Niet Air France-KLM of Lufthansa, maar International Airlines Group (IAG) is op dit moment de best presterende onderneming van de grote Europese luchtvaartmaatschappijen. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die de ‘grote drie’ deze en vorige week publiceerden.
IAG, eigenaar van onder meer British Airways, Iberia, Aer Lingus en Vueling, meldde vrijdag dat het een prima kwartaal heeft gekend van januari tot en met maart. Dat kwam met name door een grote vraag naar vliegtickets aan het einde van het kwartaal, rond Pasen, en een terugkeer van de zakelijke reiziger, aldus de groep. In de techsector werden 25 procent meer zakenvluchten geboekt; de financiële en de farmaceutische sector blijven nog achter, aldus IAG.
Ook voor de zomer verwacht de Brits-Spaanse groep een sterke vraag naar vliegen. Net als andere luchtvaartmaatschappijen klaagde IAG dat zij mogelijk niet aan alle vraag kunnen voldoen, omdat het bedrijf niet op tijd nieuwe vliegtuigen geleverd krijgt. Zowel Boeing als Airbus heeft last van problemen in de toeleveringsketen. Daarbij blijven voor Boeing de technische en veiligheidsproblemen zich opstapelen.
IAG zag de kwartaalomzet ruim 9 procent stijgen naar 6,4 miljard euro. De operationele winst – voor bijzondere posten – was 68 miljoen euro (eerste kwartaal 2023: 9 miljoen euro). Analisten hadden gerekend op een operationeel resultaat van 49 miljoen euro.
‘Lastig kwartaal’
Waar het moederbedrijf van British Airways en Iberia beter presteerde dan analisten hadden verwacht, vielen vorige week de kwartaalcijfers van Air France-KLM en Lufthansa Group juist tegen.
Air France-KLM meldde een verlies van 480 miljoen euro, onder meer vanwege hoge (compensatie)kosten na verstoringen wegens slecht weer in januari en februari en stijgende loonkosten. Het bedrijf kende een „lastig kwartaal”, aldus de directie. Air France-KLM zal gaan snijden in de kosten, maar op welke plaatsen zal worden bezuinigd, is nog niet bekend.
Lufthansa leed in het eerste kwartaal onder enkele grootschalige stakingen, van onder anderen het grondpersoneel. Die kostten de Duitse groep honderden miljoenen euro’s.
„Lufthansa had zijn stakingen, wat een groot probleem was. Air France-KLM had enkele eenmalige posten, maar IAG presteerde gewoonweg beter”, aldus analist Alex Irving van het Franse bureau Bernstein (Société Générale) tegen persbureau Reuters. „IAG is sowieso de groep met de hogere marges, met dubbele cijfers versus enkele cijfers bij de anderen.”
Een belangrijk verschil tussen IAG enerzijds en Air France-KLM en Lufthansa anderzijds is dat de Brits-Spaanse groep minder afhankelijk is van het Midden-Oosten en Azië. Juist daar herstelt de luchtvaart zich nog steeds langzamer van de coronacrisis dan in Noord- en Zuid-Amerika en Europa.
Bovendien hadden luchtvaartmaatschappijen die vliegen naar en over het Midden-Oosten last van het conflict in Gaza. Vluchten naar Azië kunnen daarnaast geen gebruikmaken van de snelste routes, over Siberië. Dat komt door de westerse sancties tegen Rusland en de Russische tegenmaatregelen.
De vraag naar vliegen binnen Europa en over de Atlantische Oceaan groeit enorm, stelde IAG-topman Luis Gallego vrijdag. „Maar de rest van de wereld heeft momenteel een grotere uitdaging.”
Mede vanwege de groei in Europa en de bloeiende – en relatief rustige, conflictvrije markten – in Noord- en Zuid-Amerika kijken de drie grote Europese groepen begerig naar kleinere luchtvaartmaatschappijen. Het Portugese TAP is een aantrekkelijke prooi, heeft de top van Air France-KLM al eerder gezegd, omdat TAP sterk is in vluchten tussen Europa en Brazilië.
IAG heeft nog steeds zijn zinnen gezet op de Spaanse budgetmaatschappij Air Europa. De groep heeft al eerder een bod gedaan op Air Europa, maar de Europese Commissie ligt dwars. Een overname zou IAG te machtig maken op vluchten vanuit Spanje naar Latijns-Amerika. De Commissie wil dat IAG bepaalde slots (start- en landingsrechten) opgeeft. IAG maakte vrijdag bekend dat het spreekt met andere luchtvaartmaatschappijen, waaronder Ryanair, Avianca en Volotea, voor het overdragen van enkele routes.
IAG-topman Gallego meldde vrijdag dat hij de stekker uit de overname van Air Europa zou kunnen trekken als de door de toezichthouders geëiste voorwaarden te lastig blijven. Zover is het echter nog niet, vertelde Gallego aan analisten.