Tien maanden na het kritische rapport van de commissie-Van Rijn over grensoverschrijdend gedrag bij de publieke omroep is er nog geen sprake van een cultuuromslag op het Mediapark in Hilversum. De aanbevelingen worden met wisselend succes opgevolgd. De ene omroep is verder dan de andere. De plannen van aanpak die alle omroepen hebben opgesteld bevatten goede elementen, maar zijn nog te veel een papieren werkelijkheid. Om de sociale veiligheid en werkcultuur blijvend te verbeteren moeten de plannen beter gaan aansluiten bij de sociale en culturele oorzaken van grensoverschrijdend gedrag.
Dit schrijven het Commissariaat voor de Media en Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, woensdag in een voortgangsrapport aan minister Eppo Bruins (NSC) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het rapport gaat niet in op de plannen van aanpak van individuele omroepen maar bevat algemene bevindingen over de kwaliteit van de plannen en de stand van zaken in Hilversum wat betreft de aanpak van ongewenst gedrag. En die zijn wisselend, schrijven Hamer en het Commissariaat. Ze vindt het belangrijk dat de aandacht voor het onderwerp niet verslapt, ook niet nu er 100 miljoen euro moet worden bezuinigd op de publieke omroep.
Drie op de vier respondenten
De commissie-Van Rijn publiceerde in februari een rapport over sociale veiligheid bij de publieke omroep. Daaruit bleek dat 1.484 medewerkers in het afgelopen jaar te maken hadden gehad met grensoverschrijdend gedrag, als getuige of als doelwit. Dat waren drie op de vier respondenten. De commissie was „zeer geschrokken” van de bevindingen, niet alleen van de omvang maar ook de ernst van het gemelde gedrag. Naar aanleiding van het rapport publiceerde de publieke omroep in maart een collectief actieplan om de sociale veiligheid te verbeteren. Aan het eind van de zomer volgden de plannen van aanpak van individuele omroepen.
Nu maken het Commissariaat en Hamer de voorlopige balans op. De plannen van aanpak zijn niet altijd even sterk. Bij meerdere omroepen zijn medewerkers en andere relevante partijen intensief betrokken geweest bij de totstandkoming. Maar andere omroepen hebben uitstel gevraagd omdat ze als gevolg van lopende onderzoeken naar vermeend ongewenst gedrag niet genoeg tijd hadden om hun plan van aanpak af te ronden. De meeste plannen bevatten vooral organisatorische verbeteringen, zoals het aanstellen van vertrouwenspersonen of het versterken van de personeelsafdeling. „Die maatregelen vormen een noodzakelijke basis om sociale veiligheid te versterken”, aldus het rapport.
Maar het Commissariaat en Hamer zijn kritisch op de rol van sommige bestuurders en de raden van toezicht. Want zij zijn in de eerste plaats verantwoordelijk voor het begrijpen en aanpakken van oorzaken van ongewenst gedrag. Maar de plannen van aanpak gaan te weinig in op hun rol, terwijl ze daar erg mee worstelen. Raden van toezicht fungeren als klankbord voor de directie, maar moeten als toezichthouder ook afstand houden. Hoe verhoudt een raad van toezicht zich tot de directie als een bestuurder wordt beticht van ongewenst gedrag, zoals bij de rechtse omroep WNL gebeurde?
Cultuurverandering
„Bij de opvolging van concrete meldingen van ongewenst gedrag zien we dat enkele raden van toezicht en bestuurders aarzelen om in te grijpen, omdat ze de uitkomsten van een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag als niet ‘ernstig’ genoeg zien of dit alleen bekijken vanuit formeel-juridisch perspectief”, schrijven het Commissariaat en Hamer. „We zien daarbij dat raden van toezicht en besturen het lastig vinden om op te treden omdat ze vinden dat juridisch bewijs ontbreekt. (…) Het is belangrijk dat raden van toezicht en besturen zich realiseren dat niet optreden tegen ongewenst gedrag, afbreuk doet aan de geloofwaardigheid van de cultuurverandering.”
Daarom roept het Commissariaat op tot sterker leiderschap bij het aanpakken van sociale onveiligheid binnen de mediasector. „Een veilige werkomgeving vraagt om bestuurders en raden van toezicht die in woord én daad laten zien dat sociale veiligheid centraal staat”, aldus Amma Asante, voorzitter van het Commissariaat voor de Media in een persbericht. „Zij moeten het goede voorbeeld geven om het vertrouwen van medewerkers te winnen. Alleen dan ontstaat een cultuur waarin uitspreken en melden loont.”