Paetongtarn Shinawatra, de dochter van de voormalige Thaise premier Thaksin Shinawatra (2001-2006), wordt genomineerd als nieuwe premier van Thailand. Dat meldde haar populistische partij Pheu Thai donderdag op een persconferentie, waar leiders van de elf coalitiepartijen hun steun voor haar uitspraken.
Een dag eerder werd Srettha Thavisin door het Constitutionele Hof uit zijn functie als premier gezet, omdat hij ethische regels „op grove wijze” zou hebben overtreden. De overtreding zou zijn dat hij partijlid Pichit Chuenban, die als advocaat in 2008 werd verdacht van omkoping, aanstelde als minister. Hoewel de omkoping nooit werd bewezen, zat Chuenban kort in de gevangenis voor ‘minachting van het hof’ in die zaak. Thavisin is de vierde Thaise premier in zestien jaar die door de rechtbank werd afgezet.
Dezelfde rechtbank beval een week eerder om de populaire oppositiepartij Move Forward van Pita Limaroenrat te ontbinden. De partij behaalde met een progressief programma een grote verkiezingsoverwinning, maar werd van regeringsdeelname uitgesloten en daarna opgeheven vanwege een voorstel om de ‘majesteitsschenniswet’ te wijzigen. Die wet verbiedt kritiek op de Thaise monarchie. De 143 parlementariërs behouden wel hun zetel en gaan door met de nieuw opgerichte Volkspartij.
Niet met een grote klap, maar eerder sluipenderwijs lijkt de bromance tussen Elon Musk en Donald Trump voorlopig tot een eind gekomen. Woensdagnacht meldde de techmiljardair per tweet dat zijn taak als Bijzonder Overheidsambtenaar, belast met het „terugdringen van verspillende uitgaven”, erop zit. Musk wees daarbij op het aflopen van de „geplande periode” (van maximaal 130 dagen voor de inhuur van externe experts) en „bedankte president Trump voor deze kans”.
De afgelopen weken was de onvermijdelijkheid van zijn vertrek al overduidelijk geworden. Politiek gezien leverde de symbiotische relatie beide mannen steeds minder op, terwijl deze relatie Musks bedrijfsimperium zelfs toenemend schaadde.
Pseudo-ministerie
De intense verhouding tussen beiden begon vorige zomer. Nadat Trump half juli tijdens een rally een moordaanslag overleefde, besloot Musk zijn kandidatuur vol te gaan steunen. Financieel, door uiteindelijk 290 miljoen dollar aan Trump en de Republikeinen te doneren. En in daad, door zelf campagne te voeren voor de presidentskandidaat.
Trump laafde zich gretig aan Musks dollars en zakengenie en na zijn verkiezingswinst werden de twee onafscheidelijk. Musk trok gedurende de transitieperiode in op Trumps landgoed Mar-a-Lago en kreeg grote zeggenschap over de samenstelling van de nieuwe regering. Na de beëdiging verhuisde Musk mee naar Washington, waar hij de deur van het Witte Huis platliep en de leiding kreeg over een het zogenoemde ‘Departement voor Overheidsefficiëntie’.
Dit pseudo-ministerie – afgekort DOGE, naar een memecoin die de ondernemer al jaren promoot – moest de federale overheid fors gaan afslanken. In de beginweken pochte Musk dat hij 1.000 tot 2.000 miljard dollar aan besparingen kon vinden door de overheid slimmer te organiseren en ‘verspilling’ aan te pakken.
Met een team van soms piepjonge ingenieurs, veelal afkomstig uit zijn eigen bedrijven, opende hij de aanval op de federale overheid. Allerlei overheidsgebieden – van ontwikkelingshulp en de nationale parken tot de publieke omroep en de belastingdienst – belandden op Musks hakblok. Om vermeende fraude op te sporen werd ingebroken in databanken en betalingssystemen vol privacygevoelige informatie van Amerikaanse burgers. Tegen circa 2,3 miljoen federale ambtenaren werd gedreigd met ontslag en zij werden opgeroepen zelf maar alvast te vertrekken.
Musk motiveerde die missie steeds door grote zorgen te uiten over de houdbaarheid van de overheidsfinanciën. De Amerikaanse staatsschuld (ruim 36.000 miljard) moest echt teruggebracht worden, stelde hij. Net als op een bedrijfsrekening moesten er na jaren potverteren eens zwarte cijfers worden geschreven, anders zouden de VS uiteindelijk failliet gaan.
Bezuinigingsdoel gemist
Als dit werkelijk de missie van DOGE was, dan was bij die voorbaat gedoemd. De Amerikaanse overheid wordt wel „een enorme verzekeringsmaatschappij met een leger” genoemd: het overgrote deel van het geld gaat op aan zorgregelingen, oudedagsvoorzieningen en defensie. Om de biljoenenbesparingen te vinden waar Musk mee schermde, had hij ook in die begrotingsposten moeten snijden. Dat ligt politiek zeer gevoelig.
