Daan (11) uit Woltersum ziet scheuren in de muren van zijn huis en zijn school

Reportage

Rutte in Groningen Zondag komt in Groningen een einde aan zestig jaar gaswinning. Maar de bevolking kampt nog heel lang met de gevolgen, zag premier Mark Rutte op bezoek in Woltersum.

Demissionair premier Mark Rutte bezocht vrijdag een basisschool in het Groningse aardbevingsgebied.
Demissionair premier Mark Rutte bezocht vrijdag een basisschool in het Groningse aardbevingsgebied. Foto Jilmer Postma/ANP

Voor veel inwoners van het aardbevingsgebied is het geen vanzelfsprekendheid dat Mark Rutte zich aan een toezegging houdt, maar deze vrijdag is de demissionaire premier – zoals beloofd – dan toch naar Groningen gekomen. Het bezoek stond eigenlijk gepland in juni, maar toen moest Rutte afzeggen om deel te kunnen nemen aan een debat over de val van zijn kabinet.

Maar nu is hij hier – waar mensen al jaren wachten op het versterken van hun huizen, die bij een zware aardbeving niet veilig zouden zijn. Hij is gekomen om over het toekomstperspectief van kinderen en jongeren in Groningen te praten. Op twee borden voor een woning in het dorp Woltersum staan duidelijke boodschappen. ‘Rutte 1,2,3,4, nog steeds verzakte huizen hier’ en ‘huizen om in te leven, niet om in te beven’.

Lees ook In dit gaslabyrint raakten veel Groningse burgers hopeloos verdwaald

In Woltersum, een dorp met zo’n 350 inwoners, brengt hij een kort bezoek aan de 37 leerlingen van basisschool de Huifkar. De kinderen van groep 6, 7 en 8 vertellen de premier in hun klaslokaal over de scheuren in hun slaapkamers, de tijdelijke woningen waar ze in wonen tot hun huizen klaar zijn en het nieuwe, veilige, schoolgebouw – waar ze al vier jaar op wachten.

Het pand uit 1950 is in slechte staat. Omdat er een nieuw schoolgebouw komt, is al jaren niets meer aan onderhoud gedaan. In een hokje is door lekkage schimmel ontstaan. Daar mag niemand meer komen. In de keuken zitten de scheuren in de muren en de tegels. „Het duurt lang tot we een nieuw gebouw krijgen”, zegt meester Joost Eggebeen. „We durven sommige ruimtes eigenlijk niet aan de premier te laten zien”, zegt juf Dieta Strijk.

Weer uitgesteld

Daan Wassenberg (11) ziet de scheuren niet alleen op school, maar ook in zijn eigen huis. Hij woont sinds twee maanden in een wisselwoning, tot zijn huis veilig is. „Het is heel klein, heel gehorig en bij de trap naar boven zit geen deur. Als iemand beneden televisie kijkt, dan hoor ik het in mijn slaapkamer”, vertelt hij de premier.

Wanneer hij weer in zijn huis kan, weet Daan niet. „Ze zouden 14 september beginnen met de verbouwing, maar dat is net weer uitgesteld naar volgend jaar.” Rutte knikt. „Ik hoop dat het snel goed komt”, zegt hij.

„Het maakt op mij grote indruk”, zegt Rutte na het bezoek aan de basisschool. „Ik wil de verhalen van de kinderen horen. Het motiveert mij om er alles aan te doen om het opknappen van de huizen te versnellen.”

Het duurt en het duurt en het duurt, en als je dat niet los kan laten dan word je gek

Dieta Strijk Leerkracht in Woltersum

De docenten hebben wel even getwijfeld over het bezoek van de premier. „Wat brengt het ons als school? Ik heb niet de illusie dat zijn komst iets verandert. Maar het brengt de kinderen wel wat. Het is een ervaring voor het leven als ze de minister-president in de klas hebben”, zegt juf Dieta Strijk op het schoolplein dat naar haar is vernoemd. Ze geeft al veertig jaar les op de Huifkar.

Zij woont net buiten het dorp, aan de andere kant van het kanaal. Haar boerderij moet ook versterkt worden. „Ik wacht al sinds 2016. Het duurt en het duurt en het duurt, en als je dat niet los kan laten, word je gek. Het gebeurt en je moet er maar mee dealen.”

Geen zekerheid

Tijdens een rondleiding door het dorp spreekt een vrouw de premier aan. Ze heeft een brief voor hem, waarin ze vertelt over het moeizame proces om haar woning en bedrijf versterkt te krijgen. Twee jaar geleden, tijdens een eerder bezoek van de premier in het aardbevingsgebied, gaf ze hem ook al een brief. Sindsdien is de situatie niet veranderd. Rutte geeft de brief aan zijn medewerker, met de belofte hem te lezen.

Even verderop, in Appingedam, organiseert de Groninger Bodem Beweging een persconferentie. De vereniging slaat het bezoek van de premier over. „Rutte is exit voor mij”, zegt voorzitter Coert Fossen. De belangenorganisatie wil dat het gasveld zondag definitief sluit, en niet, zoals nu gebeurt, nog een jaar als ‘back-up’ beschikbaar blijft.

„Elke Groninger wil een punt zetten achter deze ellende. Een zekerheid, dat de putten voorgoed dicht zijn, wordt de Groningers nog steeds niet geboden”, zegt Fossen. Het steekt hem dat, ook na de parlementaire enquête, „de leveringszekerheid opnieuw belangrijker is dan de veiligheid en het welzijn van de Groningers.”

Voor de kerk in Woltersum zegt Rutte te begrijpen dat de inwoners van Groningen willen dat het gasveld nu definitief sluit. „Maar dat is nu niet de hoofdzaak. Dat is de afwikkeling van de schade en het veilig maken van de huizen. Wat ik hier nu probeer te doen is de ellende zo snel mogelijk oplossen. Wat een ellende hebben we veroorzaakt.”