De aarde is een fabriek geworden, en daar gaan we volgens de Braziliaanse schrijver Krenak, een hoge prijs voor betalen

‘De huidige wereld is op bestelling ontstaan’, schrijft de Braziliaanse inheemse filosoof, schrijver en milieuactivist Ailton Krenak in het boek Ideeën om het einde van de wereld uit te stellen (2021). Hij is een bijzondere schrijver, mede omdat hij zinnen schrijft waarbij je aanvoelt dat ze kloppen, maar als iemand je vraagt ‘hoe dan?’ kun je het niet uitleggen. Om nog een voorbeeld te geven: ‘Onze wereld is getransformeerd tot een fabriek voor het verbruiken van onschuld; die fabriek is zo uitgerust en gefinetuned dat er nergens op aarde iets van resteert’.

Afgelopen najaar werd hij als eerste inheemse schrijver toegelaten tot de Braziliaanse Academie voor Letteren, een gebeurtenis die op de nationale tv werd uitgezonden. Ailton Krenak werd in 1953 geboren in het Braziliaanse Minais Gerais, een gebied waar begin 20ste eeuw 5.000 mensen deel uitmaakten van de Krenak-bevolking en nu nog maar 130 (het is gebruikelijk dat de achternaam die van de bevolkingsgroep is waartoe je behoort). Ailton Krenak werd in 1953 geboren in het Braziliaanse Minais Gerais, een gebied waar begin 20ste eeuw 5.000 mensen deel uitmaakten van de Krenak-bevolking en nu nog maar 130 (het is gebruikelijk dat de achternaam die van de bevolkingsgroep is waartoe je behoort). Hij was het eerste kind dat geboren werd in een generatie die in een reservaat woonde. Nadat hij in 2022 de Prins Claus Prijs kreeg voor zijn strijd voor inheemse rechten en het behoud van het regenwoud, vertelde hij hoe hij in zijn tienerjaren vaak met zijn vader op de vlucht sloeg omdat het land werd ingenomen door landeigenaren en mijnbedrijven. In 1975 kwam hij in Sao Paulo terecht waar hij graphic arts ging studeren, en de Unie van Inheemse Volkeren oprichtte.

De rode draad in Krenaks toespraken, lezingen en interviews is het besef dat de manier waarop er in Brazilië sinds de koloniale tijd is omgegaan met de natuur funest is. ‘We hebben de wereld afgeslacht’, schrijft hij in Life Is Not Useful , het vervolg op Ideeën om het einde van de wereld uit te stellen. De wereld wordt opgeofferd om vooral het Westen zich te laten ontwikkelen, en dat gaat ten koste van inheemse tradities en de natuur. ‘Pas wanneer de laatste boom is geveld, de laatste vis is gevangen, en de laatste beek is vergiftigd, zullen we ons pas realiseren dat we geld niet kunnen eten’, vat hij samen.

Al vijftig jaar komt Krenak op voor rechten van de inheemse bewoners in de Amazone die onlosmakelijk met de natuur zijn verbonden. In 1988 verfde hij live op televisie, tijdens een debat over een nieuwe grondwet en de positie voor inheemsen, zijn gezicht zwart met rituele symbolen van rouw. Namens de ‘Alliance of Forest Peoples’ kreeg hij uiteindelijk voor elkaar dat in 2005 de rechten van de tradities van inheemse bevolkingsgroepen wettelijk werden vastgelegd. Op papier, want in werkelijkheid veranderde er niets, en Jair Bolsonaro was nog niet eens president.

Het gaat slecht met de mens, zoveel maakt Krenak in zijn werk wel duidelijk. Doordat we al eeuwen niets geven om de aarde, staan we nu voor een ecologische ramp. En dat terwijl hij is opgevoed vanuit het idee dat ‘de aarde geen bezit is, maar een plek die we delen’.

Te lang is de band tussen inheemse volken en de natuur afgedaan als lokale folklore. De band van de Krenak met de natuur wordt voelbaar zwakker, legt hij uit. De mensen denken dat je de aarde weer kan oplappen als ie kapot is, ‘alsof je bij de garage om een nieuw chassis vraagt’.

Krenak benadrukt dat we meer consumenten zijn dan burgers: ‘Van jongs af aan leren we onze kinderen hoe ze klant en cliënt moeten zijn. En de klant is altijd koning. Door al dat gevlei groeien onze kinderen op tot leuterende imbecielen’. Waarom zou je ook de moeite nemen om burger te zijn, vraagt hij retorisch.

Dat covid de wereld even tot stilstand dwong, zag hij als een bewijs dat we niet alleen kwetsbaar zijn, maar ook dat we beter moeten luisteren naar de aarde. Dat na de lockdown alles weer bij het oude is, en dat we meer vliegen dan ooit, is wat hem betreft een klap in het gezicht van alle covid-doden: miljoenen mensen zijn dus voor niets gestorven. ‘We kunnen niet terug naar die razendsnelle levensstijl […] Dat zou hetzelfde zijn als accepteren dat de aarde plat is, of zeggen dat we elkaar maar beter de hersens kunnen inslaan. We zouden ermee bewijzen dat de mensheid een grote leugen is.’ Maar waarom is de mensheid één grote leugen? Ook daarvoor moet je bij Krenak zijn.