Daarmee bleven voor Musk vooral ideologisch gemotiveerde bezuiniginkjes over op progressieve beleidsprogramma’s. Hij deelde ze op X met veel genoegen: van subsidies voor condooms in Afrika tot een musical in Colombia over een transgender kunstenaar.
Vorige maand claimde DOGE dat deze bijeengesprokkelde miljoenenbezuinigingen optelden tot 160 miljard dollar (een tiende van zijn oorspronkelijke besparingsdoel) en dat 12 procent van het landelijke ambtenarenapparaat zou zijn vertrokken of ontslagen.
Tegelijkertijd heeft de chaos die de sloopcampagne aanrichtte ook tot hogere overheidsuitgaven geleid. Volgens een berekening, serieus genomen door Musks eigen AI-chatbot Grok, kan die schade oplopen tot 135 miljard.
Bovendien moet nog blijken of alle ingrepen de komende tijd standhouden voor de rechter. Zo kunnen duizenden door DOGE ontslagen ambtenaren mogelijk hun baan terugeisen. En uiteindelijk gaat het Congres over de begroting en bezuinigingen daarop, niet een ongekozen ‘schaduwpresident’.
Musk was dan ook hoogst teleurgesteld over het begrotings- en belastingplan dat de Republikeinen woensdag nipt door het Huis wisten te loodsen. Dit tot ‘One big, beautiful bill’ gedoopte wetsvoorstel laat de staatsschuld opnieuw verder oplopen door het hoge begrotingstekort niet terug te snoeien.
Lees ook
Republikeinen zetten belangrijke stap richting Trumps begrotingswet, maar onder beleggers laait de onrust op
Ook werden de bezuinigingen die DOGE de afgelopen maanden initieerde niet in wetgeving gegoten, zoals sommige libertaire Republikeinse afgevaardigden bepleitten. Woensdag liet het Witte Huis uitlekken dat het de afschaffing van hulpagentschap USAID en publieke omroepen NPR en NPS alsnog naar het Congres wil sturen.
Het aanhoudende gebrek aan begrotingsdiscipline in Washington doet de hele missie van DOGE in een klap teniet, moest Musk dit weekeinde erkennen in een tv-interview. Hoewel hij als multimiljardair persoonlijk sterk zal profiteren van de verlenging van Trumps belastingverlagingen in het plan zei hij „teleurgesteld” te zijn over het begrotingsplan. „Een wet kan óf big óf beautiful zijn, maar niet allebei”, aldus Musk.
Toegang tot het Witte Huis
Het doel van Musks bezuinigingsmissie mag zijn mislukt, zijn miljoenendonaties aan de president hebben zich op andere vlakken wél uitbetaald. Ook na zijn vertrek uit de hoofdstad kan de maandenlange nabijheid tot het Witte Huis zijn verschillende bedrijven nog voordeel opleveren. Een kleine greep:
Op Musks voorspraak is een astronaut van zijn raketbedrijf SpaceX benoemd tot nieuwe baas van ruimtevaartagentschap NASA, wat tot meer overheidsopdrachten kan leiden.
Een waakhond voor toezicht op consumentenkredieten werd opgeheven, wat voor Musk aantrekkelijk kan zijn als hij een betaalfunctie wil toevoegen aan X.
Musk satellietnetwerk Starlink kan profiteren van Trumps besluit de uitrol van plattelandsinternet opnieuw aan te besteden en het communicatienetwerk van verkeersleiders te vernieuwen.
DOGE-ingenieurs hebben toegang gehad tot allerlei IT-systemen van de overheid. Mogelijk hebben ze daar datadumps gedaan om de groot-taalmodellen van Musks AI-bedrijf te trainen, vrezen Democraten.
Onder meer op het departement van Transport en bij luchtverkeersagentschap FAA zijn toezichthouders benoemd. Die kunnen zich vriendelijker opstellen jegens Tesla (dat zelfsturende robotaxi’s op de weg wil) en SpaceX (dat nog meer raketten wil lanceren).
Reputatieschade aan bedrijven
Toch valt Musks tijd in Washington zeker niet alleen positief uit. Dit bleek begin deze maand al. Weken vóór het aflopen van zijn 130-dagentermijn meldde hij dat hij zich weer meer op zijn bedrijven zou gaan richten. Volgens Musk hadden deze zijn aandacht hard nodig. Bij Tesla om de lancering van zelfrijdende auto vlot te trekken, bij X om technische haperingen op te lossen, bij SpaceX om te voorkomen dat zijn prestigieuze Starships al na een halve minuut crashten.
