N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Necrologie
Federico Bahamontes (1928-2023) De Spaanse wielrenner Federico Bahamontes was een legendarische klimmer, die zes keer het bergklassement won in de Tour de France. In 1959 behaalde hij ook de eindzege.
Federico Bahamontes, de beste klimmer aller tijden, nam in 1965 afscheid van de Ronde van Frankrijk met een theaterstukje. Oude Tourvolgers zeggen dat de Spanjaard in de elfde etappe zijn koersschoentjes met een fraaie boog in het ravijn slingerde, alvorens in de bezemwagen te stappen. Bahamontes, destijds 37 jaar, was compleet geknakt en begreep dat zijn tijd definitief voorbij was. Hij stopte.
De kleurrijke Bahamontes, die op 95-jarige leeftijd overleed in een verpleeghuis in Valladolid, kende een prachtige carrière met als hoogtepunt de eindzege in de Tour van 1959. De Franse nationale ploeg met befaamde vedetten als Louison Bobet, Jacques Anquetil en Roger Rivière had die Tour grootse plannen en de Franse supporters gingen er vanuit dat één van hen in Parijs als winnaar zou worden gehuldigd. Maar het liep anders. Nadat de Luxemburger Charly Gaul, óók een favoriet, ruim voor de Alpen door een zware inzinking kansloos werd, verkeken de Franse toppers zich op Bahamontes. In de aanloop naar de bergen verloor hij veel tijd, maar in de bergrit naar Grenoble veroverde hij de gele leiderstrui en stond die niet meer af.
Zeldzaam acceleratievermogen
Bahamontes, de Adelaar van Toledo, ontdekte die Tour dat hij méér was dan de bergkoning die de jaren ervoor onnavolgbaar te keer ging op de cols. Hij won in ‘La Grande Boucle’ zesmaal het bergklassement, terwijl hij op de hoogste toppen 22 keer als eerste boven kwam. De Spanjaardhad een zeldzaam acceleratievermogen. Demarreerde hij bergop, dan was niemand tegen hem opgewassen. In zijn boek De 100 beste wielrenners van de wereld schrijft Jean Nelissen daarover: „Als hij aan de voet van een berg versnelde, trad er een verlammend effect op bij de concurrenten. (…) Wie het waagde met hem mee te gaan solliciteerde naar een plaats in de bezemwagen, want de voortdurende tempoversnellingen van ‘Baha’ waren dodelijk.” Eenmaal boven wachtte hij in zijn beginjaren als prof – hij maakte zijn Tourdebuut in 1954 – op zijn sterkste tegenstrevers, genietend van een ijsje of een cognacje.
De vader van Bahamontes heette Julian Martin, zijn moeder Victoria Bahamontes. Na een conflict met zijn vader nam hij de naam van zijn moeder aan. Bahamontes, geboren op 9 juli 1928 in Santo Domingo-Caudilla, moest als zoon van een arme keuterboer op jonge leeftijd aan het werk. Als boodschappenjongen sleurde het magere, maar taaie ventje per fiets met zware aardappelzakken. ’s Avonds gebruikte hij zijn rijwiel om samen met vrienden in kleine koersen wat extra peseta’s te verdienen.
Geen groot koersinzicht
In het profpeloton stond Bahamontes, met zijn klassieke neus en zwarte omhoog gekamde krullen, bekend als een sympathieke collega, die geen groot koersinzicht had. Andere minpunten: hij was (behalve bergop) een matige tijdrijder, hij kon niet sprinten en hij was een zwakke daler. Verder was hij wat naïef. En net als zijn Zwitserse generatiegenoot Ferdi Kübler sprak hij over zichzelf vaak in de derde persoon, zo schreven Martin Ros en Wout Koster in hun boek Heersers van de Tour. „Moi, il est fou.” En toen Bahamontes na zijn Touroverwinning in Toledo kwam, zei hij: „Ziet u nu zelf hoe het is? Bahamontes is beter dan [de door hem gehate concurrent] Loroño.”
De legendarische Bahamontes, die zeven Touretappes won, slaagde er nooit in de Ronde van Spanje te winnen. In 1957 werd hij tweede. In de Ronde van Italië startte hij drie keer, waarvan hij tweemaal moest opgeven. In de nadagen van zijn loopbaan werd hij nog tweede (1963) en derde (1964) in de Ronde van Frankrijk. In de klassiekers en de strijd om de wereldtitel speelde hij nooit een rol van betekenis. In 1964 won hij de Zesdaagse van Madrid, samen met de ijzersterke Belgische pistier Rik van Steenbergen.
Na zijn carrière werkte Bahamontes in zijn fietsenzaak in Toledo, die veertig jaar later dicht ging. Volgens insiders verdiende de populaire Spanjaard na zijn afstappen veel geld met de aan- en verkoop van bouwkavels. De man naar wie in 2013 in België een wielertijdschrift werd vernoemd, organiseerde ook feesten, ten bate van de arme bewoners van zijn streek. De laatste jaren verscheen Bahamontes nog zelden in het openbaar. Wel was hij in 2019 bij de negentiende rit in de Ronde van Spanje, die eindigde in Toledo. De burgemeester van die plaats kondigde dinsdagochtend twee dagen van rouw af.