Coupplegers Niger willen afgezette president Bazoum vervolgen vanwege hoogverraad

Niger De coupplegers willen de afgezette president Bazoum en zijn handlangers vervolgen “wegens hoogverraad en het ondermijnen van de interne en externe veiligheid van Niger”. Bazoum zit sinds de coup die eind juli werd gepleegd samen met zijn gezin vast in zijn paleis.
De afgezette president Mohamed Bazoum.
De afgezette president Mohamed Bazoum. Foto Shwan Thew/EPA

De coupplegers in Niger gaan de afgezette president Mohamed Bazoum vervolgen wegens hoogverraad. Dat is zondag op de nationale televisie bekendgemaakt, meldt persbureau AFP. Bazoum zit sinds de coup vast.

De coupplegers willen de afgezette president en zijn lokale en buitenlandse handlangers vervolgen „wegens hoogverraad en het ondermijnen van de interne en externe veiligheid van Niger”, aldus de verklaring.

Lees ook: Ecowas laat optie van militaire interventie tegen coupplegers in Niger open

De militaire junta die de coup pleegde heeft ook de sancties veroordeeld die zijn opgelegd door de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas). Volgens het militaire regime is de bevolking van Niger „zwaar getroffen door de illegale, onmenselijke en vernederende sancties”. De bevolking van het West-Afrikaanse land zou hierdoor geen medicijnen, voedsel of elektriciteit meer kunnen krijgen.

‘Onmenselijke omstandigheden’

Het Nigerese leger greep eind juli, onder leiding van generaal Abdourahamane Tiani, de macht door president Bazoum af te zetten. Sindsdien zit hij samen met zijn vrouw en zoon vast in zijn paleis en groeien de zorgen over zijn gezondheid en veiligheid.

Volgens zijn eigen partij leeft de afgezette president onder „wrede” en „onmenselijke” omstandigheden. Hij zou onder andere geen elektriciteit en stromend water hebben.

Ecowas kondigen na de staatsgreep strenge economische sancties af en gaf de militaire junta tot 6 augustus de tijd om de president vrij te laten. Mocht dat niet gebeuren zou er mogelijk een militaire interventie plaatsvinden.

Het ultimatum verliep zonder actie tegen Niger, maar donderdag besloot Ecowas zijn militaire troepen in paraatheid te brengen. De West-Afrikaanse landen zijn echter nog altijd verdeeld over een militaire interventie in Niger.

Lees ook: Voorlopig geen militaire interventie in Niger, maar West-Afrikaanse landen voeren druk op