Bovenal leek zijn terugtrekking verdere reputatieschade aan zijn belangrijkste bedrijf te moeten beperken: Tesla. De verkopen van het stekkerautomerk leden de afgelopen maanden sterk onder het politieke avontuur van de topman. Na openlijke inmenging met de Duitse en Britse politiek daalde met name in Europa de vraag met tientallen procenten. Veel minder mensen willen nog in een ‘Musk-mobiel’ worden gezien.
Intern brak bij Tesla onrust uit over Musk. Matthew LaBrot, een voormalig topmanager, begon een onlinecampagne om hem weg te krijgen. Volgens hem is Tesla niet in problemen geraakt door Musks afwezigheid, maar door zijn politieke loopbaan. „Hij doet het voorkomen alsof het probleem is dat hij niet genoeg aandacht besteedde aan Tesla. Maar het lag niet aan ons. We strijden tegen de enorme wolkbreuk die hij over ons heeft uitgestort”, zei LaBrot vorige week in The Washington Post.
Ook de Republikeinen leken door te krijgen dat Musk hun partij schade kon berokkenen. Dit voorjaar verloren ze al een belangrijke rechtersverkiezing in Wisconsin, terwijl de miljardair daar zelf campagne had gevoerd en fors had gedoneerd aan ‘hun’ kandidaat. Uit peilingen bleek dat Amerikanen hun vertrouwen in Musks bezuinigingsmissie begonnen te verliezen en hem steeds minder waardeerden.
Dat dreigde ook af te gaan stralen op Trump. Want hoewel de Democraten na hun verkiezingsnederlaag van november stuurloos ogen, vonden ze in Musk de afgelopen maanden een dankbare tegenstander. De invloed van de techmiljardair werd door de linkse volksvertegenwoordigers Bernie Sanders en Alexandria Ocasio-Cortez succesvol aangegrepen voor bredere kritiek op „de oligarchie” onder Trump II.
Aderlating voor Republikeinen
Of de broederschap tussen de rijkste en de machtigste man op aarde voorgoed voorbij is, moet de komende tijd blijken. Musk stelde vorige week tijdens een interview op het Qatar Economic Forum dat hij klaar is met de politiek en donaties. „Ik heb genoeg gedaan”, zei hij. „In de toekomst zal ik veel minder gaan doneren.”
Voor de Republikeinen kan dit in de aanloop naar de Congresverkiezingen van november 2026 een flinke financiële aderlating betekenen. In de verkiezingsrace 2024 was Musk verantwoordelijk voor bijna een zevende van alle giften aan Trump en zijn partij.
Gevraagd of zijn terugtrekking is ingegeven door de negatieve weerslag op zijn bedrijven, antwoordde Musk ontwijkend. „Nou, als ik een reden zie voor politieke donaties in de toekomst, doe ik het. Ik zie momenteel geen reden.”
Zegt de ene talkshowhost tegen de andere: „Hoe is het met jouw hersenen?” „Nóú”, zegt die laatste. „Ik ben er dus achtergekomen… sinds ik dit programma doe: niet goed.” Tien over tien in de avond, de aflevering is pas net begonnen. Host twee vervolgt: „Er is een nieuw onderzoek, en daaruit blijkt dat avondmensen uiteindelijk dommer worden dan ochtendmensen.” Langzaam verschijnt de clou aan de horizon. Host één neemt het stokje weer over: „Dus dan zou Sander Schimmelpenninck zeggen…” Daar komt-ie, daar komt-ie: „dom rechts?”
Goedenavond Nederland (WNL) heeft er nu drie afleveringen op zitten, maar ik heb het gevoel dat ik al een jaar of acht naar de tandpastaglimlach van Sam Hagens en Welmoed Sijtsma zit te kijken. Naar de leader waarin ze en profil naar elkaar glimlachen en dan recht in de camera glimlachen en dan naast elkaar glimlachen (hallo, is daar nog iemand thuis?). Naar hoe Hagens zo bezeten is van zijn quootjesjacht dat hij spontaan vergeet nog een beetje journalistiek te bedrijven. Naar invloedrijke politici die bijna langer aan het woord zijn over babynamen en Suzan en Freek dan over hun aandeel in de chaos op het Binnenhof. Aan het tijdstip ligt het trouwens niet, want met Goedemorgen Nederland is het weinig beter gesteld. En ik zal heel eerlijk zeggen: ik had echt niet verwacht dat het na Ongehoord nieuws (ON!) en Nieuws van de dag (SBS6) uiteindelijk WNL zou zijn dat me op zou breken. Naïef, zo blijkt. Want die kant gaat het wel op.
