D66 wil ruzie over toekomst Volksbank beslechten

De toekomst van de Volksbank blijft groot punt van discussie in Den Haag. Waar minister Heinen (Financiën, VVD) aanstuurt op privatisering zonder voorwaarden, stemt morgen een Kamermeerderheid waarschijnlijk in met een motie om de Volksbank juist in staatshanden te houden. Nu komt er een derde optie: een motie van Joost Sneller (D66) om de Volksbank wél te privatiseren, maar het ‘maatschappelijke profiel’ van de bank te waarborgen voordat ze wordt verkocht.

Sneller wil dat doen door de bank steward owned te maken. In die bedrijfsvorm is het stemrecht (de zeggenschap over de strategie van het bedrijf) ontkoppeld van het winstrecht (het aandeelhouderschap). Dit voorjaar heeft de Kamer gevraagd om een onderzoek naar deze bedrijfsvorm.


Lees ook

Mark Vletter deed afstand van zijn bedrijf: ‘Waarom zou al dat geld míj toekomen? Omdat ik toevallig de oprichter ben?’

Impactstrateeg Pollien van Keulen (links) en Mark Vletter werkten samen de plannen uit om van Voys een ‘steward owned' bedrijf te maken.

Volgens Sneller lopen Heinen én de partijen achter de staatsbankmotie „beide op een muur af”. Privatiseren met het oog op een maximale opbrengst voor de schatkist, zoals Heinen wil, is tegen de wens van de Kamer. Sneller wijst daarbij op een motie uit 2019 die opriep de Volksbank mét behoud van het maatschappelijke karakter naar ‘de markt’ te brengen.

De bank in staatshanden houden is volgens Sneller evenmin een optie, door juridische en praktische bezwaren. „Ik ben ervan overtuigd dat de optie steward owned deze partijen bij elkaar kan brengen.”

De Volksbank zelf liet eerder al weten dat ze de eigen maatschappelijke waarden graag vastgelegd ziet voordat verkoop plaatsheeft. De beheerder van de aandelen namens de staat, het NLFI, deed onderzoek naar opties voor de Volksbank, maar niet naar steward owned. Daarbij stelde het NLFI dat vooraf speciale governance vastleggen de onderhandse verkoop zou belemmeren. Wel zou met een koper over voorwaarden kunnen worden gepraat, schreef het NLFI dit voorjaar.


Liveblog
Economieblog


Nederlandse concerns zien 2025 wel zitten