De activistische aandeelhouder die ageerde tegen het ‘wokegehalte’ van Disney moest deze week zijn verlies erkennen

Wie is Nelson Peltz ook alweer?

Nelson Peltz is degene die het afgelopen jaar het bestuur van Disney ’s nachts wakker hield. Op Wall Street staat Peltz bekend als zeer assertief hedgefondsinvesteerder, die er niet voor terugdeinst het bestuur onder vuur te nemen en zelf een plekje in de boardroom te claimen. Dat deed hij in 2017 al eens bij Proctor & Gamble, en in 2022 bij Unilever.

Wat was Peltz’ probleem met het Disney-bestuur?

Peltz nam begin vorig jaar met zijn hedgefonds Trian Partners een flink belang in Disney. Volgens hem moest alles anders. De kosten omlaag, de marges omhoog en een einde aan de vrije koersval van het aandeel. Peltz voerde aan dat de beurswaarde van Disney sinds de piek in 2021 met ruim 200 miljard dollar was gedaald. Ook inhoudelijk had de 81-jarige miljardair bijzonder weinig op met hoe topman Bob Iger Disney runde. In een interview met de Financial Times kraakte Peltz het hoge ‘wokegehalte’ dat hij in de Disneyfilms meende te zien. „Waarom moet ik een Marvel-filmcast hebben met alleen maar vrouwen?” En over de film Black Panther schamperde hij: „Waarom moet ik een film hebben met alleen maar zwarte acteurs?” Het was Peltz duidelijk: niemand minder dan hijzelf zou plaats moeten nemen in het bestuur van Disney, samen met een voormalig financieel directeur van het entertainmentbedrijf. Twee zittende bestuursleden zouden voor hen moeten wijken, en daar zou Peltz de aandeelhouders wel van overtuigen. De oorlogskas van Trian was goed gevuld en Peltz voelde genoeg steun onder aandeelhouders om de aanval in te zetten.

Hoe verliep de machtsstrijd?

Alles draaide om de stem van beleggers op de aandeelhoudersvergadering afgelopen woensdag. De aandeelhouders zouden uiteindelijk beslissen wie de macht zou krijgen bij Disney: het zittende bestuur onder Bob Iger of de uitdager Nelson Peltz. Bijna een derde van Disneys aandeelhouders zijn particulieren en kleinere beleggers die aandelen hebben uit liefde voor de films, de parken en de Disney-figuren. Om hen te overtuigen zette Peltz een heuse informatiecampagne op, die niet onderdeed voor een presidentiële campagne. Onder de slogan ‘Herstel de Magie’ werden de kleine aandeelhouders via advertenties in kranten, op sociale media en landelijke tv-zenders verleid het voorstel van Peltz te steunen. Disney liet het er niet bij zitten en zette een tegencampagne op. Topman Iger reisde heel Amerika door om belangrijke aandeelhouders persoonlijk te overtuigen niet mee te gaan in de plannen van de activistische aandeelhouder. Met succes, zo bleek deze week: grote aandeelhouders schaarden zich achter het zittende bestuur. Op de jaarvergadering werd hun voorstel overweldigend gesteund.

Wat gebeurt er nu?

Uitdager Peltz heeft inmiddels zijn verlies erkend. Hij bedankte na de stemming van woensdag alle Disney-betrokkenen voor de goede gesprekken en hun steun, en zegt het bedrijf kritisch te zullen blijven volgen „met de focus op voortdurend succes”. Wat hem rest is een flinke rekening. Het maandenlange campagnevoeren heeft Trian naar verluidt zo’n 25 miljoen dollar gekost. Disney zou 40 miljoen in de tegencampagne hebben gestoken. De aandeelhouder is er de afgelopen maanden in ieder geval niet op achteruitgegaan. De koers van Disney is sinds een halfjaar met 50 procent gestegen, al is de piek van het voorjaar van 2021 nog niet in zicht.