Nu heb ik van horen zeggen dat gedeelde smart halve smart is, en dit lijkt me een geschikt moment om te kijken of dat klopt. Dus doe mij een plezier. Lees onderstaande quotes, neem ze eens even goed in je op en bepaal dan van ieder citaat waar ik het deze week vandaan heb gehaald: uit Goedemorgen/Goedenavond Nederland, uit Ongehoord nieuws, uit Nieuws van de dag of uit de film Verliefd op Bali, die woensdag toevallig ook op tv was. (Niets tegen Johan Nijenhuis verder; het leek me gewoon sympathiek om iedereen van minstens één puntje te verzekeren.) Ik heb getwijfeld of deze hele exercitie me eventuele verwijten van dédain waard zouden zijn, maar als in vier à vijf talkshows per dag mensen zichzelf op het hoofd mogen slaan met een hamer waar ze zelf ‘woke’ op hebben geschreven, dan mag dit denk ik ook wel.
En als je klaar bent met de quiz heb ik een afsluitend verzoek, want dan zou ik het heel fijn vinden als je nog een laatste vraag kon beantwoorden. Dat mag in je hoofd op hardop of in een boze mail – het is mij om het even, zolang ik maar niet de enige ben die ermee rondloopt vandaag. Dat zou denk ik al heel veel schelen.
De vraag is: hoe is het nu met jóúw hersenen?
Alvast bedankt.
1. „Het eerste seizoen van Trump was te vergelijken met The apprentice. […] Het tweede seizoen moet je meer vergelijken met The sopranos. ”
A: Goedemorgen/Goedenavond Nederland (WNL)
B: Ongehoord nieuws (ON!)
C: Nieuws van de dag (SBS6)
D: Verliefd op Bali (Johan Nijenhuis)
2. „Ik was de best betaalde cabaretier van Nederland, want het was een goed salaris daar, in de Tweede Kamer. En in de Eerste Kamer.”
A: Goedemorgen/Goedenavond Nederland (WNL)
B: Ongehoord nieuws (ON!)
C: Nieuws van de dag (SBS6)
D: Verliefd op Bali (Johan Nijenhuis)
3. „Wat een kuteiland!”
A: Goedemorgen/Goedenavond Nederland (WNL)
B: Ongehoord nieuws (ON!)
C: Nieuws van de dag (SBS6)
D: Verliefd op Bali (Johan Nijenhuis)
4. „In mijn ogen zou [de moslimbroederschap] voor dit kabinet – dat eigenlijk kabinet-Wilders hoort te zijn – toch prioriteit moeten zijn.”
A: Goedemorgen/Goedenavond Nederland (WNL)
B: Ongehoord nieuws (ON!)
C: Nieuws van de dag (SBS6)
D: Verliefd op Bali (Johan Nijenhuis)
5. „Tot zover ‘nepo baby tonight’.”
A: Goedemorgen/Goedenavond Nederland (WNL)
B: Ongehoord nieuws (ON!)
C: Nieuws van de dag (SBS6)
D: Verliefd op Bali (Johan Nijenhuis)
6. „Onze verslaggever Kiki Bosman is zoals vaker in het land, op de camping, om eens even te horen of ze daar ook bang zijn voor de wolf.”
A: Goedemorgen/Goedenavond Nederland (WNL)
B: Ongehoord nieuws (ON!)
C: Nieuws van de dag (SBS6)
D: Verliefd op Bali (Johan Nijenhuis)
7. „Waarom laat je de wereld niet gewoon zien zoals die is; helemaal echt?”
A: Goedemorgen/Goedenavond Nederland (WNL)
B: Ongehoord nieuws (ON!)
C: Nieuws van de dag (SBS6)
D: Verliefd op Bali (Johan Nijenhuis)
8. „Wij hebben niet een cultuur waarin we graag boeken verbranden.”
A: Goedemorgen/Goedenavond Nederland (WNL)
B: Ongehoord nieuws (ON!)
C: Nieuws van de dag (SBS6)
D: Verliefd op Bali (Johan Nijenhuis)
9. Leider van een regeringspartij: „Ik denk dat Nederland daarop zit te wachten: dat je gewoon betrouwbaar en stabiel bent in je partij. En daar doen we ons best voor.”
Talkshowhost: „Nou, ik heb dus gehoord dat u nog positief bent. Dat is hartstikke fijn. Zullen we het over bier hebben? ”
A: Goedemorgen/Goedenavond Nederland (WNL)
B: Ongehoord nieuws (ON!)
C: Nieuws van de dag (SBS6)
D: Verliefd op Bali (Johan Nijenhuis)
10. „Ik heb onderzoek gedaan naar over welke minderheden je nog wel grappen mag maken.”
A: Goedemorgen/Goedenavond Nederland (WNL)
B: Ongehoord nieuws (ON!)
C: Nieuws van de dag (SBS6)
D: Verliefd op Bali (Johan Nijenhuis)
11. „… en onze opiniemaker Annabel Nanninga maakt zich druk om een kinderboekje.”
A: Goedemorgen/Goedenavond Nederland (WNL)
B: Ongehoord nieuws (ON!)
C: Nieuws van de dag (SBS6)
D: Verliefd op Bali (Johan Nijenhuis)
12. „Er moet gewoon een verbod komen op Dolf Jansen.”
