De anemoonvis krimpt als er een onderwaterhittegolf heerst

Het lijkt wel alsof die visjes steeds kleiner worden! PhD-student Melissa Versteeg op veldwerk in Kimbe Bay in Papoea Nieuw Guinea belde haar begeleider aan de Newcastle University op om te overleggen wat ze nu aan moest met deze onverwachte resultaten. „Stick tot the science”, was het eenvoudige advies. Een half jaar lang nam Versteeg samen met het team trouw elke maand de maat op van 134 individuele anemoonvisjes, met een schuifmaat onder water.

Later, bij de analyse van de gegevens, bleek de krimp een reëel fenomeen dat samenhing met de temperatuur van het zeewater. „Toevallig trof ik daar het begin van een marine heatwave, waarbij de watertemperatuur soms wel opliep tot 34 graden”, zegt Versteeg.

Van de 134 vissen overleefden er 11 niet. Krimpende visjes hadden meer kans te overleven en degenen die in de studieperiode herhaaldelijk krompen overleefden allemaal.

Anemoonvissen leven in vaste groepjes op één anemoon. Aan het hoofd staat een dominant vrouwtje, dat het grootste is en de eitjes legt. Dan volgt een mannetje dat net een maatje kleiner is. Daaronder bestaat de groep uit nog kleinere individuen.

De hiërarchie wordt op basis van grootte in stand gehouden en dat maakt krimp en groei een delicate kwestie, legt Versteeg uit. „Het gaat erom dat je je positie in de groep vasthoudt, anders ontstaat er conflict. Dan lopen de vissen het risico dat ze van de anemoon gegooid worden en dat betekent voor hen een zekere dood.” Paartjes die samen tegelijk groeiden en krompen hadden waarschijnlijk door deze wetmatigheid meer kans te overleven.

Hoe de visjes er fysiek in slagen te krimpen, weten de onderzoekers niet.