Damdoorbraak bij Cherson leidt tot nieuwe zorgen over watervoorziening Krim

De onherstelbare verwoesting van de stuwdam in de Zuid-Oekraïense regio Cherson, heeft mogelijk gevolgen voor de watervoorziening van de Krim. Het Kremlin ziet daarin bewijs dat Oekraïne achter de doorbraak zit — wat Oekraïne ontkent. Het schiereiland dat Rusland in 2014 illegaal annexeerde, ontvangt grofweg 85 procent van al het water voor landbouw, industrie en consumptie via het Noord-Krimkanaal. Inmiddels loopt het stuwmeer dat dit kanaal voedt aan de verkeerde kant leeg.

Het Noord-Krimkanaal brengt water van de Dnjepr-rivier vierhonderd kilometer verder naar de stad Kertsj op de Krim. Nadat Rusland de Krim in 2014 aan zijn territorium had toegevoegd, sloot Oekraïne de watertoevoer naar het kanaal af. Watertekorten zorgden voor problemen op het schiereiland. Toen de Russen vorig jaar Oekraïens grondgebied ten zuiden van de Dnjepr-rivier in handen kregen, herstelden ze de watertoevoer via het kanaal — destijds een belangrijke overwinning voor president Vladimir Poetin.

Het scenario dat de Krim nu opnieuw watertekorten voor de kiezen krijgt, lijkt afgaande op uitspraken van de Russen vooralsnog niet erg realistisch. Volgens de Russische nooddiensten hebben mensen op het schiereiland in ieder geval op korte termijn niks te vrezen: de waterreservoirs zouden voldoende zijn gevuld, meldt het Russische staatspersbureau TASS. De door Rusland aangewezen leider van de Krim, Sergej Aksjonov, noemt het wel aannemelijk dat het waterpeil in het Noord-Krimkanaal lager komt te staan.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: NAVO-chef: dambreuk ‘schandalige Russische daad’ – EU-voorzitter spreekt van oorlogsmisdaad