A: Goedemorgen/Goedenavond Nederland (WNL)
B: Ongehoord nieuws (ON!)
C: Nieuws van de dag (SBS6)
D: Verliefd op Bali (Johan Nijenhuis)
13. „En ik neuk weer, sinds kort.”
A: Goedemorgen/Goedenavond Nederland (WNL)
B: Ongehoord nieuws (ON!)
C: Nieuws van de dag (SBS6)
D: Verliefd op Bali (Johan Nijenhuis)
14. Talkshowhost: „Het zou bijvoorbeeld ook wel iets zijn voor een sollicitatieprocedure voor de gemeente Amsterdam, zat ik nog te denken: dat de eerste die schrijft, burgemeester mag worden.”
Politicus: „Nou, dat lijkt me buitengewoon onverstandig.”
Talkshowhost: „Als u eerder schrijft dan Lodewijk Asscher heeft u de baan.”
Politicus: „Ik denk dat het zo niet werkt.”
A: Goedemorgen/Goedenavond Nederland (WNL)
B: Ongehoord nieuws (ON!)
C: Nieuws van de dag (SBS6)
D: Verliefd op Bali (Johan Nijenhuis)
15. „Niet alles is logisch te verklaren. Zeker niet… op Bali.”
A: Goedemorgen/Goedenavond Nederland (WNL)
B: Ongehoord nieuws (ON!)
C: Nieuws van de dag (SBS6)
D: Verliefd op Bali (Johan Nijenhuis)
Antwoorden:
1. A (Gedragsdeskundige Tom de Bruyne duidt de twee termijnen van Trump in Goedenavond Nederland)
2. B (Voormalig PVV-Kamerlid Machiel de Graaf blikt terug op zijn tijd in de politiek in Ongehoord Nieuws)
3. D (Spoiler: Bali blijkt helemaal geen kuteiland in Verliefd op Bali)
4. C (Opiniemaker Wierd Duk heeft een opinie in Nieuws van de dag)
5. A (Presentator Sam Hagens rondt een item af in Goedenavond Nederland)
6. A (Presentatrice Welmoed Sijtsma kondigt een nieuw item aan in Goedenavond Nederland)
7. D (De waarheid wordt gevonden in Verliefd op Bali)
8. B (BvNL-lid René Dercksen reflecteert op de Koranverbrandingen van Pegida-voorman Edwin Wagensveld, met wie hij te gast is Ongehoord Nieuws)
9. A (Presentatrice Welmoed Sijtsma vindt dat het lang genoeg over politiek is gegaan met BBB-leider Caroline van der Plas in Goedenavond Nederland)
10. B (Cabaretier Rogier Kahlmann doet zijn eigen onderzoek in Ongehoord Nieuws)
11. C (Presentatrice Malou Petter kondigt de thema’s van de dag aan in Nieuws van de dag)
12. (DJ Patrick Kicken is klaar met linkse humor in Ongehoord nieuws)
13. (DJ Patrick Kicken maakt zelf een grapje in Ongehoord nieuws)
14. A (Presentator Frank van Leeuwen krijgt VVD-Kamerlid Eric van den Burg niet helemaal mee in zijn gedachtegang in Goedemorgen Nederland)
15. D (Sommige dingen overstijgen de wetten van de logica in Verliefd op Bali)
Pfffffft, doet het apparaatje boven de deur. Een wit wolkje waterdamp waait de glazen kamer in. De onderzoekers kijken even op van het vier eeuwen oude papier dat door hun handen gaat. Zo eens in het half uur moet de luchtvochtigheid in de ruimte op het juiste percentage worden gebracht, zegt historica Ineke Huysman, zodat het materiaal goed bewaard blijft. „Toen we hier begonnen, was dit systeem er nog niet.”
Dat begin was in 2016. Sindsdien komt al bijna tien jaar iedere vrijdag een groepje enthousiastelingen naar het Nationaal Archief in Den Haag om er de brieven van raadpensionaris Johan de Witt te bestuderen. De Witt werd in 1625 geboren in een regentenfamilie uit Dordrecht – dit jaar exact vierhonderd jaar geleden dus. Dit wordt gevierd met een prachtige tentoonstelling over zijn leven in het Dordrechts Museum – met onder meer bruiklenen uit de Britse koninklijke kunstverzameling en de rammelaar van baby Johan – en in september een internationaal wetenschappelijk symposium.
Het feestvarken maakte medio zeventiende eeuw razendsnel carrière. Op 28-jarige leeftijd schopte hij het tot raadpensionaris van het gewest Holland, de belangrijkste en machtigste provincie van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Huysman: „Daarmee was hij de meest prominente politicus van Nederland. Maar dat niet alleen; hij vervulde ook de taken van een topambtenaar en diplomaat.”
