Congolese militieleider moet slachtoffers nu 31 miljoen dollar compensatie betalen van Strafhof

Schadevergoeding Bosco Ntaganda werd in 2021 in Den Haag veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in de Democratische Republiek Congo (DRC). De toen opgelegde compensatie moest echter worden herzien, werd in hoger beroep bepaald.
De rebellenleider, die van 2002 tot 2005 bevelhebber was van de Unie van Congolese Patriotten (UCP) in de Congolese provincie Ituri, werd schuldig bevonden aan moord, verkrachting, het als slaaf houden van minderjarige meisjes en het inzetten van jongens als kindsoldaten.
De rebellenleider, die van 2002 tot 2005 bevelhebber was van de Unie van Congolese Patriotten (UCP) in de Congolese provincie Ituri, werd schuldig bevonden aan moord, verkrachting, het als slaaf houden van minderjarige meisjes en het inzetten van jongens als kindsoldaten. Foto Alain Wandimoyi/EPA

De veroordeelde Congolese rebellenleider Bosco Ntaganda moet zijn slachtoffers ruim 31 miljoen dollar (meer dan 27,5 miljoen euro) compensatie betalen. Dat heeft de Tweede Strafkamer van het Internationaal Strafhof (ICC) vrijdag bepaald, nadat het oorspronkelijke bedrag van 30 miljoen dollar dat in 2021 werd opgelegd, in hoger beroep was terugverwezen voor herziening wegens gebrek aan onderbouwing. Dat meldt het ICC in een persbericht.

Ntaganda werd in 2021 in Den Haag veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in de Democratische Republiek Congo (DRC). De rebellenleider, die van 2002 tot 2005 bevelhebber was van de Unie van Congolese Patriotten (UCP) in de Congolese provincie Ituri, werd schuldig bevonden aan moord, verkrachting, het als slaaf houden van minderjarige meisjes en het inzetten van jongens als kindsoldaten. Zijn veroordeling voor seksuele slavernij was de eerste in de geschiedenis van het ICC.

In hoger beroep werd dat vonnis bekrachtigd, maar volgens de beroepskamer was bij het opgelegde bedrag van de schadevergoeding onduidelijk hoe het was berekend en welke oorlogsslachtoffers ervoor in aanmerking kwamen. Bij de herziening werd uitgegaan van een geschat aantal van drieduizend slachtoffers van misdaden tegen kindsoldaten. Het aantal slachtoffers van aanvallen schatte de Strafkamer op ruim 7.500 personen.

Financiële situatie

Waar het geld voor de schadevergoeding vandaan moet komen was onduidelijk. De Strafkamer herhaalde een verzoek om te blijven onderzoeken of Ntaganda onontdekte activa bezit en om zijn financiële situatie doorlopend te volgen, aldus het persbericht. Volgens persbureau Reuters ging het in 2021 om de hoogste schadevergoeding die het ICC ooit had opgelegd.

De hoorzitting werd op afstand bijgewoond door Ntaganda, bijgenaamd The Terminator. Zijn proces begon in 2015, twee jaar nadat hij zich had aangegeven bij de Amerikaanse ambassade in Rwanda. Bij het conflict vielen honderden burgerdoden en sloegen vele duizenden mensen op de vlucht.