Credit Suisse is formeel ingelijfd door UBS. Nu de lastige integratie nog

Zwitserse banken Het door schandalen geplaagde Credit Suisse is nu officieel deel van UBS. Financiële risico’s hebben zich opgehoopt en de Zwitserse politiek mort.

Vestiging van de bank Credit Suisse in de Zwitserse stad Lugano.
Vestiging van de bank Credit Suisse in de Zwitserse stad Lugano. Foto Fabrice Coffrini/AFP

Handelen in het aandeel Credit Suisse kan vanaf deze dinsdag niet meer: de beursnotering behoort tot het verleden. Maandag werd formeel de overname van de oude Zwitserse bank door zijn rivaal, UBS, voltooid. De inlijving – UBS kocht Credit Suisse voor 3 miljard Zwitserse frank (3,1 miljard euro) – werd drie maanden geleden door de Zwitserse staat georkestreerd, na een reeks schandalen en slechte prestaties waardoor het 167-jarige Credit Suisse dreigde om te vallen.

President-commissaris Colm Kelleher van UBS toonde zich in een persbericht „tevreden” dat zo’n grote overname – de grootste sinds de financiële crisis van 2008 – binnen korte tijd was afgerond. Sergio Ermotti, topman van UBS, wil een bank op gaan bouwen waar „werknemers, beleggers en Zwitserland trots op zullen zijn”. Maar de komende maanden zullen „hobbelig” worden, met vele moeilijke beslissingen voor de boeg, zo voegde Ermotti eraan toe. Al is de overname van de concurrent nu geformaliseerd, de integratie van Credit Suisse is nog amper begonnen. Voorlopig blijft Credit Suisse als dochter van UBS functioneren.

Topmensen

Wat UBS zeker níét wil binnenhalen: de riskante manier van bankieren van Credit Suisse. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times heeft het UBS-bestuur behoorlijk specifieke regels opgesteld voor de nieuwe collega’s van de oude concurrent.

Zo mogen ze niet handelen in Koreaanse derivaten. Met die financiële producten maakte Credit Suisse in 2006 120 miljoen dollar verlies. Ook is het niet toegestaan om zonder toestemming van de leidinggevende leningen te verstrekken voor de aankopen van jachten en vastgoed voor meer dan 60 miljoen. Credit Suisse-bankiers hielpen in het verleden nog weleens gesanctioneerde klanten om met constructies tóch dat superjacht te kunnen kopen. Verder mogen Credit Suisse-collega’s geen nieuwe klanten aanwerven uit risicolanden als Rusland. „We zijn bang voor culturele besmetting”, zei Kelleher volgens de FT. De bankenvakbond SBPV beschuldigt het management van „ongelijke behandeling” van de Credit Suisse-mensen.

Enkele topmensen van Credit Suisse, onder wie financieel directeur Dixit Joshi, keren niet terug in het management. Credit Suisse-bestuursvoorzitter Ulrich Körner gaat wel door als chef van de dochteronderneming, evenals personeelschef van Credit Suisse Christine Graeff (zij werkte eerder als woordvoerder van de oud-voorzitter van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi).

Lees ook: De instorting van Credit Suisse is te herleiden naar één tweet. Wat zegt dat over de toekomst van de bankenwereld?

De vakbonden vrezen vele ontslagen in de nieuwe constructie. Eind 2022 hadden beide banken zo’n 120.000 medewerkers wereldwijd, waarvan 37.000 in Zwitserland. Ermotti wil miljarden aan kosten besparen: veel functies worden nu dubbel bezet en zowel UBS als Credit Suisse heeft een nationaal netwerk aan filialen voor consumenten. Mogelijk worden de Credit Suisse-filialen afgesplitst en te koop gezet. „De werknemers leven al 85 dagen in onzekerheid over hun toekomst”, stelde vakbond SBPV maandag.

De Zwitserse bankentoezichthouder Finma noemt reductie van de risico’s die voortvloeien uit Credit Suisse „één van de meest dringende doelstellingen” die UBS moet nastreven. Finma zal de bank „zeer nauwlettend” in de gaten houden, aldus een persbericht maandag.

De risico’s zitten bij miljarden aan beleggingen en kredieten van de zakenbanktak van Credit Suisse. Vorige week kwam UBS na onderhandelingen met de Zwitserse overheid de details overeen van een vangnet, voor het geval dat deze risico’s zich vertalen in grote verliezen bij UBS. De eerste 5 miljard Zwitserse frank aan verliezen moet UBS zelf dragen, daarna springt de Zwitserse staat bij voor een bedrag van 9 miljard frank. De overheid stelde daarnaast garanties ter waarde van 100 miljard frank ter beschikking, mocht de fusiebank in betalingsproblemen komen.

Het feit dat de belastingbetaler mogelijk opdraait voor roekeloos gedrag van bankiers, leidt sinds de aankondiging van de redding in maart tot veel gemor in de Zwitserse politiek.

In april stemde het Zwitserse parlement tegen de overname. Een symbolische zet, want de overname was via een noodprocedure goedgekeurd en kon niet worden teruggedraaid. Vorige week stemde de Zwitserse senaat in met het houden van een parlementaire enquête naar de gang van zaken – een middel dat het parlement in Zwitserland zelden inzet.