Eén van De Witts bijnamen was dan ook ‘de man die het al doet’ (waar ‘al’ staat voor ‘alles’). Zijn werk bestond uit vergaderen – vaak drie keer per dag – en uit het onophoudelijk lezen en schrijven van brieven. Huysman: Soms noteerde hij in een brief iets als: het is al negen uur ’s avonds en ik heb nog niet gegeten. Hij was echt een keiharde werker.”
En hard werken móést De Witt ook: Nederland groeide in zijn tijd uit tot de machtigste handelsnatie van Europa en vocht oorlogen uit met Engeland en Frankrijk. De raadpensionaris had op al deze terreinen een beslissende stem in de vergaderingen van de Staten van Holland en de Staten-Generaal, de plek waar afgevaardigden uit alle zeven gewesten samenkwamen.
Johan de Witt, naar Caspar Netscher. Illustratie Jean-Marc van Tol
Na zijn gewelddadige dood in 1672 werden zijn brieven veiliggesteld. Het zijn er meer dan 25.000, waarvan 7.000 door De Witt geschreven. De rest is ontvangen post. In de afgelopen jaren zijn er 15.000 online ontsloten. Het laatste deel volgt binnen een jaar of twee, is de verwachting.
Huysman, werkzaam bij het Huygens Instituut voor Nederlandse geschiedenis en cultuur, leidt dit project. Haar team wisselt van samenstelling en omvang. Het bestaat uit promovendi, stage lopende studenten (die vaak blijven meedoen na hun stage) en andere geïnteresseerden, zoals Jean-Marc van Tol, de tekenaar van Fokke & Sukke die ook een romanreeks over de tijd van Johan de Witt schrijft en bundels met brieven van De Witt uitgeeft en illustreert.
Met de digitale versies en de originelen naast elkaar controleert Huysmans team de kwaliteit van de door de computer gemaakte transcripties en voegt er metadata aan toe – auteur, datum, onderwerp – zodat het corpus beter te doorzoeken is.
Smakelijke brief
Deze vrijdag is het relatief rustig in het vaste hokje van de De Witt-club. Huysman zit er met drie oud-stagiairs. Student Frans Tessa Pieterse heeft een smakelijke brief in handen, vertelt ze. Het betreft een schrijven van de Nederlandse diplomaat Abraham de Wicquefort, die vanuit Parijs met Johan de Witt correspondeerde en hem van álles op de hoogte hield – ook van de seksuele en andere escapades aan het hof van de Zonnekoning Lodewijk XIV. „Deze brief gaat over een conflict tussen Madame de Châtillon, een rijke en gewilde weduwe, en l’Abbé Fouquet, het hoofd van de politie.”
Wicquefort impliceert dat Fouquet een oogje had op Châtillon, zegt Pieterse. „Maar zij gebruikte haar band met hem om brieven met belastend bewijs tegen haar – ze zou contact hebben gehad met een in ongenade gevallen prins – in handen te krijgen.”
De Witts informant schrijft dat Châtillon via een raam de werkkamer van Fouquet binnengaat om dit bewijs te verkrijgen, leest Pieterse. „Nadat ze het materiaal in handen had, vroeg ze eerst aan een vriendin of zij de doosjes met brieven daar mocht onderbrengen, maar die wilde zich niet mengen in ‘deze intriges’. Châtillon had geen andere keuze en heeft uiteindelijk al het bewijs vernietigd. Volgens Wicquefort zou Fouquet erg boos zijn geworden en haar zwaar hebben beledigd.”
Johan de Witt.Johan de Witt, naar Jan Verkolje.
Illustraties Jean-Marc van Tol
Leuk allemaal, maar wat moest de belangrijkste politicus van Nederland met dit soort triviale roddelpraat? Huysman: „De Witt heeft weleens gezegd dat hij álles wilde weten, en zijn correspondenten hebben die aansporing ter harte genomen. Het gaf hem een ongekende informatiepositie.”
Door zijn hele archief te digitaliseren en van metadata te voorzien, is Huysmans team erin geslaagd een kaart samen te stellen die het hele netwerk van De Witt in beeld brengt. „Dan zie je dat hij overal in Europa – en zelfs op sommige plaatsen daarbuiten – zijn mannetjes had zitten.”
Aan het begin van de twintigste eeuw verscheen al een zesdelige bronneneditie van de brieven van De Witt, maar die bevatte slechts tweeduizend brieven, zegt Huysman. „De samenstellers ervan concentreerden zich op de brieven die interessant waren voor de politieke geschiedenis van de zeventiende eeuw, maar daarmee viel veel interessants buiten de boot. Zoals brieven als die van Wicquefort, maar ook meer persoonlijke brieven die licht werpen op de mens Johan de Witt. Daaruit blijkt dat hij, ondanks zijn serieuze reputatie, best wel humor had.”
