dit altijd de juiste formule is. Ieder lichaam is anders.”

Wel is het spannend of Van Dijk ook na het maken van meer fietskilometers nog net zo tevreden is over de nieuwe houding. „Spieren moeten vaak wennen aan een nieuwe houding”, zegt Raven. „Soms kan het zijn dat je tijdelijk ergens anders last krijgt, doordat alles meer opgerekt wordt. Daarom zou ik een fietsmeting ook niet kort voor een toertocht doen, maar al vroeg in het wielerseizoen.”

Het is bijna één uur ’s middags als Van Dijk met zijn aangepaste Bianchi naar buiten stapt. Zo’n zestig kilometer later stuurt hij Raven een appje. „Fietst best prima. Helemaal klachtenvrij!”