Staatsgreep
Hoe zag die politiek in de tweede helft van de zeventiende eeuw eruit? „Het was eindelijk vrede”, zegt historicus Luc Panhuysen. Hij publiceerde in 2005 De ware vrijheid. De levens van Johan en Cornelis de Witt, dat inmiddels aan zijn zestiende druk toe is. „Met de Vrede van Münster van 1648 was er een eind gekomen aan de Tachtigjarige Oorlog. Voor het eerst in bijna een eeuw moest de Nederlandse politiek zich dus om iets anders gaan bekommeren dan de strijd met Spanje.”
Over de te volgen koers bestond een stevig meningsverschil tussen stadhouder Willem II van Oranje en regenten zoals Johan de Witt. Panhuysen: „Die besloten: we gaan bezuinigen en de overheidsschuld aflossen. Dat botste met de wil van de prins van Oranje. Die wilde roem vergaren op het slagveld, net als zijn voorouders. Daarvoor waren uitgaven aan het leger nodig, maar dat zagen de regenten dus niet zitten.”
Het conflict escaleerde toen Willem in 1650 een soort staatsgreep pleegde. „Even leek het erop dat Oranje aan het langste eind zou trekken, maar hij overleed datzelfde jaar aan de kinderpokken”, zegt Panhuysen. „Acht dagen na zijn dood werd zijn zoon geboren, dus die zou voorlopig geen rol spelen in het landsbestuur. Zo lag het veld wijd open voor Johan de Witt – en met zijn enorme intelligentie heeft hij daar optimaal gebruik van gemaakt. Hiermee brak de periode van de ‘Ware vrijheid’ aan – een tijd waarin burgers regeerden over burgers, zonder vorst.”
De Witt was in 1650 pensionaris van zijn geboortestad Dordrecht, waar eerder zijn vader burgemeester was geweest en zijn broer Cornelis dat later zou worden. In 1653 werd Johan raadpensionaris van Holland.
Jaap de Haan promoveerde vorig jaar op het proefschrift De eerste minister van de Republiek, waarin hij de rol van de raadpensionaris in de Gouden Eeuw onderzocht. „In deze periode vond overal in Europa de eerste staatsvorming plaats”, zegt hij. „Elders gebeurde dat onder het gezag van een vorst, die de coördinerende rol overliet aan een eerste minister. In de Republiek ontbrak een gekroond hoofd; hier was de raadpensionaris van Holland de belangrijkste figuur. Hij had dezelfde taken als in andere landen de eerste minister, maar omdat hij een eigen mandaat had – dat van de Statenvergadering – was zijn positie sterker. Een eerste minister bleef altijd afhankelijk van de nukken van zijn vorst. De Witt was in zijn tijd de machtigste politicus van Europa.”
Alles in zijn eentje
De Witt kon zijn positie versterken omdat het recht om baantjes te vergeven, dat normaal bij de stadhouder lag, aan de Staten van Holland was toegevallen, zegt De Haan. „En daar had hij de touwtjes in handen. Door in commissies besluiten voor te koken, waren de vergaderingen in de Staten vaak niet meer dan een formaliteit. Hij was heel behendig in het naar zijn hand zetten van het systeem.”
Extra voordeel hierbij was zijn huwelijk met Wendela Bicker, telg uit een voornaam Amsterdams regentengeslacht. „Dordrecht was de oudste stad van Holland en mocht daarom als eerste spreken in de vergadering van de Staten”, zegt De Haan. „Die verkondigden natuurlijk het geluid van De Witt. Dan was Amsterdam aan de beurt, en zij zaten ook op zijn lijn. Daarna volgden de andere steden vanzelf.”
Johans boer Cornelis de Witt aan boord van een Nederlands marineschip. Illustratie Jean-Marc van Tol
Officieel was De Witt een dienaar van de Staten, maar om goed te functioneren moest hij optreden alsof hij de baas was, zegt De Haan. „Dat deed hij wel op zo’n manier dat hij niemand tegen het hoofd stootte.”
De meeste andere regenten vonden het ook wel prettig dat de ervaren De Witt zoveel werk naar zich toetrok. De Haan: „Zelfs toen hij na de dramatisch verlopen zeeslag bij Lowestoft tegen de Engelsen in de zomer van 1665 de macht op de vloot naar zich toetrok, ging men daarmee akkoord. De Witt leefde daarna maandenlang aan boord om de admiraals tot daden aan te sporen. Hij trad op als lid van een groepje gedeputeerden dat door de Staten van Holland was afgevaardigd – het moest namelijk wel lijken op collegiaal bestuur.”
Rondom de oorlog tegen Engeland werden in de Republiek veel pamfletten gepubliceerd. Uit zijn analyse van deze teksten concludeert De Haan dat ook De Witt hieraan meedeed. „Niet direct onder eigen naam, maar er zijn pamfletten die duidelijk zijn gebaseerd op zijn brieven en aantekeningen. Het lijkt erop dat hij een schrijver of bevriende uitgever in dienst heeft genomen om er een leuk verhaal van te maken. Ook voor deze propaganda gold: het leek alsof De Witt slechts één van de gedeputeerden was, terwijl we uit andere bronnen weten dat hij alles in zijn eentje besliste.”
In 1667 boekte de Republiek een groot maritiem succes, toen onder leiding van admiraal Michiel de Ruyter en Johans broer Cornelis deze vloot de Theems opvoer en bij Chatham een groot deel van de Engelse zeemacht vernietigde en het vlaggenschip de Royal Charles meesleepte naar Nederland. Koning Karel II zon hierna op wraak en zocht hulp bij Lodewijk XIV, terwijl Frankrijk en Engeland eigenlijk elkaars vijanden waren.
In de Republiek was de zoon van Willem II inmiddels meerderjarig geworden. Deze Willem III stuurde begin 1672 – en jaar dat de geschiedenis zou ingaan als ‘het Rampjaar’ – een brief aan zijn oom koning Karel II, waarin hij schreef dat Engeland veel vrienden zou vinden als het Nederland zou aanvallen. Panhuysen: „Het staat dus als een paal boven water dat Willem geen traan zou laten om de ondergang van Johan de Witt. Hij wilde de prominente plek opeisen waarop hij recht meende te hebben. De Witt stond daarbij in de weg.”
Op 12 juni 1672 trokken de troepen van Lodewijk XIV de grens over. „Er ontstond grote paniek”, zegt Panhuysen. „Het volk begon te schreeuwen om een Oranje die het land moest redden. Het was ook het moment dat de mensen zich definitief tegen De Witt keerden. Hij, de man die alles gedaan had, werd nu verantwoordelijk gehouden voor de rampspoed die de Republiek trof.”
Vier mannen plegen op De Plaats in Den Haag op 21 juni 1672 een moordaanslag op Johan de Witt. Illustratie Jean-Marc van Tol
Johan overleefde op 21 juni in Den Haag een eerste moordaanslag. Op 20 augustus werd hij in de Hofstad samen met zijn broer Cornelis gelyncht. Nadat ze waren vermoord, sneed de toegestroomde menigte stukken van hun lichaam af die later als souvenirs werden verkocht. Panhuysen: „Van ooggetuigen weten we dat Willem III bleek wegtrok toen hij dit nieuws ontving. Hij wist dat de dood van De Witt in de lucht hing – en dat vond hij ook prima – maar dat de broers op zo’n manier aan hun einde zouden komen, had hij niet voorzien. Zoiets was in Europa ook onvertoond.”
Het volk had wraak genomen op haar bestuurders door het lichaam van de staat aan te vallen – letterlijk, in de vorm van de gebroeders De Witt, zegt Panhuysen. „Zo werd de weg vrijgemaakt voor een nieuwe staat, belichaamd door de prins van Oranje. De tijd van de regenten was voorbij.”
Hij was een fatsoenlijk mens en een burgerman die te maken kreeg met vorstelijk cynisme
Rest de vraag: als Johan de Witt écht zo slim was en informanten had in alle hoeken en gaten, waarom voelde hij dan het Rampjaar en zijn eigen einde dan niet naderen? „Ik denk dat hij te lang aan de macht is geweest”, zegt Jaap de Haan. „Daardoor zag hij het allemaal niet meer zo scherp. Hij had ook niet door dat hij steeds meer weerzin bij andere mensen opwekte. Amsterdam keerde zich bijvoorbeeld tegen De Witt omdat de regenten daar hem te machtig vonden geworden.”
Hierbij kwam dat Johan de Witt zich niet kon voorstellen dat aartsvijanden Frankrijk en Engeland ooit samen zouden optrekken tegen de Republiek, zegt Luc Panhuysen. „Hij had verdragen met die landen en verwachtte dat die geëerbiedigd zouden worden. Dat kan je naïef noemen, maar het zegt veel over hem. Hij was een fatsoenlijk mens en een burgerman – een woord, een woord – die te maken kreeg met vorstelijk cynisme. Wat hij onvoldoende begreep, was de jaloezie die in Engeland en Frankrijk heerste over de rijkdom van de Republiek. Nederland was in hun ogen een succesvolle dwerg die leek op een vampier, omdat het land zijn welvaart van anderen hadden afgepakt.”
In het Nationaal Archief in Den Haag bevestigt Ineke Huysman dat uit De Witts brieven blijkt dat hij de oorlog van 1672 heel lang niet heeft zien aankomen. „En misschien ook wel niet wílde zien aankomen. Pas op het allerlaatst merk je dat hem iets begon te dagen. Toen nam hij ook nog wel maatregelen om het land te verdedigen, maar dat was allemaal te laat – voor zijn Republiek van regenten én voor hemzelf.”